PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

CO-melder voor Amsterdamse huurders

Alle huurwoningen in Amsterdam krijgen een koolstofmonoxidemelder. Aanleiding voor de maatregelen zijn een aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging in de stad.

De gemeente wil dat er op korte termijn koolstofmonoxidemelders komen in de woningen waarin het risico op koolmonoxidevergiftiging het grootst is. Uiteindelijk moeten open geisers uit alle woningen verdwijnen en moet het jaarlijks onderhoud van gasinstallaties een verplicht onderdeel van huurcontracten worden. De gemeente zal hierover met woningcorporaties en particuliere verhuurders in gesprek gaan.

Gif
Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Het is reukloos, zodat iemand zonder het te merken bewusteloos kan raken. Jaarlijks komen er 11 mensen door koolmonoxide om het leven en belandden 150 slachtoffers in het ziekenhuis.

Zelf plaatsen
Amsterdammers die niet op de gemeente willen wachten en inwoners van andere gemeenten kunnen ook zelf maatregelen nemen. Een koolmonoxidemelder kost tussen de €25 en €55. Het apparaat geeft een alarm als er koolmonoxide vrijkomt. Een melder is eenvoudig zelf te plaatsen.

Bron: www.woonbond.nl

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl

Reactie toevoegen