Geen geld om te eten

Ik ben twee jaar geleden mijn baan verloren. In het begin had ik mijn spaargeld om de gaten te vullen, maar dat is al een hele tijd op. De schulden stapelden zich op. Na een tijdje meldde zich een deurwaarder die beslag legde op mijn loon. Na het betalen van mijn huur, andere vaste lasten en de regeling, is er nu geen geld meer over om eten te kopen. Mag dit zomaar?

Schulden
Wanneer uw uitgaven hoger zijn dan uw inkomsten, ontstaan er meestal schulden. Soms komt u met passen en meten uit de rode cijfers, maar dat lukt niet altijd. Als een afbetalingsregeling niet helpt, zal er vaak beslag worden gelegd. Bij een beslag, wordt er geld van uw loon of bankrekening afgenomen of worden spullen verkocht. De schuldeiser moet hier vaak eerst voor naar de rechter.

Beslagvrije voet
De overheid heeft bepaald dat er nooit meer geld van u mag worden genomen dan het bedrag dat u over moet houden om de huur en andere lasten van te betalen. Dit noemt men de beslagvrije voet.

De hoogte van uw beslagvrije voet is in de wet vastgelegd en is minimaal 90% van uw bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Vaak stelt de beslaglegger uw beslagvrije voet te laag vast waardoor er te weinig geld overblijft om van rond te komen. Schrijf in dat geval een brief aan de deurwaarder of uitkeringsinstantie. De juristen van het Juridisch Loket helpen u met een gratis voorbeeldbrief en advies.

Schuldhulp
Als afbetalen of een beslag niet de schulden wegwerkt is, vraag dan hulp bij schuldhulpverlening. Alle gemeenten zijn verplicht schuldhulpverlening aan te bieden. Na een intake krijgt u een schuldhulpverlener die u helpt aan de hand van een stappenplan:
1. Er wordt een overzicht gemaakt van uw inkomsten, uitgaven en schulden.
2. U krijgt advies waarop u kunt bezuinigen; bijvoorbeeld het opzeggen van een abonnement.
3. De gemeente helpt u bij het aanvragen van toeslagen en kortingen op het betalen van belasting.
4. Vervolgens nemen ze contact op met een schuldeiser om een betalingsregeling af te spreken.

Schuldsanering
Als er veel schulden zijn, en schuldhulpverlening kan u niet verder helpen, dan dient de schuldhulpverlener bij de rechtbank een verzoek in om u toe te laten tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP).

Inge Ketelaars is jurist bij het Juridisch Loket.    
Juridisch Loket: 0900-8020 (€ 0,10 p/m) www.juridischloket.nl

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl