Wandelplannen? Zo ga je goed voorbereid op pad

Advertorial
De afgelopen maanden bleven we allemaal zo veel mogelijk thuis. Maar langzaamaan gaat het land van het slot, en kunnen we ons weer wat vrijer bewegen. Bijvoorbeeld tijdens een fijne wandeling.

Het fijne aan wandelen is dat je - wanneer je je routes een beetje goed uitkiest - praktisch niet bij anderen in de buurt hoeft te komen. Daarnaast is wandelen hartstikke gezond, en vormt het tegelijkertijd geen belasting voor het OV en het verkeer. De ideale manier om in deze tijden toch aan je lichaamsbeweging te komen dus. Voor ultiem wandelplezier is het echter wel belangrijk om een goede uitrusting te hebben. Op Startpagina.nl vind je tips voor de aanschaf van de perfecte wandelschoenen en de fijnste tassen voor liefhebbers van het buitenleven.

De perfecte wandelschoenen

Niets vervelender dan lopen op de verkeerde schoenen, met vermoeide voeten, verkrampte kuiten en blaren tot gevolg. Maar hoe kies je de juiste schoen? Ten eerste is het handig om te bedenken wat voor een wandelingen je precies gaat maken. Voor een dagwandeling is een flexibele schoen met goede demping het fijnst: lekker licht en soepel. Voor een bergwandeling kun je juist beter kiezen voor een stuggere bergschoen met veel grip: de stugheid beschermt je enkel en biedt steun, de grip zorgt ervoor dat je niet kunt uitglijden.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken in welke weersomstandigheden je gaat wandelen. Ga je bij warme temperaturen lopen, dan is het fijn als je schoenen kunnen ademen. Kans op regen? Kies dan liever voor een waterdichte schoen. Wandelschoenen zijn opgesplitst in verschillende categorieën afhankelijk van welk terrein ze goed aankunnen én de intensiteit van de wandeling. De hoogte van de tocht speelt daarbij ook een rol. Als je naar een goede outdoorzaak gaat, en je legt je wandelplannen uit, dan kunnen zij je adviseren over het vinden van de perfecte schoen.

Ideale tas om te wandelen

De twee meest gebruikte tassen voor tijdens het wandelen zijn een rugzak en een heuptas. Beiden hebben voor- en nadelen. Een goede dagrugzak is handig omdat je er meer in kwijt kan, en je de draaglast beter verdeelt over je rug en heupen. Maar bij warm weer kan een rugzak ook zweterig worden en een klamme rug veroorzaken. Daarnaast kunnen de schouderbanden op den duur gaan irriteren, vooral als de rugzak niet goed op de heupen steunt.

Dan kan een heuptas een uitkomst zijn. Deze zorgt ervoor dat je rug vrij is, en je kan makkelijker bij al je spullen. Een nadeel van de heuptas is echter dat er minder spullen in kunnen. Meestal is 3 á 4 kilo voor een heuptas echt het maximale gewicht. Bij het kiezen van de juiste tas is het belangrijk om te bedenken hoeveel spullen je mee wilt nemen (wat ook weer afhankelijk is van hoe lang je wandeling duurt). Ben je eruit? Probeer de bestelde tas (in huis) een paar uurtjes uit, dan weet je zeker dat de tas lekker zit en je klaar bent voor een heerlijke wandeling.

Voor nog meer tips over een perfecte wandeluitrusting of mooie wandelroutes, ga je naar Startpagina.nl