NIEUW! Beleef de Hanzesteden

Grensoverschrijdende fietsroute

Advertorial
Ontdek de Hanzesteden van Duitsland en Nederland met de Hanzesteden Fietsroute! Deze 450 kilometer lange route volgt het water van de Rijn en de IJssel tussen het Duitse Neuss en Hanzestad Harderwijk. Uiteraard in etappes te volgen!

De Hanzesteden Fietsroute doet de stadscentra van de Hanzesteden aan en neemt u in acht etappes mee langs afwisselende landschappen.

De wereld van vandaag in een historisch decor

Stap op de fiets en treed in de voetsporen van de vroegere kooplieden: ervaar de macht en pracht van de Hanzesteden. Herbeleef de Hanzegeschiedenis in de steden met historische pakhuizen, middeleeuwse straatjes en overblijfselen van stadsmuren. Beleef ook het Hanze heden! Van trendy conceptstore naar ambachtelijke brouwerij. Van Gotische kerk naar futuristische kunstwolk, de Hanzesteden zullen u verrassen. En vergeet niet om een drankje te drinken op het terras, een museum te bezoeken of lekker te winkelen.

Een aantal etappes uitgelicht

Etappe 1 (88 km en meteen de langste): van het oude Neuss naar vestingstad Wesel slingert u langs de Nederrijn. Las onderweg een pauze in bij een leuke Biergarten – hier voel je dat je echt in Duitsland bent! Ga naar de route.


Foto: Neuss, Antje Zimmerman

Etappe 3 (60 km): U steekt vanaf Emmerich am Rhein de grens over en verkent een deel van Oost-Gelderland, bijvoorbeeld het leuke plaatsje Tolkamer. Deze tocht eindigt in de oudste stad van Nederland, Nijmegen, waarvan de historie teruggaat naar de tijd van de Romeinen. Download etappe 3!


Foto: Emmerich am Rhein, Antje Zimmerman

Etappe 5 (53 km): Van cultureel Doesburg via torenstad Zutphen naar eigenzinnig Deventer, waar u het grootste en gezelligste Hanzemarktplein van Nederland vindt. Alle drie Hanzesteden bieden veel te zien, maar de wegen die u van a naar b leiden zijn net zo adembenemend. Bekijk etappe 5!


Foto: Harderwijk, Gijs Versteeg

Etappe 8 (43 km): Tijdens de slotetappe verandert het landschap zo’n beetje iedere paar kilometer. Maar de ‘blauwe draad’ blijft gelijk: het water. Ontdek ook vissers- en vestingstad Elburg en eindig de Hanzesteden Fietsroute in heerlijk Harderwijk. Download de laatste etappe van de Hanzesteden Fietsroute hier.


Foto: Elburg, Gijs Versteeg

Benieuwd naar alle etappes? www.hanzestedenfietsroute.nl

Fiets eens een Hanzerondje

Liever een kortere route? Kies dan voor een van de zestien Hanzerondjes. Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft zo’n lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer. Zo kunt u ook het achterland van een Hanzestad ontdekken. Ook in eigen land!

Muurschilderingen

Tip: In 2022 worden er in de Hanzesteden die horen bij de Hanzesteden Fietsroute prachtige meters hoge muurschilderingen gemaakt! Hier ziet u al de meterhoge muurschildering in Hanzestad Kalkar. Laat u verrassen!

Op het Instagramaccount van @discoverhansa kunt u de vorderingen van de muurschilderingen volgen!


Foto: Kalkar, De Strakke Hand

Blijf gerust een nachtje slapen

Hoe leuk is het om verschillende Hanzesteden te combineren. Dan is een nachtje blijven slapen ook een goede tip! De Hanzesteden hebben voor ieder wat wils qua overnachten: romantisch overnachten in een knusse B&B’s tot moderne hotels. Bekijk de website voor tips.

Dit product is mogelijk gemaakt door het INTERREG-programma Deutschland-Nederland als onderdeel van het project Grensoverschrijdende samenwerking Hanzesteden.