Het vorstelijk verleden van Landgoed Oranjewoud

Elke maand nemen we u mee naar de mooiste landgoederen van Nederland. Deze maand 't Wold Oranjewoud bij Heerenveen.

Albertine had wél smaak toen ze ’t Wold uitkoos om de zomer door te brengen. In 1676 liet Albertine Agnes van Oranje, echtgenote van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, hier een zomerslot bouwen. Sindsdien heet ’t Wold Oranjewoud.

Wie hier rondloopt, begrijpt onmiddellijk waarom Oranjewoud al eeuwenlang een geliefd uitstapje voor de zondagmiddag is. Je wandelt er langs weilandjes, afgewisseld door bos, oude lanen met majestueuze beuken en eiken, parken en waterpartijen en een handjevol indrukwekkend mooie landhuizen en boerderijen.

Nadat de Friese Nassau’s van Leeuwarden naar Den Haag werden geroepen om te regeren, werd Albertine’s slot amper meer gebruikt. Later werd het zelfs afgebroken. Nu staat op die plaats landhuis Oranjewoud, met aan de overkant de Overtuin met z’n kronkelige paden, mooi gesnoeide hagen, slangenmuur en kruidentuin.

Al rond 1740 was er in Oranjewoud een logement voor mensen die wat langer van de boslucht wilden genieten. Horecaondernemer Tjaarda, van het gelijknamige hotel, liet in 1917 een uitkijktoren (belvedère) bouwen voor de dagjesmensen. Zijn speeltuin was een grote trekpleister en ook voor de vijver met goudvissen kwamen mensen van heinde en verre. Nog altijd kan de – inmiddels betonnen – belvedère beklommen worden.

Koninklijk is Oranjewoud al lang niet meer, al was het wel koningin Beatrix die in 2004 het Museum Belvédère opende. Het museum voor moderne en hedendaagse schilderkunst sluit door zijn bijzondere architectuur naadloos aan bij het landgoed. De afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer het deel van het landgoed rond het museum teruggebracht in de stijl van de 17de eeuw. Zo zijn bijvoorbeeld de taluds van de sloten aan weerszijden van het Grand Canal vrijgemaakt van begroeiing en lopen ze net zoals vroeger weer steil af.
Greet Pels, die voor Staatsbosbeheer rondleidingen verzorgt in Oranjewoud, weet waarom. “In de tijd van Albertine Agnes waren de mensen bang dat er geesten in de sloten zaten. Hoe steiler de rand, hoe kleiner de kans dat ze de sloot uit zouden komen.”

Pels weet alles van de geschiedenis van Oranjewoud, een plek waaraan ze haar hart heeft verpand. “Van waar ik woon, loop ik zo de bossen in. Juist in de winter vind ik het heerlijk. Want als er geen bladeren aan de bomen zitten, heb je veel beter zicht op de landhuizen. Het fijne van Oranjewoud vind ik ook de rust en de vriendelijkheid van de mensen. Iedereen die je hier tegenkomt roept altijd vrolijk ‘hoi’ tegen je, hoor.’’

Praktische informatie

Landgoed Oranjewoud ligt ten oosten van Heerenveen.

  • Met de auto: neem op de A32 afrit 11, bij de rotonde rechtsaf, en volg de borden naar Hotel Tjaarda.
  • Openbaar vervoer: vanaf NS-station Heerenveen is het een kwartiertje fietsen (fietsen te huur op Trambaan 15, tel. 0513-65 49 99).
  • OV-reisinformatie: tel. 0900-9292, www.9292ov.nl.
  • Wandelen: u kunt ter plaatse kiezen uit verschillende wandelroutes.

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl >friesland>oranjewoud en www.museumbelvedere.nl.

Speciale aanbieding voor Pluslezers

Staatsbosbeheer en Museum Belvédère bieden op dinsdag 3 maart twee arrangementen aan. Beide bestaan uit een wandeling (circa 1,5 uur) met een gids en een bezoek aan het museum.

Arrangement 1 heeft daarbij een lunch; aanvang 10.30 uur, prijs €15.
Arrangement 2 ontvangt u met koffie/thee en gebak; aanvang 13.30 uur, prijs €9,50.

Aanmelden bij Museum Belvédère, telefoon 0513-64 49 90 of info@museumbelvedere.nl o.v.v. Plus-arrangement 1 of 2 en uw gegevens.

Bron 
  • Plus Magazine