Eindelijk: een doorwerk CAO!

Doorwerken na je 65ste is na 1 januari 2008 makkelijker. Er is een cao speciaal voor ‘doorwerkers’. Nu zijn tenminste een aantal zaken geregeld.

Uit eigen onderzoek van Plus Magazine in 2007 bleek al dat velen van u vinden dat er betere regels moeten komen voor 65-plussers die blijven werken. Er moet voor hen een Doorwerk CAO komen, was het breed gedragen motto. Op 1 januari 2008 is het zover, want dan treedt de Doorwerk CAO in werking.

Tijdelijk contract

In de Doorwerk CAO staan baanbrekende bepalingen over tijdelijke contracten. Een arbeidscontract moet minimaal drie maanden duren en kan onbeperkt worden verlengd. Het contract eindigt automatisch als de overeengekomen duur is verstreken. Opzegging en toestemming voor beëindiging door het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zijn niet nodig. Deze bepalingen zetten de ‘Flexwet’ buiten werking, die regelt dat een werknemer na een aantal tijdelijke contracten automatisch een vaste baan krijgt. Verder staat in de cao dat bij ziekte van een werknemer de werkgever het loon alleen hoeft door te betalen tot het eind van het contract. Voor veel werkgevers is de angst om het loon langdurig te moeten doorbetalen een reden om geen gepensioneerden in dienst te nemen.
Werknemers krijgen door de tijdelijke contracten meer grip op hun vrije tijd. Ze kunnen er bijvoorbeeld makkelijker even een paar maanden tussenuit. Andere voordelen voor werknemers zijn dat de cao eist dat doorwerkers hetzelfde loon krijgen als regulier personeel. Ook kunnen doorwerkers niet worden verplicht om ’s avonds, ’s nachts en in het weekend te werken. Bij arbeidsongeschiktheid ontvangt de doorwerker een uitkering van 85 procent van het brutoloon. Ieder jaar is er een gesprek over scholing op kosten van de werkgever. De mogelijkheden voor buitengewoon verlof zijn ruimer dan gebruikelijk.

Algemeen verbindend

Voorlopig is de Doorwerk CAO alleen van toepassing in twee bedrijven die met 65-plussers werken (zie kader). Andere bedrijven met 65-plussers in dienst kunnen zich ook aansluiten bij de Vereniging van Doorwerkgevers en de cao gaan toepassen. Volgens voorzitter Ron van der Net van de Vereniging van Doorwerkgevers is er veel interesse. Zodra 60 procent van alle bedrijven waar 65-jarigen werken, aangesloten is, kan de cao algemeen verbindend verklaard worden. Vanaf dat moment geldt de Doorwerk CAO voor álle werkende gepensioneerden.

Voor wie is de doorwerk CAO?

Zo’n 100.000 65-plussers zijn ‘doorwerkers’: zij hebben een betaalde baan naast hun pensioen. Hun aantal neemt snel toe. Hoewel de overheid zegt het doorwerken aan te moedigen, is in praktijk weinig geregeld. Wie wil doorwerken, moet dit vaak doen als uitzendkracht of als zelfstandige; duidelijke regels rond het recht op vakantiedagen, ziektegeld, verzekeringen en opleidingen ontbreken.

De Doorwerk CAO gaat hierin verandering brengen. De cao is een initiatief van de Stichting Senior Werkt, en heeft als doel dat meer ouderen aan het werk blijven. De cao is afgesloten tussen de Landelijke Belangen Vereniging (een vakbond die 10.000 leden telt en al meer dan 35 jaar bestaat) en de Vereniging van Doorwerkgevers (een nieuwe organisatie van werk­gevers). De werkgeversclub heeft vooralsnog slechts twee ­leden: Senior-uitzendbureau en de Doorwerkgever. Deze twee bedrijven zetten 65-plus doorwerkers op hun loonlijst en detacheren hen naar bijvoorbeeld een voormalig werkgever. Alle werknemers van deze twee bedrijven vallen vanaf 1 januari onder de nieuwe cao. Naar verwachting zullen snel meer bedrijven volgen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine