Toch eerder met pensioen

Getty Images

Kansloos. Zo leek de strijd van advocaat Fred ter Hennepe tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Want aan welke rechter hij zijn zaken ook voorlegde: hij kreeg nul op het rekest. Geen rechter durfde te tornen aan een wet waarin staat dat we later met pensioen gaan. Tot die ene uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden.

Een vrouw van 60 zit al langer ziek thuis en krijgt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te horen dat ze pas op haar 67ste aanspraak kan maken op AOW. Maar daar heeft zij niet op gerekend: ze ging er altijd van uit dat ze gewoon op haar 65ste AOW zou krijgen. Daar heeft ze ook premie voor betaald sinds februari 1971. Na 40 jaar premie betalen zou ze gewoon AOW moeten krijgen per 21 februari 2021. En niet pas 24 maanden later.

De SVB denkt hier anders over: er ligt een Wet verhoging AOW-leeftijd en daarin staat het zwart op wit. De uitvoeringsinstantie wil verder niet eens ingaan op de bezwaren van de vrouw: wet is wet.

Niet zomaar afpakken

Een mooie casus voor advocaat Fred ter Hennepe, die met zijn stichting Belangen Gedupeerden AOW-Gat (Begag) al langer vecht voor het herstel van de 65-jarige AOW-leeftijd. Ook nu voert hij aan dat de AOW een eigendomsrecht is dat de overheid niet zomaar kan afpakken met nieuwe plannen. Bovendien is het opschuiven van de AOW-leeftijd voor de getroffen dame een ‘onevenredig zware last’. En dat is in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Want hoe moet zij die twee jaar overbruggen?

Ze krijgt waarschijnlijk geen bijstand en zal haar eigen huis moeten opeten. Het gaat haar honderden euro’s per maand kosten. Ja, maar er is ook een algemeen belang, sputtert de advocaat van de SVB nog tegen. Als we niet ingrijpen, wordt het pensioen ­onbetaalbaar.

Tip
Lees meer over pensioen gerelateerde zaken in onze pensioensspecial! Hier vindt u het allerlaatste nieuws over ontwikkelingen rondom de pensioenen.

Zware last

Dat kan zo zijn, oordeelt de rechter, maar tóch staat dat niet in ­verhouding tot het leed dat deze mevrouw wordt aangedaan. De last die deze regel veroorzaakt, treft juist haar onevenredig zwaar. Dat is in strijd met de vanuit Brussel opgelegde regels. Mevrouw hoort gewoon op haar 65ste haar AOW te krijgen. ­Volgens advocaat Fred ter ­Hennepe zitten nog 250.000 mensen in hetzelfde schuitje. Of zij ook baat hebben bij deze uitspraak is de vraag. “Het blijft een individuele toets”, zei hij in een radio-interview. De SVB gaat in beroep tegen de uitspraak.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine