Het landgoed Manteling van Walcheren

Elke maand nemen we u mee naar de mooiste landgoederen van Nederland. Deze maand: langs de buitenplaatsen in natuurgebied de Manteling van Walcheren.

Ruik de zeelucht

Links bruist de branding van de Noordzee, rechts wiegen de blaadjes van de eiken- en beukenbomen zacht in de zeewind. En dat is al eeuwen zo in het duingebied van de Manteling van Walcheren.

Missing media-item.Een manteling is een uit houtgewas bestaande beschutting tegen de wind. Het lijkt geen overbodige luxe, zo vlakbij de Noordzee met haar meedogenloze zeewinden. Toch was het de bewoners, die de bossen in de middeleeuwen aanlegden, niet om de windkering te doen; zij hadden de bomen vooral nodig als brand- en timmerhout. Maar op deze manier ontstond wel een uniek landschap waar de bossen de zee bijna raken. Vrijwel nergens in West-Europa groeien eiken zo dicht bij het zoute water, niet in de laatste plaats door het feit dat de kustlijn in de afgelopen eeuwen ongeveer een kilometer verder landinwaarts is komen te liggen.

Rijke VOC-kooplieden uit Middelburg bouwden hier vanaf de zeventiende eeuw maar al te graag hun buitenhuizen. Staatsbosbeheer onderhoudt onder andere de buitens Westhove, Berkenbosch en Duinbeek. De combinatie van de cultuurhistorisch waardevolle buitenplaatsen en de wilde dynamiek van de duinen, waar Schotse hooglanders, paarden en ponys grazen, wordt met zorg beheerd.

Duinbeek

carla van der veenToen Carla van der Veen in 1972 op Duinbeek kwam wonen, kon ze vanuit het torentje de Noordzee zien. Inmiddels zijn de bomen zo gegroeid dat dat niet meer lukt.

''Ik kom nu alleen nog maar in het torentje om de vliegen weg te halen. Van de bossen, de zee en het strand geniet ik al wandelend; ik loop vaak naar Domburg en terug. Het is heerlijk wonen hier. Alleen zijn er de laatste tijd te veel damherten. Ze komen tot in de tuin en eten de jonge knoppen van de struiken. Als ik de deur niet dicht zou doen, zouden ze zo naar binnen lopen.''

In de zomer wordt de Manteling van Walcheren druk bezocht door strandgangers, in het voorjaar is het er nog rustig. Vanaf februari bloeien de stinsenplanten volop. Rond Duinbeek groeien witte en roze bosanemonen en op Westhove bloeien bostulpen en wilde narcissen in weelderige hoeveelheden, een prachtgezicht. Als de stinsenplanten uitgebloeid zijn, neemt het frisse, jonge groen van de nieuwe loofbladeren het over. En zo tussen half april en half mei komt er nog meer leven in de bossen: als zwaluw, nachtegaal, fitis en zwartkop weer terugkomen van hun reis uit Afrika. En het hele jaar door maken de eerbiedwaardige oude eiken- en beukenlanen in barokstijl indruk, evenals de branding die altijd ruist.

Praktische Informatie:

Tussen Domburg en de Veerse Gatdam liggen zeven buitenplaatsen op een rij. Van drie daarvan (Westhove, Berkenbosch en Duinbeek) zijn de tuinen vrij toegankelijk.

Met de auto: Kasteel Westhove ligt aan de N287 van Serooskerke naar Domburg. Daar kunt u parkeren. Tot 1 april gratis; van april tot oktober maximaal 4,50 per dag.

Met de trein: vanaf NS-station Middelburg kunt u de bus 52 naar Domburg nemen, halte Kasteel Westhove. OV-reisinformatie: tel. 0900-9292 of www.9292ov.nl. Of huur een fiets op het station; het is circa 15 kilometer naar Domburg.

Wandelen: Kasteel Westhove is het beginpunt van wandelroutes van 2 en 4 kilometer en een rolstoelroute van 3 kilometer (gele paaltjes). Van februari t/m april is er ook een stinsenplantenroute van 3 kilometer uitgezet. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. In Kasteel Westhove is een Stayokay-hostel gevestigd met een heerlijk terras onder een eeuwenoude Hollandse linde.

Contact

Terra Maris, het museum voor natuur en landschap, is gevestigd in de voormalige oranjerie van Kasteel Westhove, Duinvlietweg 6, 4356 ND Oostkapelle, tel. 0118-58 26 20, www.terramaris.nl