PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Sparen of toch beleggen?

De spaarrente is zo laag dat sparen eigenlijk meer kost dan het oplevert. Misschien dan toch maar… beleggen?

Sparen is zit ons in het bloed, we zijn er groot mee geworden en het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) hamert er al jaren op dat het goed is om een financiële buffer te hebben. Met elkaar hebben we meer dan 300 miljard euro op spaarrekeningen staan. Logisch, want sparen heeft veel voordelen. Tot €100.000 is het bij de meeste banken gegarandeerd, het wordt niet minder waard, en als je er bij wilt, dan kan dat meestal. Overstappen naar een andere bank met een iets hogere rente is ook eenvoudig.
 
Maar bij die rente knelt tegenwoordig ook de schoen. De rente is tegenwoordig zo laag (minder dan 1 procent bij veel grootbanken) dat je als spaarder eigenlijk geld inlevert. Ten eerste door de inflatie. Die is gelukkig laag, zo’n 0,6 procent, maar kan weer stijgen. Bovendien is er de vermogensrendementsheffing (spaartaks) van 1,2%. Die betaal je pas bij een vermogen dat groter is dan €24.437. Wie meer geld op de bank heeft staan, moet daarop dus al een rendement van 1,8% halen om ervoor te zorgen dat het geld hetzelfde waard blijft. Dat gaat nu met een gewone spaarrekening niet lukken.
 
Wil je toch een hoger rendement? Dan is beleggen het overwegen waard. In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders daar niet zo enthousiast over. Te ingewikkeld, te veel risico. Toch zijn er ook eenvoudige vormen van beleggen die prima geschikt zijn voor mensen die weinig van beleggen weten.
 
Bij beleggen denken veel Nederlanders direct ‘dat is niets voor mij’, moeilijke termen of `daar heb ik geen geld voor`. Dat is onterecht want beleggen hoeft helemaal niet ingewikkeld of eng te zijn. En je hebt er ook geen groot vermogen voor nodig. Er zijn eenvoudige vormen van beleggen die prima geschikt zijn voor mensen die weinig van beleggen weten. Vooral ETF’s (Exchange Trade Fund, ook wel index trackers genoemd) winnen aan populariteit. Het zijn fondsen waarin aandelen van een bepaalde index, zoals de AEX vertegenwoordigd zijn. Dat zorgt voor risicospreiding en -als het goed gaat- gestage groei.
 
De afgelopen 40 jaar was het rendement op spaargeld gemiddeld 3,3%. Op de beurs was dat ruim 7%. Dat verschil in rente werkt in de loop der jaren enorm door op de omvang van het vermogen. Want:  wanneer iemand 25 jaar iedere maand €100 spaart, zou dat gemiddeld €46.000 opleveren. Bij iedere maand €100 beleggen in een aandelen en obligatie ETF zou dat na 25 jaar €76.000 zijn. Een verschil van €30.000. Daar staat natuurlijk meer risico tegenover, maar doordat het deze fondsen breed beleggen wordt dat risico gespreid. Het risico wordt nog verder gespreid door iedere maand een bescheiden bedrag in te leggen.

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Joke (niet gecontroleerd) op di, 13-12-2016 - 19:08

Het voordeel van een ETF is dat er verhoudingsgewijs lage kosten aan zijn verbonden. De ETF volgt de index en heeft geen actief beheer. De aan en verkoop kosten zijn tegenwoordig ook laag. Het belangrijkste is eigenlijk het kiezen van het goede instap moment. Dat blijft lastig en is wel cruciaal voor het te behalen rendement.

Door andre (niet gecontroleerd) op wo, 26-10-2016 - 11:26

beleggen lijkt een leuk resutaat op te kunnen leveren, echter men vergeet vaak de bijkomende kosten zoals beheerkosten .
ik heb dat mogen meemaken dat mijn inleg in een participatie via fortis/ amroabn een resutaat opleverde van 6 procent negatief in 15 jaar, tel uit uw winst.!

Door tonny van der stelt (niet gecontroleerd) op do, 6-10-2016 - 11:51

geen van beide je wordt door allebei belazerd en bestolen