Asperges: Zo groen als grasperges

Ze zijn er weer: asperges van eigen bodem. De groene smaken kruidiger dan de witte. Ze zijn beetgaar het lekkerst en heerlijk in voorjaarsschotels. Wij hebben 3 aspergerecepten voor u!

Aspergetaartjes met parmezaanse kaas
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingredienten
• 8 plakjes bladerdeeg (diepvries)
• 300 g groene asperges
• zout
• 100 g mascarpone
• 50 g geraspte Parmezaanse kaas
• tarwebloem om uit te rollen
• olijfolie traditioneel
• stukje parmezaanse kaas voor de garnering

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200°C. Ontdooi het bladerdeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het onderste stukje van de asperges (3 cm) en kook ze 5 minuten in water met zout. Laat ze uitlekken.
Roer de mascarpone met de geraspte kaas door elkaar. Leg telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak. Rol ze uit tot langwerpige lapjes van 10 x 20 cm en snijd ze mooi recht bij.

Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk het deeg met het mascarponemengsel. Laat 2 cm van de rand vrij. Verdeel de asperges erover en druppel er olijfolie op. Bak de taartjes in 25 minuten goudbruin en gaar. Schaaf er met een kaasschaaf schilfers Parmezaanse kaas over en serveer direct.
Bereidingstijd: ± 20 minuten en ± 25 minuten oventijd

Lasagne met asperges
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingredienten
• 400 g groene asperges
• 2 sjalotten
• 2 teentjes knoflook
• 15 g boter
• 1 dl droge witte wijn
• 200 ml crème fraîche
• 12 lasagnebladen
• 15 g verse basilicum • peper en zout

Bereiding
Snijd 3 cm van de asperges, halveer ze en kook ze 5 minuten in water met zout. Fruit de gesnipperde sjalot en knoflook 3 minuten in de boter. Voeg de wijn toe en kook dit 3 minuten. Voeg de crème fraîche toe. Laat inkoken tot een dikke saus en schep de asperges erdoor. Kook de lasagne beetgaar en snijd van elk blad een reepje zodat vierkanten ontstaan.

Roer de fijngesneden basilicumblaadjes, peper en zout door de saus. Verdeel de asperges in 4 porties. Leg op elk bord een lasagneblad. Schep de helft van een portie asperges erop. Leg er een tweede blaadje op. Schep hier de rest van de portie asperges op. Dek af met een derde lasagneblad en lepel wat saus erover. Bereidingstijd: ± 30 minuten

Salade van gegrilde asperges
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingredienten
• 400 g groene asperges
• 6 eetlepels olijfolie traditioneel
• 400 g doperwtjes (diepvries)
• zout
• halve citroen
• peper
• 200 g feta
• 4 takjes munt
• 4 takjes basilicum

Bereiding
Snijd het onderste stugge stukje van de asperges en halveer ze. Bestrijk ze met olie en rooster ze in een hete grillpan tot ze rondom bruine streepjes hebben en beetgaar zijn. Kook de doperwten in water met zout totdat ze ontdooid zijn. Giet ze af, spoel ze met koud water en laat ze uitlekken.

Klop een dressing van de rest van de olie, 2 eetlepels citroensap en peper en zout naar smaak. Verkruimel de feta. Neem de blaadjes munt en basilicum van de steeltjes, houd er een paar voor de garnering apart en hak de rest fijn. Schep ze door de dressing. Schep de asperges erdoor.
Bereidingstijd: ± 20 minuten

Auteur