Geldkwesties november 2013

Getty Images

Kan ik in aanmerking komen voor een toeslag op mijn AOW? Wat als mijn broers erfenis uit schulden bestaat? Het antwoord op deze en andere vragen leest u in de geldkwesties van deze maand.

Partner naar verpleeghuis

Mijn partner en ik wonen al twintig jaar samen. We hebben een samenlevingsovereenkomst en een testament waarin we elkaar als erfgenaam benoemen. Binnenkort wordt hij opgenomen in een verpleeghuis. Blijf ik straks zijn partner voor het erfrecht?

Ja. Weliswaar wordt het samenwonen beëindigd door de opname in het verpleeghuis, maar dat is tegen uw wil. Daarom blijft u in dit geval partner voor de erfbelasting en behoudt u de hogere vrijstelling voor samenwonenden.
 

Zelfstandige en AOW-toeslag

Ik ontvang AOW en pensioen. Mijn man is 62 jaar. Hij werkt als zelfstandige, maar heeft de laatste tijd weinig inkomen. Kan ik in aanmerking komen voor een toeslag op mijn AOW?

Ja, in principe wel. U kunt een AOW-toeslag krijgen voor een jongere partner als zijn inkomen minder is dan gemiddeld €1310,33 per maand. Zijn inkomen wordt met de toeslag verrekend. De eerste €221 wordt niet meegeteld; van de rest wordt tweederde afgetrokken van de toeslag. Bij het berekenen van het inkomen kijkt de SVB naar zijn jaarinkomen en rekent dat om naar een gemiddeld maandinkomen.

Pensioen betalen aan ex

Mijn man betaalt al enige jaren een deel van zijn pensioen aan zijn ex-vrouw. Hoelang moet hij dat blijven doen?

Haar hele leven. De ex van uw man heeft recht op een deel van zijn pen­sioen dat tijdens hun huwelijk is opgebouwd. Dat deel is van haar, en uw man zal dat moeten blijven betalen tot zijn ex is overleden. Mocht uw echtgenoot eerder komen te overlijden dan zijn ex, dan heeft zij (mogelijk) recht op een bijzonder partnerpensioen. Dat is het opgebouwde partnerpensioen tot het moment van de echtscheiding. Dit betekent automatisch dat u na zijn overlijden minder partnerpensioen ontvangt.

Kapotte cd-speler

We hebben twee jaar geleden een cd-speler gekocht die sindsdien al drie keer stuk is geweest. Kunnen we ons geld terugeisen?

Nee. Het is duidelijk dat deze cd-speler geen goed product is. In zo’n geval hebt u recht op een gratis reparatie of op een nieuw product. Maar dat moet binnen een bepaalde tijd, namelijk zes maanden. De winkel kan er daarna voor kiezen het apparaat steeds te laten repareren. U kunt natuurlijk altijd voorstellen dat ze u uw geld teruggeven of desnoods een waardebon geven, maar de winkel is daartoe niet verplicht.

AOW-toeslag en pensioen afkopen

Sinds een paar jaar ben ik met pensioen. Naast mijn AOW ontvang ik een AOW-toeslag omdat mijn vrouw nog geen 65 jaar is. Onlangs kregen we bericht dat twee kleine pensioentjes van haar zullen worden afgekocht. Wordt dit gekort op mijn toeslag?

Nee. Het inkomen van uw vrouw wordt weliswaar verrekend met de toeslag, maar de afkoop van een pensioen vormt hierbij een uitzondering. Dit geldt alleen voor een incidentele, eenmalige uitkering die door maandelijkse opbouw tot stand is gekomen, vóórdat uw AOW-pensioen is ingegaan. Hoogstwaarschijnlijk geldt dit voor het pensioen van uw vrouw. In de praktijk brengt de SVB de afkoop van een pensioen vaak tóch in mindering. Dit is dus niet altijd juist. Het beste kunt u het ontvangen bedrag bij de SVB opgeven en daarbij vermelden dat u vindt dat er geen sprake is van een inkomen dat op de partnertoeslag in mindering mag worden gebracht.

Dochter onterfd?

Mijn ex-vrouw blijkt enige jaren geleden te zijn overleden. Mijn dochter en ik zijn hier niet over geïnformeerd. Erft mijn dochter van haar?

Ja, op voorwaarde dat zij zich op tijd meldt bij de notaris. Hoogstwaarschijnlijk is uw dochter onterfd door haar moeder, vandaar dat ze niet op de hoogte is gesteld van het overlijden. Uw dochter heeft na onterving altijd recht op de legitieme portie. Dat is de helft van wat zij zou hebben ontvangen als er geen testament zou zijn geweest. Uw dochter moet het recht op haar legitieme portie claimen binnen vijf jaar na het overlijden van haar moeder.

Wat als mijn broers erfenis uit schulden bestaat?

Mijn broer is ernstig ziek. Ik vrees dat hij binnenkort komt te overlijden. Hij heeft geen kinderen, zodat zijn erfenis naar mijn zus en mij gaat. Helaas vermoed ik dat mijn broer vooral schulden zal nalaten. Wat kunnen wij het beste doen?

U kunt de erfenis beneficiair aanvaarden of verwerpen. In het eerste geval erft u alleen als uw broers bezittingen groter zijn dan zijn schulden. In het tweede geval bent u niet verantwoordelijk voor zijn nalatenschap en bent u ook niet betrokken bij de afwikkeling. Als u voor een van deze mogelijkheden kiest, dan moet u binnen drie maanden een verklaring afleggen bij de rechtbank. Let goed op dat u zich in deze periode niet gedraagt alsof u de erfenis hebt aanvaard, bijvoorbeeld door zijn huis of de inboedel te verkopen. Een extra aandachtspunt bij het verwerpen is dat uw kinderen erfgenaam worden. Meerderjarige kinderen kunnen zelf beslissen wat zij doen. Een minderjarig kind kan een erfenis alleen beneficiair aanvaarden. Wilt u de erfenis voor een minderjarig kind verwerpen, dan hebt u toestemming nodig van de kantonrechter.
Auteur