Welke wijn drinkt u bij het kerstdiner?

Getty Images

Het kerstdiner is niet compleet zonder een goed glas wijn. Maar voor velen is het kiezen van de juiste wijn een lastige opgave: het kan uw zorgvuldig bereide gerecht namelijk maken of breken. We helpen u bij de keuze.

Algemene richtlijnen

Voor de keuze van de juiste wijn bestaan een aantal richtlijnen, die u in de meeste gevallen een heel eind op weg kunnen helpen in de wereld van de wijnen.

  1. Strakke wijn bij strakke gerechten: zoute, zilte en zure gerechten zorgen voor een zogenaamd ‘strak’ gevoel in de mond. Kies hierbij een wijn die ditzelfde effect heeft, met andere woorden: een wijn met een wat hogere zuurgraad. Druivensoorten die dan al snel om de hoek komen kijken, zijn bijvoorbeeld Riesling, Sauvignon Blanc, of in het geval van rood: een Pinot Noir of Gamay.
  2. Combineer een stevige bite met een stevige bite. Rood vlees heeft vaak een behoorlijk stevige bite. Een slappe wijn past daar totaal niet bij, dus kies voor een wijn met pit. Denk dan aan een Cabernet Sauvignon, of een luxe Italiaanse wijn zoals een Chianti of Barolo.
  3. Romige wijn voor ronde, romige gerechten. Een rond gerecht bevat een smeuïge en romige smaak. Dit romige komt bij voorkeur terug in de wijn. Chardonnay, Merlot of Syrah voldoen in zo’n geval prima.
  4. Veel bij veel en weinig bij weinig. Gerechten met een hoog smaakgehalte vragen om een wijn die dit kan aanvullen: een wijn met een eveneens hoog smaak gehalte dus, zoals een Cabernet Sauvignon. Andersom geldt ook dat je een lichte wijn kiest bij een licht gerecht, bijvoorbeeld een frisse witte wijn bij een salade. Zorg in ieder geval voor de juiste balans.
  5. Complexiteit bij complexiteit: een gerecht met meerdere smaken vraagt om een stevige, complexe wijn. Een Rioja of Barolo zijn hier voorbeelden van.

Deze regels zijn zeker niet allesbepalend. Soms is het namelijk juist goed om de wijn te laten ‘botsen’ met het gerecht. Een frisse, lichtzure wijn bij vette gerechten bijvoorbeeld. Of een lichte wijn bij een machtig gerecht. Ervaring en persoonlijke smaak zijn hierbij leidend.

Zo kiest u de juiste wijn

De soort wijn bepalen aan de hand van het smaakprofiel van het gerecht is stap 1. Maar dan volgt de – voor velen – moeilijker stap, namelijk het kiezen van een specifieke wijn. Hierbij kunt u het beste afgaan leiden op (een van) de hoofdingrediënten of dominerende smaken van het gerecht. En dat kan het flink lastig maken. Met onderstaande lijst van hoofdingrediënten zit u in de meeste gevallen goed.

 

Getty Images

Wijn en vlees

  • Rundvlees: gebraden rood vlees is stevig qua structuur. Kies hierbij voor een stevige rode wijn met veel tannines.
  • Kalfsvlees: kalfsvlees is malser, lichter en zachter van smaak dan gewoon rundvlees. Schenk hier dan ook een lichte, fruitige rode wijn bij. Of wees avontuurlijk en kies voor een frisse rosé of witte wijn.
  • Lamsvlees: Een mals stukje lam gaat het beste samen met een volle rode wijn.
  • Hert en wild: Vooral in het najaar staat hert of een andere soort wild op veel menukaarten. Een rode wijn met een uitgesproken smaak van zwart fruit past hier prima bij.
  • Varkensvlees: een stukje varkensvlees bevat doorgaans meer vet dan rundvlees. Kies in dit geval voor een frisse wijn met een licht zuurtje, zoals een witte wijn of rosé.

Wijn en gevogelte

  • Kip: kipvlees is licht en zacht van smaak. U kunt hierbij zowel een fruitige rode wijn schenken, als een volle witte.
  • Kalkoen: voor kalkoen geldt hetzelfde als voor kip. Serveert u gevulde kalkoen? Laat u dan leiden door de vulling.
  • Eend: bij eend past een rode wijn het beste, maar voor sommige gerechten – bijvoorbeeld canard à l’orange – is een frisse witte wijn geschikter.

 

Getty Images

Wijn en vis

  • Voor de meeste visgerechten geldt dat u er zowel rode als witte wijn bij kunt serveren. Er zijn echter een aantal uitzonderingen:
  • Witte vissoorten, zoals kabeljauw: serveer bij witte vissoorten een frisse witte wijn.
  • Schelp- en schaaldieren: deze gaan het beste samen met een droge witte wijn. Een goed voorbeeld is een wijn van de Muscadetdruif.

Wijn en groenten

  • Rauwkost en salade: rauwe groenten komen optimaal tot hun recht als deze gecombineerd worden met een frisfruitige witte wijn.
  • Groene groenten, zoals broccoli, spinazie, spruiten etc.: rode wijn past het beste bij de zogenaamde groene groenten. Bepaal de soort rode wijn op basis van de smaakintensiteit van de groente. Bij spruiten is een volle witte wijn overigens ook heerlijk!
  • Gegrilde groenten: zowel rood, rosé als wit passen uitstekend bij gegrilde groenten. Veelzijdiger kan bijna niet!
  • Gekookte of gestoomde groenten: serveer bij gekookte of gestoomde groenten een volle witte of fruitige rode wijn.
  • Wintergroenten, zoals champignons, pompoen, peulvruchten en koolsoorten: een krachtige, volle witte of rode wijn komt bij de diverse soorten wintergroenten het best tot zijn recht.

 

Getty Images

Wijn en kaas

  • Witschimmelkazen, zoals Brie en Camembert: een witschimmelkaas is goed te combineren met zowel een frisse als volle witte wijn en een fruitige rode wijn.
  • Blauwschimmelkazen, zoals Roquefort en Gorgonzola: bij blauwschimmelkazen komen zoete wijnsoorten erg goed tot hun recht. Denk bijvoorbeeld aan een Ruby port of een dessertwijn. Maar ook een kruidige witte wijn, bijvoorbeeld een Gewürztraminer, doet het heel goed.
  • Geiten- en schapenkazen: frisse witte wijnen en krachtige rode wijnen zijn erg goed te combineren met geiten- en schapenkazen.
  • Roodkorstkaas, zoals Port Salut: lichte, niet al te uitgesproken witte wijnen zoals een Pinot Gris of een lichtkruidige Gewürztraminer laten zich goed combineren met zachte smaak van roodkorstkazen.
  • Verse kazen, zoals Mozzarella en Ricotta: de milde smaak van verse kazen komt het beste tot zijn recht met een frisse witte wijn.
  • Harde en halfharde kazen, zoals Manchego, Emmentaler en Parmigiano Reggiano: harde en halfharde kazen hebben vaak een sterke en complexe smaak. Hier past een stevige rode wijn het beste bij.
  • Kaasfondue: bij een kaasfondue is een frisse, lichtzure witte wijn of een fruitige rode wijn meestal een uitstekende keuze.

Populaire kerstgerechten en de juiste wijn

De een houdt van afwisseling, de ander van traditie, maar toch zijn er een aantal gerechten die steevast terugkomen in de lijsten van de populairste kerstgerechten. We combineren deze met de juiste wijn.

 

Getty Images

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen is een van de populairste gerechten voor het kerstdiner. Voor dit gerecht geldt dat u het eenvoudig kunt combineren met zowel witte als rode wijn. Als u een liefhebber bent van wit, kies dan een volle witte wijn, bij voorkeur een Chardonnay. Gaat u liever voor rood? Dan is een fruitige rode wijn de beste keuze. Denk bijvoorbeeld aan een Pinot Noir uit de Bourgogne of een Gamay uit de Beaujolais.

Gebraden beenham

De klassieke beenham, met Kerst vaak kerstham genoemd, blijft onverminderd populair. En terecht: de zachte smaak van het stuk vlees met een heerlijke saus, laat zich goed combineren met veel bijgerechten. De beste combinatie krijg je als je hier een frisse witte wijn bij schenkt. Maar bij een zoete saus mag de wijn ook gerust lichtzoet zijn. Voor liefhebbers van rode wijn doet een fruitige rode wijn zoals een Gamay uit de Beaujolais het uitstekend.

Beef Wellington

Beef Wellington is een traditioneel Engels gerecht, en bestaat doorgaans uit rundvlees met ganzenleverpastei en fijngehakte paddenstoelen met kruiden, verpakt in bladerdeeg. De complexiteit van dit gerecht en het hoofdingrediënt rundvlees vragen om een stevige rode wijn, die hier tegengas aan kan geven. Een Barolo is een uitstekende keuze.

Varkenshaas met een romige saus

Ook varkenshaas is een terugkerend succes op menig kersttafel, vaak met een heerlijk romige saus. De saus mag in dit geval leidend zijn bij de wijnkeuze, maar dit gerecht is wat dat betreft een makkelijke combinatie: het romige van de saus laat zich prima combineren met een volle Chardonnay. Het mooie is dat zo’n wijn ook nog eens een heerlijke combinatie vormt met het varkensvlees. Maar ook een lichtfruitige rosé kan prima bij varkenshaas gedronken worden.

Hazenpeper

Een klassieker bij het kerstdiner! Hazenpeper is een wildgerecht met een complexe smaak en dit vraagt om een stevige rode wijn, die geen afbreuk doet aan het gerecht. Tegelijkertijd mag de wijn ook niet te slap zijn, aangezien deze dan in het niet valt bij het gerecht. Een Argentijnse Malbec of Italiaanse Primitivo zijn uitstekende wijnen bij hazenpeper.

Bronnen: Gall & Gall en Wijn & Spijs

Auteur