De geheimen van Noordoost-Brabant

In het spoor van wilde grazers en Romeinse strijders

Advertorial
Wie vanuit 's-Hertogenbosch oostwaarts reist, betreedt een regio vol verrassingen. Dit is waar oergebied De Maashorst en Unesco Biosfeer de Maasheggen het landschap vormen, moeiteloos afgewisseld met kloosters, kastelen en historische vestingsteden. 

Oergebied De Maashorst 

Ten oosten van ’s-Hertogenbosch ligt het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant. De Maashorst staat niet voor niets bekend als het oergebied. Hier heeft de natuur het nog voor het zeggen en zijn het wilde grazers als de Wisent, Tauros en Exmoorpony die het gebied hun thuis noemen. De Maashorst biedt volop mogelijkheden om op ontdekking te gaan. Het gebied laat zich het beste verkennen vanuit het Natuurcentrum in Nistelrode, Natuurpoort De Kriekeput in Herpen of Natuurpoort Kasteel Heeswijk; een sprookjesachtig kasteel vol verhalen in de bossen van Heeswijk-Dinther. Volg van hieruit een van de uitgestippelde fietsroutes door de natuur, met onderweg mooie tussenstops voor een pauze. 

Op pad met de familie? Bij De Helden van Kien in Sint-Oedenrode geniet u van een heerlijke lunch met streekproducten, terwijl de jonge bezoekers zich volop vermaken. Ook bij BillyBird Park Hemelrijk in Volkel is er met onder andere een strandbad en overdekte speeltuin altijd genoeg te beleven. Overnachten kan midden in de natuur, bijvoorbeeld op Charme Camping Hartje Groen en vakantiepark Sandberghe, of kies voor een comfortabel verblijf in Van der Valk Hotel Uden-Veghel.

Een tijdreis door het Land van Cuijk

Waar De Maashorst overgaat in het Land van Cuijk, wacht het oudste cultuurlandschap van Nederland: De Maasheggen. In 2018 kreeg dit gebied de Unesco mens en biosfeerstatus. Als bezoeker verkent u hier niet alleen het bijzondere ‘gevlochten’ landschap, maar kunt u ook sporen zien van de rijke geschiedenis in het gebied, zoals de Romeinse overblijfselen in Cuijk en het oudste nog bewoonde klooster van Nederland in Sint Agatha. 

Niet te missen in dit gebied is ook vestingstad Grave. Samen met nog tien andere vestingsteden in de provincie vormt Grave de Zuiderwaterlinie. Deze meest belegerde stad van de gehele linie, is vandaag de dag een sfeervolle plaats vol fraaie panden. Over kinderkopjes wandelt u langs de historische Hampoort, het Graafs Museum en Vestingpark de Kat. Wie deze oudste en meest gebruikte waterlinie van Nederland volgt vanuit De Maashorst, komt in Grave aan via pittoreske plaatsjes als Megen en Ravenstein. De tocht leidt veelal langs de Maas, over oer-Hollandse dijkweggetjes langs molens, landwinkels en fijne pauzeplaatsen. Zo geniet u in Oijen tussen de weilanden van een lokaal gebrouwen biertje bij Stadsbrouwerij Oijen en kunt u bij De Poort van Megen lunchen of dineren op de plek waar zich ooit een beruchte gevangenis bevond. 

Fietsen door Oorlogsmuseum Overloon

Een laatste verrassing wacht in Overloon. Aan de rand van het aantrekkelijke natuurgebied de Overloonsche Duinen, bevindt zich het grootste oorlogsmuseum van Nederland. Komt u op de fiets, dan kunt u zelfs dwars door het museum fietsen; via de fietsbrug bevindt u zich op drie meter hoogte midden in de expositieruimte; een unieke beleving! De fietsbrug is onderdeel van Liberation Route Brabant, bestaande uit acht fietsroutes dwars door de provincie. Via erfgoedlocaties en musea vertellen de routes het verhaal van de oorlog en bevrijding in Noord-Brabant.

Op Hiermoetjezijninbrabant.nl vindt u meer inspiratie voor bezienswaardigheden in De Maashorst en het Land van Cuijk, inclusief fiets- en wandelroutes in de regio.