PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Vier keer puur natuur op de fiets

Een schuchter hert dat door de bomen slalomt, een machtige buizerd 'biddend' in de lucht of een compleet zwijnengezin in de verte. Wat is er mooier dan dat je allerlei bijzondere dieren tegenkomt terwijl je op de fiets zit?

Het is natuurlijk altijd afwachten in hoeverre dieren zich laten zien - de ene dag is beter dan een andere. Maar op bepaalde plekken in ons land is de kans dat je bijzondere dieren spot bijna groter dan dat je niets tegenkomt. Dit zijn de beste plekken voor een 'puur natuur'-fietstocht.

1. Sprookjesachtig Veluwezoom

De Veluwezoom is het oudste nationale park van Nederland en ligt net boven Arnhem. In dit gebied zijn nog sporen van de ijstijd te vinden. Het landschap van het 5.000 hectare grote Nationaal Park kenmerkt zich door zijn hoge ligging, langgerekte heuvels en rijke variatie aan bossen, heidevelden en stuifzandvlakten. In de Veluwezoom leven onder andere edelherten, wilde zwijnen, boommarters, dassen en reptielen. Soms tref je zelfs een edelhert of ree midden op het fietspad.

2. Genieten op de heide

Fiets door het gebied de Leusderheide en den Treek: een uitgestrekt heide- en stuifzandgebied met loof- en naaldbos in de provincie Utrecht. Het is een omgeving met veel groen, afgewisseld door zandverstuivingen en grote heidevelden. In deze serene rust leven onder meer reeën, vossen en marters.

3. Drentse charme

Kent u het prachtige veengebied Dwingelderveld in Drenthe? Het veen is gevormd door afgestorven planten in moerassen en later bewaard gebleven onder natte, zuurstofarme omstandigheden. Uit gedroogd veen ontstaat turf, dat nog steeds gebruikt wordt. Wat de omgeving van Dwingelderveld zo mooi maakt is de variatie tussen bossen, ruige velden en vennetjes. Bijzonder is dat hier veel verschillende dieren leven: zo zijn reeën, kraanvogels, buizerds en valken hier helemaal thuis.

4. Vogelparadijs in De Biesbosch

Als ergens de kans groot is dat je vele soorten vogels en zoogdieren tegenkomt – van de ree, vos, boommarter, havik en wielewaal tot de bonte specht – is het wel De Biesbosch. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en je ziet hier dan ook veel wilgenvloedbossen en kreken. Een schitterende plek voor de echte natuurliefhebber.

Lees hier hoe je zelf een mooie fietsroute in de omgeving vindt.