PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Verzorging door LAT-vriendin

Vraag van de week

Door een aantal operaties kan ik tijdelijk niet alleen wonen. Om die reden verblijf ik al een aantal maanden bij mijn vriendin met wie ik al jaren een LAT-relatie heb. Moeten we vrezen voor onze alleenstaande-AOW?

Nee, u hebt niet de intentie om ook na uw zorg samen te gaan wonen. Uw verblijf bij uw LAT-vriendin heeft wat u beiden betreft dus een tijdelijk karakter. Belangrijker nog, u hebt beiden een eigen woning en voldoet aan de regels voor de tweewoningenregel die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hanteert. U hoeft dus niet te vrezen voor uw alleenstaande-AOW.

De tweewoningenregel van de SVB houdt in dat u beiden een eigen (huur)woning hebt waarvoor u zelf alle lasten draagt en die u ook als hoofdverblijf gebruikt. Er zijn nog wat aanvullende eisen, die vindt u hier.

Houdt de behoefte aan zorg op, maar is het samenwonen u beiden toch goed bevallen en blijft u dit ook doen, dan wordt u samenwoners en kort de SVB uw beider alleenstaanden-AOW met bruto ongeveer € 350 per maand. Daar staan minder vaste lasten tegenover omdat u nog maar een gezamenlijke huishouden hebt.
Het is verstandig om uw samenwonen vanwege zorg aan- en af te melden bij de SVB. Uit eerder onderzoek van Plus magazine bleek dat niet ieder SVB-kantoor dat nodig vindt, maar door het samenwonen voor zorg te melden, kan u later ook niets verweten worden.

De SVB kent nog een overgangsregeling voor mensen die al voor 28 november 2014 samenwoonde. Woonde u voor die datum al samen omdat u iemand verzorgt of omdat u zelf zorg nodig heeft? Dan behoudt u recht op een AOW-pensioen voor alleenstaanden.
 
De tweewoningenregel

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.

Reactie toevoegen