Fietspech en ander ongemak

Getty Images

Lekker onderweg, de zon schijnt, de vogeltjes fluiten en de fietsbandjes zoemen er lustig op los. Tot plotseling uw trots op twee wielen helemaal niet meer zo comfortabel rijdt. Of wat als die schitterende strakblauwe hemel toch wel erg donker wordt…

Fietspech en ander ongemak; het overkomt iedereen wel eens. Wij zetten de beste en slimste remedies voor u op een rij.

Fietser en onweer

Wordt u onderweg overvallen door een fikse onweersbui, dan is het zaak zo snel mogelijk dekking te zoeken. Doe dat in elk geval NIET bij een boom of een lantaarnpaal, maar ga - op enige afstand van uw fiets! - door de knieën, liefst in een greppel. Houd daarbij de benen zo dicht mogelijk bij elkaar. Sieraden en mobiele telefoons trekken bliksem aan, dus doe sieraden liefst af en houd uw telefoon niet in uw hand. Heeft u oortjes (koptelefoon) in, doe deze dan ook af.

Fietser en pech

De een heeft altijd een kleine pomp en een extra binnenbandje bij zich, de ander heeft geen idee hoe een lekke band te verwisselen. En wat als de ketting breekt, of een remkabeltje het begeeft? De meeste mensen hebben een smartphone bij zich, zodat een belletje naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker gauw gemaakt is. Daarnaast is er tegenwoordig de Wegenwacht Fiets Service, een van de services van de Fietspas van de ANWB.

Fietser en een lege accu

Heeft u een e-bike, dan is het u misschien al eens gebeurd: een lege accu. Gelukkig is het opladen van de e-bike tegenwoordig behoorlijk ingeburgerd en mag u bij menig horecaondernemer de stekker in het stopcontact steken. Soms tegen een kleine vergoeding, soms niet, maar in dat laatste geval is een extra fooi wel op zijn plaats.

Fietser en een lege telefoon

Het zal u maar gebeuren: middenin de polder, in de verste verte geen mens te bekennen en een lege telefoon terwijl u het thuisfront wilt laten weten dat het fietstochtje ietwat is uitgelopen. Juist voor zulke gevallen zijn er zogeheten powerbanks te koop: kleine losse opladers voor de mobiele telefoon. Powerbanks zijn er in verschillende prijsklassen: met de goedkopere kunt u uw telefoon een of twee keer opladen voor het ladertje zelf weer aan de stroom moet. De duurdere versies kunnen uw telefoon wel tot vijf of zes keer opladen. Handig om altijd bij u te hebben.

Fietser en verdwalen

Kan het nog: verdwalen? Natuurlijk kan dat toch! Kijk daarom altijd van tevoren welke grotere plaatsen er in uw fietsomgeving liggen, zodat u zich onderweg kunt oriënteren. Verder zijn er de routeborden van de knooppuntroutes die u weer op weg kunnen helpen. Ook de app GoogleMaps heeft menig fietser al uit de brand geholpen. En… wat is er mis met die goeie ouwe fietskaart?

Fietser en hongerklop

Krijgt u plots de trappers niet meer rond en is u alle kracht uit de benen gevloeid? Dan heeft u waarschijnlijk te lang gewacht met eten, met de welbekende hongerklop tot gevolg. Zorg er daarom voor dat u altijd wat kleingeld én een bankpas meeneemt, zodat u ergens wat ‘snelle suikers’ in de vorm van bijvoorbeeld een Mars en een blikje cola kunt halen. Daarmee kunt u weer verder, met daarbij wel het advies zo snel mogelijk een echte maaltijd te nuttigen.

 

Auteur