Geldlening aan kinderen voor eigen woning: doorgeven aan de Belastingdienst!

Getty Images

Begin 2013 heb ik mijn zoon (35 jaar) geld geleend om zijn woning aan te kopen. Nu vertelde een vriend mij dat er op de site van de Belastingdienst een digitaal formulier beschikbaar is dat ik had moeten invullen, aangezien de lening na 1 januari 2013 is ontstaan. Ik hoorde dat als ik dit formulier niet invul, mijn zoon geen recht (meer) heeft op de renteaftrek. De lening valt voor mij in box 3 en de rente die ik ontvang is daardoor onbelast, mits ik het formulier inzend. Klopt dit?

Het klopt dat op de site van de Belastingdienst een digitaal formulier beschikbaar is voor de situatie dat na 1 januari 2013 een geldlening is aangegaan voor de eigen woning bij iemand die niet de plicht heeft (een bank heeft wel die plicht bijvoorbeeld) om de leninggegevens door te geven aan de Belastingdienst (zoals bij u het geval is). Dit formulier moet inderdaad worden ingevuld, anders vervalt het recht op renteaftrek van uw zoon en zijn uw rente-inkomsten belast. Wat niet klopt is dat ú het formulier moet invullen, dat moet uw zoon namelijk doen.

Op de site van de Belastingdienst staat hierover het volgende:

Formulier opgaaf lening eigen woning
Als er een eigenwoningschuld wordt gesloten bij iemand die niet verplicht is om deze gegevens aan de Belastingdienst door te geven, moet dit door de leningnemer gebeuren. De Belastingdienst heeft hiervoor een formulier beschikbaar. Voorbeelden van dergelijke leningen zijn:

  • leningen tussen familieleden;
  • lening van een BV aan zijn directeur/grootaandeelhouder;
  • een lening van een buitenlandse bank.

Met dit formulier kan iemand:

  • een nieuwe lening doorgeven;
  • een eerder doorgegeven lening wijzigen. Dit geldt voor wijzigingen van het rentepercentage, de einddatum van de lening of de manier van aflossen;
  • een eerder doorgegeven lening intrekken;
  • gegevens opvragen van een eerder doorgegeven lening.

Gebeurt dit niet, dan is er geen recht (meer) op renteaftrek. Voor het digitaal inzenden van dit formulier is een DigiD nodig. Op de site van de Belastingdienst is een zeer eenvoudig rekenmodel beschikbaar om de hoogte van de annuïteit en de hoogte van de eigenwoningschuld aan het einde van een (kalender)jaar te berekenen.

Ik adviseer u dan ook om uw zoon op deze verplichting te wijzen. Zie hiervoor ook de link: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/opgaaf_lening_eigen_woning

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl