Huizenruil: bijna gratis op vakantie

Logeren in andermans huis in plaats van in een duur hotel? Ruil gewoon van woning met iemand die óók gratis op vakantie wil. Maar hoe werkt vakantiehuizenruil? En wat kost het?

Een houten cottage met veranda en uitzicht op een meer in Vermont, Verenigde Staten. Een rijk versierd huis tussen de palmbomen in Changwat Rayong, Thailand. Een modern appartement van maar liefst 260 m2 in Montréal, Canada. De foto’s van aangeboden vakantiehuizen zijn meer dan aanlokkelijk. Rondstruinen op de websites van woningruilers roept één prangende vraag op: hoe krijg je zo’n gratis vakantiehuis te pakken?!

Advies op maat

Wie van woning wil ruilen met andere vakantiegangers, kan terecht bij vier bekende en grote organisaties: HomeLink, Huizenruil, Intervac en Home for Exchange. Hun websites zijn vergelijkbaar met Marktplaats, alleen verkopen de gebruikers niets: ze willen hun huis ruilen. Liefst met een leuke woning op een topplek.

HomeLink is een van de eerste huizenruilorganisaties en bestaat al sinds 1953. “De catalogus met ruilwoningen die we voorheen rondstuurden, bestaat niet meer”, vertelt Inga de Ruiter van HomeLink. “Alles gaat nu via onze website. Maar we bieden nog steeds zoveel mogelijk persoonlijke assistentie. Komt de klant er via de website zelf niet uit, dan kan hij ons altijd bellen voor advies op maat.”

Om gebruik te maken van zo’n website betaalt u lidmaatschapsgeld; pakweg €50 tot €100 per jaar (zie onderaan deze pagina). Het duurste jaarabonnement rekent de organisatie Huizenruil, maar daar staat wel het grootste aanbod tegenover. Op de website worden ruim 45.000 huizen aangeboden, verspreid over 154 landen.

Lukt het niet om binnen een jaar een vakantiewoning te vinden, dan geven Huizenruil, Home for Exchange en Intervac het tweede jaar lidmaatschap gratis. De meeste deelnemers vinden overigens binnen een half jaar tot een jaar een vakantiewoning.

Voor de kosten hoeft u het huizen­ruilen niet te laten. Afgezien van het lidmaatschap (en de reiskosten die u maakt om op het vakantieadres te komen) betaalt u verder niets. Het onderdak is gratis. Als u ook auto’s ruilt, loopt de besparing nog verder op. Geen wonder dat huizenruilen in opkomst is.

Huizenruil


Woning promoten

Wilt u ook wel ruilen? De eerste stap is het aan de man brengen van úw woning. Bij de meeste ruilwebsites is dat heel eenvoudig: u doorloopt een stappenplan waarbij u onder andere aangeeft hoe groot uw huis is, waar u woont en welke voorzieningen er in de buurt zijn. U kunt verder aangeven naar welk land en regio uw voorkeur uitgaat en wat voor huis u precies zoekt.

Geen voorkeur aangeven kan ook; u kunt zich dan laten verrassen door de verschillende internationale reacties die u mogelijk krijgt. Misschien had u Amerika als vakantiebestemming in het hoofd, maar krijgt u een fantastisch aanbod uit Zweden. 

U kunt zelf ook reageren op advertenties en uw huis op die manier onder de aandacht brengen. Zoeken kan per land. Verder kunt u opties aanvinken om erachter te komen of u bijvoorbeeld mag ­roken en of uw hond mee kan.

Mooie foto’s

Voordat de ruil plaatsvindt, bent u vaak een aantal maanden, mailtjes en telefoongesprekken verder. Veel ruilers worden op deze manier zelfs kennissen.
Klikt het niet? Dan zoekt u gewoon verder. Vraag ook referenties om uw keuze te maken.

Ans Lammers van Home for Exchange: “Het belangrijkste is dat mensen zich realiseren dat het wel even kan duren om een geschikte ruilpartner te vinden. Zoek daarom contact met veel verschillende mensen. Zorg ook voor mooie ­foto’s van je eigen woning en schets een realistisch beeld.”

Villa met privéstrand

Het mooiste huis dat Ans Lammers momenteel in de aanbieding heeft, is een riante villa op een ­privéstrand in Brazilië. “Niet geschoten is altijd mis”, is haar advies.

Maar het is doorgaans wel realistischer om een woning te zoeken die vergelijkbaar is met wat je zelf aanbiedt. Zowel wat betreft uitstraling als type bewoners. Een blinkend schoon huis ruilen met een ietwat rommelig stel levert waarschijnlijk gedoe op.

De organisatie Huizenruil heeft om die reden het topsegment onder een andere website geschaard: www.homeexchange.com. Maar, zegt Corinne Nieman van Huizenruil, die zelf ook ruilt: “Het is mijn gezin ook weleens gelukt om een prachtige riante woning in Toscane te bemachtigen die onvergelijkbaar was met ons eigen huis. Onze monden vielen open toen we dat aanbod kregen.”

Huizenruil


Veiligheidskleppen

Naast alle praktische zaken is er ook een emotie om rekening mee te houden: het gevoel van veiligheid. Je haalt tenslotte een volslagen onbekende in huis. Wat als er spullen worden gestolen door ‘jouw’ logé, of je huis uitgewoond wordt achtergelaten? Volgens de ruilorganisaties is die angst onterecht. Geen horror­verhalen van leeggeroofde woningen of kapot meubilair. “Er valt hooguit eens een lamp of glas kapot”, vertelt Corinne Nieman van Huizenruil. “Onze ervaring is dat gasten zich over het algemeen netjes gedragen en eventuele schade vergoeden. Uit een enquête van Huizenruil blijkt dat meer dan 98 procent vindt dat hun eigen huis uitstekend was verzorgd door hun ruilpartner. Uit cijfers van andere organisaties komt hetzelfde beeld naar voren.”

Mocht er toch iets kapotgaan, dan kunt u de schade meestal claimen bij de inboedel- of opstalverzekeraar. Of bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij. En niets let u natuurlijk om uw kostbaarheden in een kluis te leggen of elders te bewaren.

Extra zekerheid biedt de zogeheten ‘code van goed gastheerschap’. Beide partijen ondertekenen het document vóór de ruil. Er staat nog eens vriendelijk in uitgelegd dat de ruilers te gast zijn in elkaars huis en dat ze er naar behoren mee moeten omgaan. Ook voor andere afspraken is ruimte.

Een borg vragen raden de organisaties af. Bij Huizenruil is het zelfs verboden. Corinne Nieman van Huizenruil: “Het gaat om wederzijds vertrouwen. Met een borg geef je een verkeerd signaal af. Wij zijn bang dat het meer problemen oplevert dan oplost. Gezond verstand en af en toe de schouders ophalen, is het beste.”

Verzekering checken

Het Verbond van Verzekeraars raadt verder aan de inboedel- of opstalverzekeraar op de hoogte te stellen van de huizenruil en de dekking van de verzekering te controleren. Verzekeraars die het ruilen van een huis als verhuur zien, keren in geval van schade namelijk niet uit. “Zoek dit uit voordat u vertrekt, zodat u weet waar u aan toe bent”, aldus woordvoerster Geertje Janssen.

Het Verbond adviseert ook om de autoverzekeraar een seintje te ­geven bij het wisselen van auto’s. En om goede schriftelijke afspraken te maken over wie bij schade opdraait voor het eigen risico en de extra premie in verband met een eventuele terugval in no claim.

Loopt u toch grote schade op en had u zich daarvoor niet kunnen verzekeren, dan heeft HomeLink als enige organisatie een garantiefonds. Dat keert maximaal €3000 uit als de partijen er onderling niet uitkomen. Het fonds wordt weinig aangesproken. “Laatst hebben we een bosje bloemen gestuurd naar iemand die vond dat zijn ruilwoning niet schoon genoeg was. Grote problemen zijn er gelukkig zelden”, vertelt Inga de Ruiter.

Overigens helpen de meeste ruil­organisaties bij annulering mee om zo snel mogelijk een ander adres te vinden. Een annulerings­verzekering kan ook soelaas ­bieden.

De websites voor vakantiewoningruil op een rij


Huizenruil

 • Aanbod: 45.000 huizen in 154 landen.
 • Kosten: €95,40 per jaar of €35,85 per drie maanden.
 • Tweede jaar gratis als het niet lukt in het eerste jaar.
 • Extra: ook voor verhuur van woonhuizen.
 • Persoonlijke assistentie: telefonisch en via de website.
 • www.huizenruil.com

Home for Exchange

 • Aanbod: 15.000 huizen in 130 landen.
 • Kosten: €49,50 per jaar, €79,50 per twee jaar en €99,50 per drie jaar. Tweede jaar gratis als het niet lukt in het eerste jaar .
 • Persoonlijke assistentie: alleen via de website.
 • www.homeforexchange.com

HomeLink

 • Aanbod: 13.000 huizen in 78 landen.
 • Kosten: €95 per jaar en €20 extra voor foto’s.
 • Extra: gratis garantiefonds voor schade die niet door de verzekering wordt vergoed.
 • Extra: ook voor vakantieoppas.
 • Persoonlijke assistentie: telefonisch en via de website.
 • www.homelink.org

Intervac

 • Aanbod: 8000 huizen in 50 landen.
 • Kosten: €75 per jaar. Tweede jaar gratis als het niet lukt in het eerste jaar.
 • Extra: onder andere ook huizenoppas.
 • Persoonlijke assistentie: telefonisch en via de website.
 • www.intervac-homeexchange.com
Bron(nen):
 • Plus Magazine

4 Comments

Door Peter Dijk (niet gecontroleerd) op wo, 22-5-2019 - 12:38

il zoek een ruilhuis voor ca 6 maand in 2019. liever in het najaar. Locatie: Rome, NewYork, of iets wat ik nog niet weet. In ruil: luxe appartement in 020 centrum, van alle gemakken voorzien. in feite twee woningen, 1 op de straatzijde (Waterzijde) en 1 in een appartement gebouw, slechts 3 minuten van elkaar verwijderd. 1 woning is 90 m2 en de andere 70 m2. Beiden eigen bezit.

Door G de Bruyn (niet gecontroleerd) op zo, 19-5-2019 - 16:41

In navolging van de reeds bestaande website tweedewoningruil.be (gericht op vakantiehuizen) is er nu ook een nieuw niet commercieel huizenruilplatform: www.eigenhuisruil.nl
Een internationaal en nationaal ruilbestand van Nederlanders en Belgen wereldwijd die bereid zijn om hun huis te ruilen voor een vakantie in uw huis.
Zo kunt u goedkoop op vakantie of op familiebezoek naar Nederland of België.
Gratis lid, gratis deelname. Enkel met uw deelname kunnen wij deze nieuwe website laten groeien.
https://www.eigenhuisruil.nl

Door Marjet (niet gecontroleerd) op vr, 23-11-2018 - 08:59

Ik mis informatie over niet-wederkerig of ballon ruilen.

Door G de Bruyn (niet gecontroleerd) op do, 30-1-2014 - 15:43

Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter http://tweedewoningruil.nl richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken, ook hoeft u geen rekening te houden met het opbergen van uw privéspullen en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is.
Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.