PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Uitspraak rechter AOW-leeftijd: 65 blijft 65

De AOW-gerechtigde leeftijd kan niet in alle gevallen worden verhoogd. Dat is het oordeel van de rechtbank Noord-Nederland na bezwaar van een 56-jarige vrouw.

AOW-gat van 24 maanden

De vrouw uit Joure moet langer wachten op haar eerste AOW-uitkering dan voorbereid. In haar geval gaat het om een overbrugging van twee jaar.

Ze maakte bezwaar bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB is in Nederland verantwoordelijk voor het uitkeren van de AOW, maar haar bezwaar werd niet behandeld. De vrouw stapte naar de rechter en kreeg uiteindelijk gelijk.

'Onevenredig zware last'

Verhoging van de AOW-leeftijd is in haar geval een 'onevenredig zware last', oordeelt de rechter. De vrouw kampt met financiële problemen en gezondheidsklachten. Zij zou, mede door haar afstand tot de arbeidsmarkt, niet in staat zijn het AOW-gat op te vangen. Ondanks de overbruggingsregeling van 500 tot 600 euro waarop de vrouw aanspraak kan maken.

Eigendomsrecht

Volgens de rechter kan de AOW gezien worden als een actuele afdwingbare claim op oudersdomspensioen. Als de AOW-leeftijd wordt verhoogd, is er daarom sprake van 'ontneming van eigendomsrecht'.

Europees recht schrijft voor dat de overheid zich alleen in eigendomsrechten mag mengen als het om een 'legitieme doelstelling' gaat voor 'algemeen belang'. Daarbij moet een 'behoorlijk evenwicht' worden behouden tussen het algemeen belang en de bescherming van de rechten van het individu.

De rechtbank Noord-Nederland heeft nu geoordeeld dat dit evenwicht er niet is in het geval van de vrouw uit Joure.

Bron: De Telegraaf

Reactie toevoegen

29 Comments

Door Mans (niet gecontroleerd) op vr, 20-5-2016 - 03:56

Als men eerlijk verdelen zo hoog heeft in nl moet men kijken naar gewerkte jaren en niet naar de pensioen leeftijd , bv 45 werkjaren een stratemaker begint op jonge leeftijd 16 jaar niet verder geschoold tel daar 45 jaar hard werken bij op is hij versleten en genoeg bij gedragen, student einde studie 24 a 25 jaar tel bij op 45 jaar met beter in komen dus ruim de kans om dan voor 70 te kunnen stoppen , werkjaren stimuleert ook dan dat men wil blijven werk , dus winst

Door M.J.J. BROEREN op do, 3-3-2016 - 19:29

sinds het een Europa is de ECB strooit met heel veel Euro`s
met heel grote salarissen en hoge kosten
Stap uit de eurolanden en verminder de Grote Graai cultuur
dan kan alles weer zijn zoals voorheen;denk alleen maar eens aan de Pensioenen gelden.

Door Anna Boschma (niet gecontroleerd) op do, 3-3-2016 - 09:05

De regering veranderd de AOW leeftijd maar wij zitten met de gevolgen toen bekend werd dat er voor mij geen weduwen pensioen zou zijn als mijn man zou overlijden hebben wij dit geregeld dat ik via een ANW verzekering een inkomen zou hebben tot mijn 65 ste nu dit is veranderd zit ik met de gevolgen tot vandaag kan niemand mij vertellen wanneer ik AOW krijg de verzekering zegt tot u 65ste betalen wij de SVB heeft een overbrugging voor mensen die voor 31-12-1957 zijn geboren ik ben erna geboren ik heb vanaf 1994 tot2010 mijn man verzorgd dus zelf nooit kunnen werken en nu met de werkloosheid van tegenwoordig ook geen kans meer op de arbeidsmarkt en moet dan maar zien hoe of ik alles ga betalen straks als de ANW uitkering stopt hier kan ik geen geld van op zij leggen om die tijd te overbruggen bedankt regering dat jullie zoveel voor ons doen

Door gerrie van willigen op di, 26-1-2016 - 16:42

die 3 maanden geen aow heeft ons 2500 euro gekost, waar we zo hard voor gespaard hadden.(hebben we nog geluk gehad) dat is toch een schande tzijn een stelletje boeven daar in de regering.ze hebben totaal geen besef hoeveel dat is voor een gewone burger

Door J. Modderman (niet gecontroleerd) op di, 26-1-2016 - 14:12

Nee, bijna goed. U bouwt in 40 jaar uw AOW op, per jaar is dat 2,5%. Voor elk jaar dat u geen premie opbouwt (bijvoorbeeld door verblijf in het buitenland en het niet betalen van AOW-premie) verliest u dus 2,5%.
Met de wijziging van de AOW-leeftijd bouwt u nu in 2 jaar 5 procent extra op indien u pas met 67 jaar AOW gaat ontvangen en in deze 2 jaar nog steeds AOW-premie betaalt.

Door J. Modderman (niet gecontroleerd) op di, 26-1-2016 - 14:00

Mijnheer H., iedereen die in dezelfde omstandigheden verkeert kan, mits op dezelfde gronden, met succes beroep aantekenen en zal hersteld worden in zijn of haar rechten. Er zijn heel veel mensen die in dezelfde omstandigheden verkeren en inmiddels zullen daar velen al wel beroep hebben aangetekend.
Dat dit niet algemeen bekend wordt gemaakt door de overheid is wat je van deze regering kunt verwachten. Alles wat niet wordt opgeëist blijft toch lekker van de staat?

Door Jean (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2016 - 14:50

ik vind het fijn dat voor die mevrouw het terug gedraaid word ,maar ik hoop dat het dan voor iedereen geld en en niet voor een paar mensen.deze mevrouw moet 2 jaar overbruggen wij 6 jaar en 9 maanden .
mijn man is in oktober 65 geworden en ik ben 61 mijn man moest tot zijn 65 en 5 maanden werken ,komt madam kleinsma in juni hopla weer 1 maand er bij.voor mij komt er nog meer bij ik krijg pas aow met 65 en 9 maaanden tot nu toe maar dat zal nog wel veranderen naar 67+.wat een regering.partnertoeslag afgeschaft voor iedereen die de pech heeft en in 1950 is geboren.
ze pakken alles af wat we opgebouwd hebben ,mijn man heeft al 46 jaar gewerkt

Door JdB (niet gecontroleerd) op zo, 13-12-2015 - 12:58

Zit er ook mooi mee aan. Je regelt het en voordat je het weet verandert deze regering er weer iets. Duidelijk meer dan het gevoel dat er een worst wordt voorgehouden en als je daar dan bij in de buurt bent wordt die een stuk weggetrokken.
Ben zelf vorig jaar werkeloos geworden en wilde niet meer afhankelijk zijn van de asociale uitkeringsregelingen zijn! DUS nam vroegpensioen op tot aan de op dat moment bekende datum van verschoven AOW, ongeveer 9 maanden. Heb alles daarop afgestemd. Had dat nog niet gedaan of de datum werd wederom 6 maanden doorgeschoven. HOE kun je zaken plannen.
Aan de eene kant ben ik al pensioen aan het gebruiken (tegen een hoog loonbelastingtarief) en aan de andere kant wordt er door de overheid een pensioengat gecreëerd. Het is niet meer te volgen en het kost de verschillende "kleine" burgers handenvol met geld, sterker nog je wordt door toedoen van die overheid de "armoede" in gedreven!!!!!!!!!!!!!

Door A.van Helden (niet gecontroleerd) op za, 12-12-2015 - 10:38

Als ik over 5 jaar met pensioen ga, moet ik ca 4 tot 6 maanden overbruggen zonder inkomen, waarvan !!!
Dan heb ik 52 jaar gewerkt in de veronderstelling dat ik dan rustig op mijn dood kon wachten.
Ik wil niemand te kort doen maar ik ken mensen die nog niet een dag gewerkt hebben en omdat ze een uitkering hebben gaan ze naadloos over in de AOW,
dus zonder overbrugging. Nogmaals, ik gun het iedereen ,doch nu krijg ik toch steeds meer het gevoel dat ik gestraft word. Laat mij toch gewoon met pensioen gaan en geef mijn baan aan diegene die zonder zitten..

Door Adjudant (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 22:21

Het hele onzalige idee van deze exercitie is ontsproten aan het zieke brein van D66: meneertje A. Pechtold!
Ook ik heb een juridische procedure lopen via mijn rechtsbijstandsverzekering. Het is asociaal en discriminerend voor die mensen die geconfronteerd worden met dat AOW-gat.