Geen kaartje? Doe maar een tientje!

Je betaalt een tientje aan de chauffeur van de bus die in plaats van de trein rijdt. De chauffeur belooft bij aankomst een kaartje te regelen, maar bij controle krijg je toch een boete van €35. Een klacht hierover wordt in eerste instantie zelfs afgewezen.

Dat overkwam een 15-jarig meisje in Groningen. Op een zaterdag rijdt de trein van Sappemeer naar Groningen niet vanwege werkzaamheden. Vervoersmaatschappij Arriva heeft bussen ingezet. Het meisje vraagt aan de chauffeur of ze een treinkaartje moet kopen. ‘Geef maar een tientje, dan regelen we in Groningen een kaartje’, zegt de chauffeur tegen haar en vier andere passagiers.

Boete
Bij aankomst in Groningen staan er controleurs die iedereen zonder kaartje meenemen en een boete geven van €35, hoewel ze stuk voor stuk €10 aan de chauffeur hebben betaald. Na enig aandringen krijgt het meisje wel haar €10 terug.

Klacht
De moeder van het meisje dient een klacht in, die wordt afgewezen. Reizigers zijn verplicht een kaartje te kopen, luidt het verweer. Alleen was er ditmaal een reiziger die heibel maakte en de chauffeur heeft €10 geaccepteerd om de zaak niet te laten escaleren. Daarop kon de chauffeur niet anders doen dan van andere passagiers ook €10 accepteren. De moeder was niet tevreden gesteld. Als de chauffeur haar dochter had verteld  dat ze een kaartje moest kopen, had ze dat uiteraard gedaan en had ze geen boete gekregen.
Via het OV-loket is de zaak nog een keer bij Arriva onder de aandacht gebracht. De boete wordt kwijtgescholden. Overigens: een retourtje Hoogezand-Sappemeer naar Groningen kost, zonder korting, €6,40.

www.ovloket.nl/?ac=Newsviewer-67-1&viewnewsitem=677&contentmethod=getNewsItems

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl