Kerstsfeer in Tsjechische steden

Advertorial
Als de adventstijd is begonnen dompelt iedereen in Tsjechië zich onder in de kerstsfeer. Kerstkransen worden geknutseld, bomen verlicht en er staan gezellige kraampjes. Tsjechen zijn niet alleen liefhebbers van de kerstmarkten, maar ook de bijbehorende kersttradities worden bij vele families gekoesterd.

Kerstsfeer in Tsjechische steden

De kerstmarkten in Tsjechië zijn één van de leukste evenementen in het jaar. In bijna alle steden in Tsjechië, groot of klein, worden de pleinen versierd met lampjes, kerstbomen en kraampjes. Bij de kraampjes worden de mooiste handgemaakte producten verkocht. Van houten speelgoed, beschilderde kerstballen, zelfgemaakte jam, koekjes tot siroop. De kerstmarkten zijn de ideale gelegenheid om inkopen te doen voor mooie winterdecoratie en cadeaus, maar wat het bovenal uniek maakt is de sfeer. De geur van gepofte kastanjes, worstjes en de zoete tredlník hangt in de lucht en vanuit kerken en concertzalen zijn Mozart en Vivaldi te horen.

Praag, Brno, Olomouc of Pilsen… ze zijn overal

In het laatste weekend van november gaan de meeste kerstmarkten open en deze zijn tot eind december aanwezig. De grootste kerstmarkt van het land is te vinden in Praag op het Oude Stadsplein. De kerstmarkten in Praag zijn erg populair onder toeristen, maar in andere Tsjechische steden zult u zich voornamelijk tussen Tsjechen bevinden. In Pilsen, České Budějovice, Karlovy Vary en Český Krumlov zijn gezellige kerstmarkten waar u geniet van muziek, verlichte stalletjes met prachtige spullen en lekker eten. In de Moravische steden Olomouc en Brno verkopen ze een speciale kerstdrank. In Olomouc is dat kerstpunch waar slechts een aantal mensen het recept van weten. In Brno wordt turbomošt verkocht, een warme appelcider.

Niet terug zonder een kerstbal

Decoratie voor in de kerstboom ontbreekt op geen enkele kerstmarkt in Tsjechië en dat is ook niet gek gezien Tsjechië een van de belangrijkste landen is waar kerstballen worden geproduceerd. In verschillende glasfabrieken beginnen ze al in het voorjaar met het blazen, verven en het beschilderen van kerstballen. De streek Crystal Valley, in Noord-Bohemen, staat bekend om haar Boheems kristal. In het bedrijf Rautis wordt kerstdecoratie gemaakt van geblazen glaskralen, het is enige bedrijf ter wereld dat deze ambacht doet. De decoratie van geblazen glaskralen staat daarom sinds 2020 op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is vanaf 10 december tot 9 januari 2022 de tentoonstelling "Christmas Treasure - Hedendaagse Tsjechische kerstversieringen " te zien.

Letterlijk de kerstsfeer proeven

Kerst en eten zijn nauw met elkaar verbonden. Een traditie in Tsjechië is het bakken van zoveel mogelijk kerstkoekjes. Deze worden een paar weken van tevoren gebakken en komen pas met kerst tevoorschijn. Nog meer tradities zijn er op kerstavond. Na de kerstmaaltijd, wat bestaat uit gebakken karper met aardappelsalade, klinkt er een belletje en worden de cadeautjes uitgepakt. Deze worden niet door de kerstman, maar door Ježíšek gebracht. Enkele bijzondere gebruiken zijn het bewaren van de schubben van de karper, het snijden van appels tot een walnootkaarsje maken. Allemaal bedoeld voor het wensen van geluk, liefde en welvaart in het volgende jaar.

Meer informatie op www.visitczechrepublic.com/nl-NL