Hogere pensioenpremies bij het ABP

Het ABP ziet zich door de financiële positie gedwongen om de pensioenpremies te verhogen. De stijging komt volledig voor rekening van de overheid en de pensioenopbouwers zelf.

Het ABP, het pensioenfonds voor leraren en ambtenaren, stijgt volgend jaar met 2,3 procent. De premie die nu nog op 18,8 procent ligt, stijgt per 1 januari 2017 naar 21,1 procent. De belangrijkste redenen die hiervoor gegeven worden, zijn de lage rente, het lage verwachte rendement en de stijgende levensverwachting.

Niet de laatste

De verhoging is volgens ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortman-Kool niet de laatste. Zij verwacht dat de premie de komende jaren nog een aantal procentpunten verder stijgt. Hoeveel het precies zal zijn, hangt volgens haar af van de toenemende levensverwachting en de verhoging van de AOW-leeftijd.

Geen indexatie

De pensioenpremie mag dan omhoog gaan, de pensioenen stijgen niet mee. De financiële situatie bij het ABP laat het niet toe om de pensioenen met de gemiddelde prijzen mee te laten stijgen. Als het ABP aan het eind van dit jaar minder in kas heeft dan het minimum, dan kan er sprake zijn van kortingen op de pensioenen. Door het ontbreken van indexaties is er in de periode 2009-2016 een gat ontstaan van bijna 12 procent ten opzichte van de inflatie in Nederland.

Extra uitgaven

Door de premieverhoging is de overheid, die 70 procent van de premie betaalt, 500 miljoen euro extra kwijt. De overige 200 miljoen komt voor rekening van de pensioenopbouwers. Voor iemand met een inkomen van 3.500 euro bruto per maand betekent dit dat hij of zij elke maand 11 euro extra afdraagt aan het pensioenfonds.

Bronnen: ABP en Financieel Dagblad

4 Comments

Door Johan (niet gecontroleerd) op wo, 30-11-2016 - 11:04

alleen als je werkt ga je er in nederland iets op vooruit, de rest kan stikken. niet meer inkomen voor de rest maar wel wordt alles duurder en duurder,(huren, zorgverzekeringen, andere verzekeringen, gaswaterlicht, enz enz), hoe lang kan dit zo nog door gaan??? Politiek ontwaak!!!!!

Door Bert (niet gecontroleerd) op wo, 30-11-2016 - 11:01

zwemmen in het geld, al ongeveer 8 jaar geen indexatie, zelfs kortingen op de pensioenen en nu gaan de premies ook nog omhoog.
Politiek doe iets, wordt eens wakker en pas de rekenregels aan!!!!

Door Susanne (niet gecontroleerd) op di, 29-11-2016 - 14:58

Pensioenen dalen, en zijn de laatste 10 jaar niet geïndexeerd. Salarissen stijgen, tenminste dat van de vaste banen. Dus...gelijk verdelen..
Mijn zorg gaat uit naar de werkelozen, flexwerkers en de kinderen. Dat zijn de echte gedupeerde!

Door Nomad (niet gecontroleerd) op za, 26-11-2016 - 16:24

En hoe komt het dan, dat er te weinig in die "kas" zit??????
Omdat de overheid in het verleden verschillende keren een greep heeft gedaan uit die "kas" t.b.v. de algemene middelen. Jan Doedel kan er nu weer voor opdraaien met extra premies en kortingen. Wist u het nog?