Cappadocië: sprookjesachtig en betoverend

Advertorial
Turkije is een land met pittoreske mediterrane dorpjes, groene hoogvlakten, adembenemende bergketens en bruisende steden. Van de vele soorten landschappen die u in Turkije vindt, is Cappadocië misschien wel het meest magische. Feeënschoorstenen, een betoverend natuurverschijnsel, vind u hier in verschillende hoogtes en vormen en onder het aardoppervlak getuigen grotten en mysterieuze tunnels van de lange geschiedenis van het land. 

Land van prachtige paarden

Het vulkanische plateau van Cappadocië is gevormd door natuurgebeurtenissen, maar ook mensen hebben een steentje bijgedragen aan dit unieke landschap. De naam Cappadocië betekent "land van de mooie paarden" in oud Perzisch. Cappadocië is ook de gezamenlijke naam van een uitgestrekt gebied van de verschillende steden als Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri en Kırşehir in Centraal-Anatolië. De regio was sinds de oudheid al de thuisbasis van verschillende beschavingen en de sporen die ze achterlieten kunnen vandaag worden gezien in uit rots gehouwen kerken en ondergrondse steden. 

Door vulkaanuitbarstingen kwam Cappadocië miljoenen jaren geleden onder een laag as te liggen. Daarbovenop kwam een laag basalt, een gesteente dat ontstaat als lava of magma stolt. De invloeden van wind en regen zorgen er gedurende jaren voor dat er allerlei vreemd gevormde rotsformaties ontstonden. Pilaren, pinakels, kegels en schoorstenen. Na verloop van tijd voegden de mensen die zich in het gebied vestigden iets toe aan deze creaties van de natuur en hakten een tunnelcomplex uit het zachte gesteente. Ze bouwden grotten, woonruimtes, gebedshuizen en zelfs stallen. Op sommige plaatsen vormden deze gecreëerde tunnelcomplexen hele steden die zich op verschillende niveaus onder de grond bevonden. Zo werd het plateau een verstedelijkt maar ondergronds cultuurlandschap met een unieke architectuur. 

Er zijn meer dan dertig ondergrondse steden in heel Cappadocië en nog steeds worden er nieuwe ontdekt. Deze ondergrondse steden werden aanvankelijk gebouwd door de Frygiërs. Tijdens de Romeinse en Byzantijnse periode bleven de mensen werken aan de ondergrondse steden en voegden hun eigen culturele en religieuze signaturen zoals kerken toe.

Bezienswaardigheden

Vandaag de dag is Cappadocië een fascinerend openluchtmuseum met tal van pittoreske valleien en dorpen als Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu en Ihlara. Al deze dorpen vormen een uitstekende uitvalsbasis om de regio te verkennen.

Uçhisar is een charmant dorpje op 10 kilometer van Nevşehir, waar de luchthaven ligt. Het rotskasteel van Uçhisar is een prachtige plek om het landschap te bekijken en foto's te nemen. Na een verkenning van het stadscentrum is de volgende stop de Duivenvallei (Güvercinlik). Deze lange, diepe canyon is de thuisbasis van 8e en 9e-eeuwse rotskerken, tunnels en duivennesten uitgehouwen in de rosten. Er is een ideaal pad van 4 kilometer lang om te wandelen en dat spectaculaire uitzichten biedt.

Van Uçhisar gaat u naar Göreme, dat tot de 13e eeuw een klooster was. Het openluchtmuseum van Göreme, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is een van de hoogtepunten van de regio. Bekijk hier de feeënschoorstenen, in de rotsen uitgehouwen kerken en kloosters en levendige fresco's en muurschilderingen, waarvan de nieuwste dateert uit de 12e eeuw. 

Een van de oudste dorpen van Cappadocië is Avanos. Vanwege de kenmerkende rode klei is deze stad al sinds de Hethieten het middelpunt van de pottenbakkerij. In een van de pottenbakkersateliers ziet u hoe kunstenaars hun creaties maken en kunt u ook zelf aan de slag met de hulp van een expert.  

Het nabijgelegen dorp Cavuşin is ook een bezoek waard. Hier zijn de huizen uit rotsen gehouwen. De verderop gelegen Kızılçukur-vallei is een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken, een absolute must als u in Cappadocië bent.

Ürgüp is een van de grootste steden in Cappadocië en ligt dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio. Hier zijn enkele van de meest luxueuze boetiekhotels van Cappadocië te vinden. Ürgüp ligt op 15 minuten van Nevşehir en wordt gesymboliseerd door zijn drie feeënschoorstenen. Bezoek de plaatselijke markten met een ruime keuze aan leuke hebbedingetjes, zoals handgeweven stoffen of mini feeënschoorstenen. En probeer zeker de plaatselijke keuken met traditionele gerechten zoals "testi kebab" en "sac kavurma".

Ten zuiden van Nevşehir liggen de ondergrondse steden Kaymaklı en Derinkuyu. De ondergrondse stad Kaymaklı ligt diep onder het kasteel van Kaymaklı en bestaat uit een doolhof van tunnels en kamers die acht verdiepingen diep in de aarde zijn uitgehouwen. De eerste verdieping werd gebruikt als stal en de andere verdiepingen als woonruimtes of kerken. Derinkuyu betekent "diepe put" in het Turks en ligt op negen kilometer van Kaymaklı en dankt zijn naam aan de diepte van de waterputten. Het is een complex van tunnels en kamers, verspreid over zeven verdiepingen, bestaande uit stallen, kelders, eetzalen, kerken en opslagruimten. 

Als u de weg van Nevşehir naar Aksaray volgt, komt u langs een van 's werelds grootste ravijnen, de Ihlara-vallei. De vallei, die in de oudheid "Peristrema" werd genoemd, was een favoriete verblijfplaats van Byzantijnse monniken. Het gebied telt meer dan honderd uit de rotsen gehouwen kerken. De Melendiz Stream is een beekje die stoomt door de vallei en een van de beste plaatsen voor een mooie natuurwandeling.

Onvergetelijke ervaringen

Cappadocië is een streek van natuurlijke wonderen en er zijn een aantal unieke ervaringen die u moet proberen. Zoals een verblijf in een van Cappadocië ‘s wereldberoemde "cave hotels". Sommige grotwoningen in de regio zijn omgebouwd tot luxueuze boetiekhotels en beschikken over alle moderne voorzieningen. Een ervaring om niet te vergeten. 

Te paard is een geweldige manier om Cappadocië te ontdekken en de prachtige details in de omgeving op u in te laten werken. Dagelijks zijn er vele paardrijtochten, maar er zijn ook meerdaagse tochten rond Cappadocië zoals tochten bij volle maan waarbij u deze betoverende regio 's nachts kunt verkennen.

Cappadocië is ook een waar paradijs voor natuurwandelaars. Wandelen rond Cappadocië is een unieke ervaring in een van de meest surrealistische landschappen in de wereld. Er zijn verschillende populaire wandelroutes, waaronder de Duivenvallei bij Göreme, de Liefdesvallei, de Rozenvallei en de Zwaardvallei. Alle tochten duren een paar uur. Maar u kunt ook langere routes lopen zoals de 14 kilometer lange route door de Ihlara-vallei. 

Cappadocië is mooi vanuit elke hoek bekeken maar van bovenaf is zeker een onvergetelijke ervaring. Cappadocië staat bekend als een van de beste plaatsen ter wereld om met heteluchtballonnen te vliegen. Geniet van het waanzinnige uitzichten terwijl de ballon zachtjes door de lucht zweeft over de sprookjesachtige schoorstenen, adembenemende valleien en unieke rotsformaties. Deze onvergetelijke ervaring mag je niet missen in Cappadocië. www.goturkiye.com