Pensioneren kun je leren

Je kunt er zelfs voor op cursus!

Veel bedrijven bieden hun werknemers (en hun partners) een cursus aan ter voorbereiding op hun pensioen. Wat hebt u daaraan?

Cursus 'Pensioen in Zicht'

Wie met pensioen gaat, heeft er vaak een werkend bestaan van 35, 40 jaar op zitten. De overgang naar een leven zonder werk is dan erg groot. Veel werknemers krijgen daarom de gelegenheid de cursus ‘Pensioen in Zicht / Een Nieuwe Toekomst’ te volgen. In de helft van de CAO’s is zelfs het recht vastgelegd om op kosten van de werkgever in werktijd de cursus te volgen.
Er zijn cursussen voor mensen met een partner en voor alleengaanden. Meestal zijn de cursisten afkomstig uit verschillende bedrijven en branches, maar sommige bedrijven laten de cursus speciaal voor hun eigen toekomstige gepensioneerden verzorgen. Ook zijn er speciale cursussen voor leidinggevenden.

Op welk moment?

Een goed moment om een cursus te volgen, is zo’n half jaar tot drie maanden voordat het afscheid een feit is. Op dat moment is het pensioen al een reëel vooruitzicht, terwijl u nog tijd hebt om wat zaken op een rij te zetten. Hoe wilt u afscheid nemen bijvoorbeeld? Met een grote receptie of een gezellig etentje met naaste collega’s? Hoe gaat u de eigen tijd invullen? Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw leven zinvol en prettig blijft? In de cursus hebt u de gelegenheid hierover ideeën uit te wisselen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Als de partner erbij is, kan het een opsteker zijn. Partners pensioneren mee en hebben soms moeite met een nieuwe invulling van de dagelijkse routine.
Vooral degenen die denken dat het pensioen niets anders is dan een lange vakantie, kunnen veel aan een pensioencursus hebben. Niet omdat stoppen met werken een probleem is, maar omdat een beetje hulp bij een nieuwe levensinvulling prettig kan zijn en teleurstelling kan voorkomen.

Bron(nen):
  • Plus Pensioengids
Trefwoorden: