PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Nog geen akkoord over flexibele AOW

Een voorstel om mensen zelf hun AOW-leeftijd te laten kiezen, heeft het niet gehaald in de Tweede Kamer. Toch lijkt er weer een kleine stap te zijn gezet.

Zelf kiezen

Uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO bleek eerder dat 70 procent van de respondenten wel iets voelt voor de flexibele AOW. Iemand kan in dit geval eerder stoppen met werken dan zijn AOW-leeftijd, maar krijgt dan een lager bedrag, terwijl iemand die langer doorwerkt uiteindelijk meer AOW ontvangt. Het gaat veel mensen er vooral om zelf de regie te houden over het moment waarop ze willen stoppen met werken.

Overzicht: AOW-bedragen 2017

Kosten

Toch is het plan voor een flexibele AOW niet door de Tweede Kamer gekomen. Ondanks een ruime meerderheid voor een flexibel systeem, zijn er twijfels over de financierbaarheid van het plan. Want het kostenplaatje is nog niet duidelijk.

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wacht een berekening van het Centraal Planbureau af voordat het kabinet reageert. PvdA-Kamerlid John Kerstens diende een motie in om daarbij onderzoek te doen naar specifieke beroepsgroepen. Ook dat neemt Klijnsma mee in de kabinetsbrief.

Bron: Telegraaf, ANBO

Dit is de pensioenleeftijd in Europa