Hypotheek niet aflossen met pensioengeld

Het is voorlopig niet mogelijk om de hypotheek af te lossen met het opgebouwde pensioenkapitaal. De juridisch risico’s zijn momenteel te groot.

Het leek zo’n goed idee: de hypotheekschuld aflossen met het geld dat je bij een pensioenfonds hebt opgebouwd. Toch heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat dit er voorlopig niet in zit.

Wetgeving

Klijnsma acht na onderzoek de juridische risico’s te groot. Binnen het huidige wettelijke kader is aflossen van de hypotheek met pensioengeld niet mogelijk. Zowel Europese wetgeving als die van Nederland zelf staat dat in de weg.

SGP

De SGP deed de staatssecretaris het idee aan de hand om mensen die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt, de mogelijkheid te bieden hun hypotheek met pensioengeld af te lossen. Dat idee stuit echter op bezwaren vanwege ongelijke behandeling op basis van leeftijd en geslacht.

Najaar

Ondanks het feit dat het voorstel het nu niet gehaald heeft, neemt de staatssecretaris het idee wel mee bij haar voorstellen voor een nieuw pensioenstelsel. Daarover spreekt zij dit jaar nog.

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door Piet (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 19:29

Het is toch weer de gepensioneerde die op alle vlakken gepakt word!! Wanneer houd dit op??