PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zelf pensioenfonds kiezen? Duur plan!

Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over een plan waarbij mensen hun eigen pensioenfonds mogen kiezen. Kiezen blijkt lastig, de kosten hoog.

In onder meer Australië, Chili en Zweden mogen werknemers zelf kiezen bij welk pensioenfonds ze sparen voor een oude dag. Een goed plan, vinden diverse politieke partijen (D66, CDA) al sinds 2013. Niet zo’n goed plan blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Het systeem leidt juist tot hogere kosten, omdat de fondsen moeite moeten doen om klanten binnen te halen. Pensioenen zijn lastige producten, de markt weinig transparant en werknemers wisselen nauwelijks van fonds.

Het CPB concludeert dat het veel van partijen vereist en regulering van overheid vergt om een goed functionerende markt voor vrije uitvoerderskeuze te maken. ‘Anders lopen de kosten op en dat is niet wenselijk, zeker nu de rendementen zo laag zijn.’

Bron: FD

Reactie toevoegen

6 Comments

Door H.J.M. ARENDS op ma, 19-9-2016 - 17:20

Ik denk ook dat er dan minder fondsen zijn als nu. Zij zullen meer hun best doen. Ook zou je moeten kunnen kiezen om pensioen te sparen op een bank en natuurlijk het om het jaar moeten kunnen verzetten naar een andere bank of fonds. Het percentage dat de werkgever moet bijdragen moet wettelijk vast staan en de werknemer , zou mogen kiezen tussen een minimum en maximum percentage.

Door Theo (niet gecontroleerd) op wo, 27-7-2016 - 12:07

Denk een aan uw pensioen in het stemhokje.

Door Roos (niet gecontroleerd) op ma, 25-7-2016 - 01:47

wilt u méér weten over pensioenen en de werkelijke kosten?
kijk eens naar de uitzendingen van omroep MAX... Zwarte zwanen...
klopt het dat we nu niks te kiezen hebben en alleen maar, met lede ogen, moeten toezien hoe het pensioen 'als sneeuw voor de zon verdwijnt', het is toch nét alsof allerlei andere mensen wél geld verdienen aan uw pensioen? snapt u het nog?

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 10:14

Blijf "Zwarte Zwanen" volgen of kijk deze afleveringen terug van omroep MAX. Geeft een "mooi" beeld van de pensioenfondsen in Nederland. Een aanrader!

Door Joh. Heesen (niet gecontroleerd) op vr, 22-7-2016 - 19:08

Enig idee hoe veel pensioenfondsen er in Nederland zijn, naar mijn weten 310. Als nu eens een aantal fondsen samen gaan, dan zijn de kosten aanmerkelijk lager. Ieder fonds heeft zijn eigen bestuur en die dames en heren strijken elk jaar een behoorlijk bedrag bijeen. Dit kan veel efficiënter en hoeft er geen verlaging van de pensioenen te zijn.

Door Rob (niet gecontroleerd) op vr, 22-7-2016 - 14:32

Wat kan je nou wel in Nederland, alleen maar belasting betalen en verder je mond houden.
Geef mij maar 2 ton dan kan ik tenminste emigreren
en dit kut land verlaten.