Beleggen met beleid

Of u nu voorzichtig bent of een waaghals, regel één luidt: ga goed voorbereid de beursvloer op. Vier zaken die u als belegger per se wel of niet moet doen.

Beleggen begint bij...

...het openen van een speciale rekening bij een bank, een zogenaamde beleggingsrekening, via welke de aan- en verkopen worden verrekend. Tot voor kort nam u voor transacties telefonisch contact op met de bank. Daar kreeg u iemand aan de lijn die aandelen voor u kon kopen of verkopen. De kosten waren flink: meestal zo’n 2 procent van de waarde van de aan- of verkoop.

Door de komst van internet is dat allemaal veranderd. Online beleggingsdiensten bieden de mogelijkheid om alleen met behulp van de computer en internet te handelen. En dat alles tegen veel lagere kosten. De banken zijn daardoor min of meer gedwongen om betere, snellere en goedkopere diensten aan te bieden. Als aankomend belegger valt er dus wat te kiezen.

Let daarbij vooral op de kosten die een bank berekent voor het handelen met en het bewaren van uw aandelen. Die kosten gaan immers direct van uw rendement af. Op de ene beleggingsrekening ontvangt u bovendien een paar procent rente, op de andere niks.

De grootste online beleggers zijn Binck Bank en Alex, waarbij Binck Bank uit verschillende onderzoeken als de goedkoopste uit de bus komt, maar dat voordeel geldt vooral voor beleggers die veel in aandelen, opties en fondsen handelen. Wie alleen met beleggingsfondsen aan de slag wil, kan wellicht beter bij een gewone bank terecht. SNS rekent bijvoorbeeld geen kosten voor het aan- of verkopen van de eigen fondsen.

Wat voor u de voordeligste manier is om op de beurs te stappen, hangt af van uw wensen en plannen. Staar u niet blind op uw eigen bank of één aanbieder, maar vergelijk! Zo boekt u zomaar een paar procent meer rendement. Meer informatie, nuttige adressen en leesvoer voor beginners vindt u op de laatste pagina van deze special.

Wel doen

1. Risico’s spreiden
Een belegger die al zijn geld in een handjevol bedrijven stopt, maakt grote klappers, zowel naar boven als naar beneden. Een belegger die zijn aandelen spreidt over verschillende werelddelen en bedrijfstakken, zal een gemiddeld rendement boeken. Verliezen met het ene aandeel worden gecompenseerd door winsten met andere aandelen.

2. Geduld hebben

Aandelen kunnen het ene jaar 20 procent in waarde dalen, om een jaar later met 30 procent te stijgen. Niemand weet wat het resultaat komend jaar zal zijn. Over de langere termijn is meer te zeggen. Sinds de Tweede Wereldoorlog ligt het rendement van aandelen op de beurs gemiddeld boven de 10 procent per jaar. Slechte jaren worden dus meer dan gecompenseerd door de erop volgende goede jaren.
Als u geld steekt in beleggingsfondsen zult u met geduld (minimaal een jaar of tien) over ’t algemeen een goed rendement halen. Hebt u die tijd niet, dan kunt u beter op zoek gaan naar een goede rente op een spaarrekening.

3. Zorgen dat u het snapt
Wat een boer niet kent, dat lust hij niet. Voor een belegger is dat een goed uitgangspunt. Een jaar of tien geleden staken veel mensen geld in aandelenlease (beleggen met geleend geld). Velen snapten niet wat er met hun geld werd gedaan. Het eindigde vaak in onverwachte verliezen. De enige manier om zulke verrassingen te voorkomen, is kennis van zaken. Als u een financieel product niet helder kunt uitleggen aan een buitenstaander, overziet u de gevolgen niet volledig. Steek er dan geen geld in. Er zijn bovendien talloze goedkope beleggingscursussen. Daar wordt u altijd wijzer van.

4. Om u heen kijken
Beurskoersen zijn een weerslag van ontwikkelingen in het dagelijkse leven. Als het bij supermarkt X altijd druk is en bij supermarkt Y niet, kan dat een aanwijzing zijn dat X meer winst maakt en dus zal op termijn de beurskoers stijgen. En vergrijzing betekent dat we met z’n allen meer medicijnen gaan slikken. Een belegger die zulke informatie goed vertaalt, maakt betere keuzes bij zijn beleggingen.

Niet doen

1. Geloven in de gouden tip
Sommige aanbiedingen lijken te mooi om te laten lopen. Gouden bergen, unieke projecten met een gegarandeerd rendement van 10 procent of meer bijvoorbeeld. Laat u niet neppen.
Het is onmogelijk om zonder enig ­risico te lopen een hoger rendement te halen dan op een spaar­rekening. Garanties op beleggingen bestaan niet. Aanbiedingen die te mooi zijn om te laten lopen, zijn meestal te mooi om waar te kunnen zijn.

2. Te veel handelen
Via internet kunt u met een paar klikken aandelen kopen en verkopen. À la minute dumpt u slechte aandelen en schaft u andere aan. En dat zo vaak u wilt. Het is leuk om direct invloed te hebben, maar in de praktijk verdienen vooral de bank of effectenmakelaar eraan. Iedere verkoop en aankoop kost geld, zodat veel handelen ten koste gaat van het rendement.

3. Niet durven verliezen
Het is zuur om aandelen met verlies te verkopen. Sommige beleggers hebben er zoveel moeite mee dat ze verliesgevende aandelen van een bedrijf vasthouden totdat de waarde weer is gestegen tot of boven de aankoopprijs. Maar in de tussentijd hebben ze niets verdiend. Bovendien is het maar de vraag of de waarde gaat stijgen. Bij het beleggen in afzonderlijke aandelen van bedrijven moet je soms je verlies nemen en kansrijkere aandelen kopen om het verlies te compenseren.

4. Beleggen met geleend geld
Een belegger kan geld verliezen. Dat is vervelend, vooral als u het geld nodig hebt. Echt desastreus is het als u belegt met geleend geld. Bij verlies blijft u met de schuld zitten. Beleg daarom nooit met geleend geld. Sterker nog: los eerst alle schulden af (behalve de hypotheek) voordat u gaat beleggen. De bespaarde rente is vaak alleen al hoger dan het gemiddelde rendement op beleggingen.

Meer weten over beleggen?

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine