Wat te doen na negen uur?

Naar de sauna, lekker uit eten, kunst bekijken of weer eens met de voetjes van de vloer? Het kan allemaal niet door de Avondklock-down, maar met wat creativiteit valt er na negen uur ook thuis nog van alles te beleven. 

1. Top 40 van 40 jaar geleden 

Als het hier en nu een beetje tegenvalt, bieden leuke herinneringen soms troost. Dus duik de geschiedenis van de popmuziek in en ga weer eens met de voetjes van de vloer met de Top 40 van 40 jaar geleden. Bij het schrijven van dit artikel vinden we in de top 10 onder meer My Sweet Lord van George Harrison, Charles Aznavour, Lynn Anderson met Rose Garden en nog veel meer moois. Allemaal te vinden op Top 40.nl. Geweldige website, met handige directe links naar video's van de hits van toen.

2. Fikkie stoken

Buiten is het koud, guur en nat, dus een perfect moment om de kachel of de haard lekker vroeg aan te steken. Met deze tips brandt het hout schoon en veilig.

3. Ouderwets lekker eten

Die extra uren in huis kan je prima gebruiken om weer eens wat lekkers te maken, waar je normaal net de tijd niet voor weet te vinden. Misschien heeft u nog wel een schriftje liggen met recepten van vroeger? Pak dat er weer eens bij.  Eten waaraan je proeft dat er wat extra uurtjes en aandacht in zitten: pan kippensoep bijvoorbeeld. Of een pannetje stoofvlees dat lekker lang heeft kunnen  sudderen. In Limburg maken ze het zo: 

Klik hier voor het hele recept.

4. Net als de sauna

We zitten meer binnen en dat betekent ook: minder afzien. Terwijl je juist van een frisse neus opknapt. En wat te denken van een fris lijf?

Wij stellen voor om af en toe even lekker koud te douchen. Nu denkt u misschien, maar...waarom? Even bibberen is natuurlijk niet leuk, maar het gaat om het heerlijke fitte, opgefriste gevoel daarna. Alsof je een mini-sauna bezoekje hebt gedaan. Kan gewoon onder de douche. Begin voorzichtig, draai de kraan in twee of drie stappen naar de koudste stand, niet in één keer. Eerst de benen, dan de armen en een half minuutje koude spetters is in het begin meer dan genoeg. Belangrijk: let op een rustige, diepe ademhaling. 't Is even brrrrrr, maar daarna voel je je herboren ga je lekker verder met tip 2: de warme kachel. Na een paar keer de smaak te pakken? Hier lees je meer over wisseldouchen.

5. Boek lezen

Als de buitenwereld op slot zit, haal je met een goed boek de buitenwereld naar binnen. Maar welk boek kies je uit het enorme aanbod? In de boekenrubriek van Plus Magazine tippen we deze maand:

 • Het meesterstuk van Peter Romer
  Lees dit boek en het Rijksmuseum is nooit meer hetzelfde. Spannend!
 • De jongen die Auschwitz tekende van Thomas Geve
  De hel door de ogen van een kind.
 • De Stem van Jessica Durlacher
  Over vriendschap en betrokkenheid.
 • De familie Wachtman van Christiaan Aalberdink Thijm
  Een man met 411 donorkinderen? Of toch niet?
 • Van het hart van Inge van der Krabben
  Rouwverwerking was nog nooit zo leuk!

Bonustip voor de extra-lange avonden

 • Max, Micha en het Tet Offensief van Johan Harstad
  Een verslavende, betoverende wereld van maar liefst 1.232 pagina's om dagenlang in te ontsnappen. 

6. Kunst met een hoofdletter K bekijken

Musea zijn gesloten, maar je kunt er toch virtueel op bezoek en dat betekent dat je de kunst in alle rust en gratis kunt bekijken. Bijvoorbeeld de collectie van het Metropolitan in New York, ons eigen van Gogh Museum en het Rijks en zelfs het Louvre in Parijs. Bij zoveel moois weet je soms niet meer waar je moet kijken. Daarbij helpt het programma: het Geheim van de Meester, want daarin leggen topexperts uit waarom sommige topstukken bij de top horen.

7. Leer iets nieuws

Nooit te oud om iets te leren: een taal, tekenen, schilderen, ontspullen, beter slapen: het is er allemaal. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod van Etadoro: de eerste proefles is gratis.

8. Iets doen met die foto's

Heb je inmiddels ook honderden foto's op de computer staan waar je niks mee doet? Zonde! Want je kunt er niet alleen een mooi album van maken, maar ook af laten drukken op een mok, een taart, kalender en nog veel meer. Lees er meer over in dit artikel

9. Breien

Wat is er lekkerder dan 's avonds op de bank iets te doen met je handen? Sokken breien lijkt misschien wat lastiger dan rechttoe-rechtaan door die hiel, de ronding en het uiteinde, maar met deze gratis stap-voor-stap instructie en wat extra breitijd in de avond, lukt het zeker.

10. Bak een taart in de koelkast

Een dag niet getaart is een dag niet geleefd, zeggen we altijd bij Plus. Wat dacht je van een kwarktaart? Dat is handig om 's avonds te maken, want die moet toch een paar uur opstijven in de koelkast. Die kluts je 's avonds na negen uur in elkaar, hup de koelkast in en morgenochtend een lekker puntje bij de koffie. Dat kan natuurlijk met een kant en klaar pakje, maar met dit recept heb je dat helemaal niet nodig.

11. Beweeg!

Sportschool dicht en kantine gesloten? Gelukkig kan je ook thuis op allerlei manieren sporten. Het geeft je een beter gevoel dan de hele avond op de bank zitten en je hebt er geen apparaten voor nodig met deze handige beweegtips voor thuis.  Iedereen kan meedoen: van beginners die binnen tien minuten klaar zijn, tot en met  ver gevorderden.

12. Terugkijktips

Uitgesport? Beloon jezelf met iets leuks op TV. Op onze Facebookpagina vind je regelmatig actuele kijktips en veel daarvan kan je gewoon terugzien via NPOplus of Netflix. Wij tippen:

 • Seizoen 4 van The Crown te zien via Netflix 
  Diana verschijnt in het paleis. Overdonderend mooi in beeld gebracht als een modern kostuumdrama en ondertussen zorgt Thatcher voor wat extra politiek vuurwerk. 
 • Klem te zien via NPOPlus
  Al drie seizoenen knalt Barry Atsma van het scherm als Belastingman die iets te nauwe banden krijgt met een crimineel. Topdrama van eigen bodem.
 • Zeg 'ns Aaa! te zien via NPO Plus
  Nostalgische bui? Kijk dan weer eens acht seizoenen lang naar het leven van 'De assistentuh van dokter van der Ploooeg!'