Besparen op de smartphone

Getty Images

Steeds meer mensen hebben een smartphone. Hoe houd je de kosten binnen de perken? We internetten erop los met onze mobiele smart telefoons, dit blijkt uit de jongste cijfers van het CBS. Veel Nederlanders gebruiken de smartphone vrijwel elke dag om onderweg online te gaan.

Goedkoopste

De smartphone heeft inmiddels de laptop verdrongen als apparaat voor mobiel internet, en in ons land ligt het gebruik van mobiel internet nog ruim boven het gemiddelde in de EU. Dat roept de vraag op: wat is de goedkoopste optie?

Abonnement

Bij een abonnement betaal je elke maand een vast bedrag waarvoor je een bepaald aantal minuten kunt bellen, sms'en en megabytes (MB) kunt internetten. Wie meer verbruikt, doet dat 'buiten de bundel'en dat kost flink extra: het is drie tot meer dan tien keer zo duur. Het is dus zaak binnen de grenzen van de bundel te blijven. Via de aanbieder kun je een app downloaden, waarmee je op het toestel het verbruik in de gaten kunt houden en kunt zien hoeveel bel-, sms- en internetruimte je nog hebt.

Wie steeds over de grens van zijn bundel gaat, is waarschijnlijk goedkoper uit met een iets bredere bundel. Belminuten worden altijd naar boven afgerond. Driekwart minuut bellen wordt geteld als een volle minuut. Daarom heb je gemiddeld een kwart meer belminuten nodig dan je daadwerkelijk gebruikt. Het toestel dat je bij het abonnement krijgt is 'gratis', maar in werkelijkheid betaal je het via het abonnement. Zodra het afloopt, is het afbetaald.

Daarom kan dat een slim moment zijn om over te stappen naar een andere (goedkopere) aanbieder. Meestal is dat na één of twee jaar. Het is zonde om het abonnement door te laten lopen terwijl de mobiel al afbetaald is. Door direct na het aflopen van de abonnementsperiode over te stappen, kun je veel geld besparen. Zeker als de nieuwe aanbieder een gunstiger aanbod heeft.

Een abonnement: slim als je veel belt en/of internet. 

Sim Only

Sim only is ook een abonnement, maar er is geen telefoon bij de transactie inbegrepen. Je kunt sim only dus alleen gebruiken als je al een mobiel hebt en geen behoefte hebt aan een nieuw toestel. De telefoon waar het simkaartje van sim only in gaat, moet overigens wel simlock-vrij zijn. Omdat je geen toestel 'krijgt', zijn de maandelijkse kosten een stuk lager: dit kan oplopen tot de helft van een gewoon abonnement met mobiel. 

Sim only: handig voor wie al veel belt en/of internet en al een toetsel heeft dat simlock-vrij is.
 

Prepaid

De derde mogelijkheid is prepaid. Hierbij kun je kiezen voor een prepaid simkaart ( te gebruiken in het toestel dat je al hebt) of een prepaid toestel met simkaart. Bij prepaid hoef je geen vast maandelijks bedrag te betalen, je betaalt alleen voor de gemaakte kosten via een beltegoed. Dit tegoed kan worden aangevuld via de mobiel zelf, of door naar de website van de aanbieder te gaan.

Prepaid: Ideaal voor iedereen die weinig belt en internet.


Getty Images

Verschillen in providers

Ook de keuze van de aanbieder of provider zie je terug in de kosten. Naast KPN, Vodafone en T-Mobile, de drie grote beheerders van mobiele netwerken in ons land, zijn er andere partijen die mobiele telefonie aanbieden en daarbij gebruikmaken van deze zelfde netwerken. Bijvoorbeeld de dochtermaatschappijen van de grote drie, zoals Telfort (KPN) en Ben (T-Mobile). Andere zijn zogeheten MVNO's: Zelfstandige Mobiele Providers zonder eigen netwerk. Bekende voorbeelden hiervan zijn Tele2 en Rabo Mobiel. Zowel bij dochtermaatschappijen als bij MVNO's kun je vaak een stuk goedkoper bellen en internetten dan bij de grote drie. Het is dus zeker de moeite waard de prijzen van deze aanbieders te vergelijken.
 

Wifi

Om de kosten te drukken, is het verstandig om zo min mogelijk te internetten via het dure 3G of 4G-netwerk van uw mobiel. Dat geldt ook voor het versturen van foto's en filmjes. Gebruik waar mogelijk WiFi, ofwel het draadloze internet. Gratis WiFi is op veel plekken beschikbaar. Ook thuis, als je draadloos netwerk hebt.

Buitenland

De kosten voor bellen en internetten in het buitenland verdienen extra aandacht. Zodra je de grens overgaat worden de mobiele diensten overgenomen door buitenlandse providers. Dit heet 'roaming' en zorgt vaak voor een extra hoge rekening. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van speciale vakantie-aanbiedingen van je eigen aanbieder, of alleen te internetten via de WiFi verbinding. Zet op reis altijd de roaming uit, dat voorkomt een torenhoge rekening bij thuiskomst. 

Getty Images

Prijzen vergelijken

Eigenlijk is er maar een goede manier om de wirwar aanbundels, aanbiedingen, abonnementen en toestellen te vergelijken: gebruik een vergelijkingswebsite. Een klassieker is www.bellen.com. Op de website kun je invullen hoeveel je maandelijks belt, internet of sms't. Om hierbij te helpen, biedt de site de mogelijkheid 'oude' mobiele telefoonrekeningen vertrouwelijk te uploaden. Aan de hand van deze rekeningen wordt je gemiddelde belgedrag geanalyseerd. Vervolgens krijg je advies over welke bel- en internetbundel een verstandige keuze zou zijn. 

Belminuten worden altijd naar boven afgerond. Je belt dus minder dan je betaalt.

Auteur