Prinsjesdag 2016: waar gaat het extra geld naartoe?

Getty Images

Als we het kabinet moeten geloven, gaat iedereen er komend jaar op vooruit. De overheid investeert in totaal 1,5 miljard euro. Een overzicht van hoe het verdeeld wordt.

Koopkracht: +1%
Volgend jaar gaat bijna iedereen er op vooruit, gemiddeld met ongeveer een procent. De economie groeit met 1,7 procent, iets meer dan werd verwacht. Vooral de armste groep en gezinnen met kinderen gaan in financieel opzicht een beter jaar tegemoet.

Arme kinderen: 100 miljoen
In Nederland leven ongeveer 400.000 kinderen in armoede. Zij kunnen vaak niet meedoen aan dingen die voor andere kinderen heel normaal zijn, zoals sporten en zwemmen. Zelfs schoolreisjes zitten er voor een aantal kinderen niet in. Voor hen komt er 100 miljoen euro vrij.

Onderwijs: 200 miljoen
Daarnaast wordt er 200 miljoen euro geïnvesteerd in het onderwijs. Dat geld is voor bedoeld voor kinderen met leerachterstanden en kinderen van asielzoekers. Ten slotte hoeven mbo'ers uit arme gezinnen straks minder te betalen.

Politie en justitie: 450 miljoen
Door bijna alle partijen in de Tweede Kamer werd al lang aangedrongen op meer geld voor Veiligheid en Justitie. En zij krijgen gehoor: er komt 450 miljoen euro bij voor met name terrorismebestrijding en de aanpak van internetcriminaliteit. 200 miljoen daarvan is bedoeld voor meer wijkagenten.

Defensie: 300 miljoen
De bezuinigingen op defensie worden voor een deel teruggedraaid. Er komt 300 miljoen euro vrij voor nieuwe munitie, communicatieapparatuur en training.

Volksgezondheid: 400 miljoen
Ook investeert het kabinet in sport en beweging. Zo wordt er onder meer 10 miljoen euro vrijgemaakt om de topsport te stimuleren. De omstreden bezuinigingen op de verpleeghuizen worden teruggedraaid.

Partners chronisch zieken: 50 miljoen
Voor eenverdieners met een partner die chronisch ziek is, komt er 50 miljoen euro vrij. Een echtpaar met een modaal inkomen is jaarlijks zo'n 7000 euro kwijt aan deze zorg.

Asiel: -200 miljoen
De verwachting is dat het aantal asielzoekers komend jaar afneemt, met zo'n 16.000 naar 42.000 mensen. Er zal dus minder geld nodig zijn voor hun opvang. De verwachting is een besparing van 200 miljoen euro.

Brussel: -300 miljoen
In 2017 zal Nederland ten slotte minder geld afdragen aan de Europese Unie. Het bedrag valt ongeveer 300 miljoen euro lager uit.

Bron: Metro