Help! Mijn lijfrente valt vrij

Ongeveer twintig jaar geleden heb ik verschillende koopsompolissen gekocht als aanvulling op mijn pensioen, de verschillende polissen komen allemaal op mijn 58-ste verjaardag vrij. Ik heb nu geen extra geld nodig, want ik werk nog. Liever bouw ik een extra buffer op voor als ik straks stop met werken. Maar ik heb die polissen nu eenmaal, wat zijn de mogelijkheden?

Voor het optimaal gebruik van uw expirerende koopsompolissen zijn er verschillende scenario’s die u kunt volgen:

1. Alle expiratiesommen in een zelfde lijfrenteuitkering onderbrengen.
2. Een of meer tijdelijke lijfrentes en een levenslange lijfrente kopen.
3. Niet alle beschikbare lijfrentesommen direct omzetten in een lijfrenteuitkering, u parkeert een of meer polissen tot u wat ouder bent, maximaal tot uw zeventigste. Zogenaamde oud regime polissen mogen ook na uw zeventigste in gaan.
4. De polis ineens uit laten keren.

Dus nu een tijdelijke lijfrente van bijvoorbeeld vijf jaar afsluiten. Een ander afgelopen lijfrentebedrag parkeert u om er na vijf jaar een tijdelijke of levenslange lijfrente van te kopen.

Dat 'parkeren' betekent overigens niet dat er niets met uw geld gebeurt. U kunt ook hiermee shoppen omdat het rendement per aanbieder kan verschillen. Er zijn varianten die meer weg hebben van sparen met een wat lager rendement, maar u kunt het geld natuurlijk ook in een beleggingsconstructies stoppen, of onderbrengen bij een vermogensbeheerder. Het advies is daarom om bij meerdere partijen advies in te winnen om zo te komen tot een oplossing die bij u past. 

Door creatief met variant 2 en 3 om te gaan, kunt u naar behoefte schuiven met de lijfrente. De juiste oplossing voor u is ook afhankelijk van het regime van de polis. Heeft u een oud regime polis heeft, dan kan het fiscaal zeer aantrekkelijk zijn om deze aan te houden of de uitkeringen aan uw (klein)kinderen te schenken. Deze kunt u ook ineens laten uitkeren. Zeker als u aangeeft dat uw pensioen voldoende voorziet in uw primaire inkomstenbehoeften.

Lees meer over pensioen en lijfrente: