Moet ik beneficiair aanvaarden?

Vraag van de week

Getty Images

De nalatenschap van mijn moeder is waarschijnlijk positief. Toch krijg ik van veel mensen te horen dat het verstandig is om beneficiair te aanvaarden. Hebben ze gelijk?

Wanneer u de erfgenaam bent van een nalatenschap hebt u de keuze om de erfenis te aanvaarden of te verwerpen. Verwerpt u de nalatenschap, dan hebt u nergens recht op, maar u hoeft ook niet aan eventuele schulden bij te dragen. Wel komen uw kinderen als plaatsvervullers in uw plaats als u verwerpt, zij kunnen op hun beurt ook weer verwerpen en zo voort tot in de zesde graad. Aanvaardt u de nalatenschap, dan kunt u dat zuiver doen of beneficiair. Aanvaardt u zuiver dan is dat met alle bezittingen en schulden. Bij een beneficiaire aanvaarding bent u nooit voor meer schuld aansprakelijk dan dat er bezittingen zijn.
 
Verwacht u dat uw moeder meer bezittingen heeft dan schulden, dus dat de erfenis positief uitpakt, dan is beneficiair aanvaarden niet nodig. Komt er toch nog een schuld uit de hoge hoed waar u niets van wist of had kunnen weten, dan kunt u de rechter vragen om alsnog beneficiair te aanvaarden. Op dit moment niet beneficiair aanvaarden scheelt u in ieder geval griffiekosten van € 123. Beneficiair aanvaarden is vooral zinvol wanneer er geen of onvoldoende inzicht is in de bezittingen en schulden van de nalatenschap. Door beneficiair te aanvaarden voorkomt u financiële drama’s, maar kunt u toch de nalatenschap van de overleden netjes afwikkelen.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.