Nalaten aan de Dierenbescherming

‘Mijn zus zorgt na haar overlijden nog steeds voor de dieren’

Denkt u er ook weleens over na om het welzijn van dieren in uw testament op te nemen? Of maakt u zich soms zorgen over wat er met uw eigen dieren moet gebeuren als u er niet meer bent? De Dierenbescherming denkt graag met u mee.

Al van jongs af aan was Dorien Pel stapel op dieren en ook als volwassene had ze altijd veel dieren om zich heen. Dat ze de Dierenbescherming opnam in haar testament, verbaasde dan ook niemand.

Terug naar Nederland

Lange tijd woonde Dorien in Nieuw-Zeeland, waar ze zich omringde met dieren: in en rond haar huis scharrelden altijd honden, katten, ezeltjes en kippen rond. Toen ze halverwege de vijftig was, keerde ze voorgoed terug naar Nederland, samen met haar hondje Papi. De familie was ontzettend blij, vertelt Doriens zus Marjolein: ‘Het was zo fijn om haar weer in ons midden te hebben.’ Helaas duurde die vreugde niet lang, want Dorien kreeg borstkanker en overleed aan de gevolgen van die ziekte.

Uitgemaakte zaak

Voor Dorien was het een uitgemaakte zaak dat ze ook na haar overlijden iets voor dieren wilde betekenen. In haar testament bepaalde ze daarom dat ze tienduizend euro aan de Dierenbescherming wilde nalaten. Met haar nalatenschap had ze geen speciaal doel in gedachten. Haar zus nam het zodoende op zich om na Doriens overlijden samen met de Dierenbescherming op zoek te gaan naar een geschikte bestemming voor de nalatenschap.

Schuilhuisjes

Die bestemming werd al gauw gevonden: schuilhuisjes voor de dierenopvangcentra van de Dierenbescherming. Met zulke huisjes hebben de dieren een rustig plekje om zich terug te trekken. In dierenopvangcentrum ’t Noordbroek in Almelo staan inmiddels meerdere van zulke schuilhuisjes. Zeker in drukke periodes hebben de dieren er veel baat bij, vertelt beheerder Karin Wagenmakers: ‘De dieren voelen zich er veilig in. We zetten er meerdere in een verblijf zodat ze allemaal weg kunnen kruipen om lekker te slapen, rusten, relaxen of te observeren.’ Alle opvangcentra krijgen een aantal schuilhuisjes uit Doriens nalatenschap. ‘En daar zijn zowel de dieren als wij heel erg blij mee,’ zegt Wagenmakers.

Draai gevonden

Doriens zus Marjolein is blij te weten dat Doriens nalatenschap op de juiste plek terechtkomt. ‘Ze was altijd zo begaan met dieren, dus ik snap heel goed dat ze ook na haar overlijden nog iets voor ze wilde betekenen. En ik vond het fijn dat ik daarover mee mocht denken.’ Doriens hondje Papi woont tegenwoordig bij Marjolein, vertelt ze tot slot: ‘Natuurlijk missen we Dorien enorm, maar we hebben onze draai wel gevonden samen.’

Persoonlijk advies

Er zijn meer mensen die besluiten nog een laatste keer op te komen voor wat ze belangrijk vinden. De medewerkers van de Dierenbescherming kunnen daarbij adviseren. Dat advies kan gaan over het opstellen van het testament en alles wat daarbij komt kijken. Maar het kan ook gaan over uw eigen huisdieren en wat er met hen moet gebeuren als u er niet meer bent. In een persoonlijk gesprek nemen de medewerkers van de Dierenbescherming alle tijd voor uw vragen en wensen. Ook zorgen zij ervoor dat uw wensen zorgvuldig wordt vastgelegd.

Iedere euro welbesteed

De Dierenbescherming is een ANBI, een Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent dat de Dierenbescherming geen erfbelasting betaalt over het geld dat aan de organisatie wordt nagelaten. Iedere euro die u nalaat aan de Dierenbescherming, gaat zodoende naar een beter leven voor dieren. Er zijn verschillende mogelijkheden om iets aan de Dierenbescherming na te laten en misschien heeft u daar zelf ook wel ideeën over. Maar… niet alles is ook zomaar uit te voeren. Om teleurstellingen te voorkomen, is het dan ook verstandiger om uw ideeën en plannen vooraf sámen met de Dierenbescherming te bespreken.