Het stenen woud van Meteora

Advertorial
Zon, zee en archeologische overblijfselen. Dat is Griekenland. Maar het land heeft meer te bieden. Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden is wel Meteora: imposante rotsformaties waarop 24 kloosters zijn gebouwd.

Meteorizomai betekent ‘zweven in de lucht’. En als de rotsen ‘s winters in nevelen zijn gehuld, wordt meteen duidelijk waarom de kloosters die op hun hoogste toppen staan de naam Meteora kregen. Het lijkt wel alsof ze de krachten van de natuur en de zwaartekracht tarten. De 24 kloosters werden tussen de 14de en 15de eeuw op de hoogste rotspilaren gebouwd en nog steeds zijn zes van de kloosters actief¬: vier voor mannen en twee voor vrouwen. In 1988 werd dit imposante monument door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Wandelen door een uniek landschap

Trek een paar wandelschoenen aan, ga op pad en ontdek de schoonheid van Meteora. Loop over kronkelende paden door de schoonheid van de natuur en bewonder de unieke rotsformaties die over een periode van 15 miljoen jaar door de inwerking van wind en water een uniek en indrukwekkend uiterlijk kregen. Mountainbiken is een andere verleidelijke optie.

De geschiedenis van Meteora

Vanaf de 11de eeuw trokken monniken naar dit gebied in het noorden van Griekenland. Halverwege de 14de eeuw begonnen ze op de hoge rotsformaties kloosters te bouwen om er in afzondering van de rest van de wereld te kunnen leven. Met behulp van netten, touwen en houten ladders transporteerden ze de bouwmaterialen naar boven. Uiteindelijk ontstonden er zo 24 kloosters. 

In de 17de eeuw begon het verval van het kloosterleven in Meteora en in de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende burgeroorlog liepen de nog overgebleven kloosters veel schade op. Toch zijn er nog zes kloosters in redelijke staat en die worden tot op heden bewoond door monniken en monialen. 

Slapen, eten en nog meer ontdekken 

Het stadje Kalambaka is ‘de deur tot Meteora’. Hier vindt u tal van hotels en restaurants en kunt u ook volop kamers huren. Spotos is het oude deel van het stadje en dankzij een smaakvolle ‘facelift’ is het hier heerlijk toeven. Op het hoogste punt van de stad staat de Byzantijnse kerk waarin een vroegchristelijke preekstoel en 14de-eeuwse fresco’s te bewonderen zijn. In Kalambaka kunt u ook de enige houtbewerkingsschool van Griekenland bezoeken. En in de traditionele gieterij vindt u zeldzame, handgemaakte werken van brons.

Vanuit Kastraki de rivier op

Verreweg het mooiste dorp in dit prachtige gebied is Kastraki. Aan de voet van de gigantische rotsen verwelkomt het u in zijn gezellige hotels, kamers in privéhuizen, campings, taverna’s en winkels. Palio (oud) Kastraki is uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Hier vindt u dan ook geen hoogbouw, maar uitsluitend lage stenen huizen met veelal rode daken.
Wie van hieruit gaat raften op de Pinios, een rivier die ontspringt in het centrale Pindosgebergte, kan op weer een heel andere manier genieten van het magische landschap met zijn rotsformaties en Meteora-kloosters.

Meer informatie? Kijk op:

VisitGreece.gr >>

VisitMeteora.travel >>