PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Juridisch Loket: gratis hulp voor iedereen

Telefonisch, per mail of aan de balie: advies vragen bij het Juridisch Loket is eenvoudig. En het kan in veel gevallen hoge ­advocaatskosten voorkomen. Lees hier hoe u dat doet.

Wanneer u medisch advies nodig hebt, belt u de huisarts. Hebt u juridisch advies nodig, dan belt u het Juridisch Loket.

Net als de huisarts in de medische wereld, heeft het Juridisch Loket een wegwijzer- en adviseursfunctie in de wereld van het recht. In 2008 kwamen er 644.548 verzoeken om hulp of advies binnen.

Iedereen kan gratis aankloppen bij het Juridisch Loket: telefonisch, per mail of bij een van de dertig vestigingen door heel Nederland. Het kan bijvoorbeeld gaan om een conflict met uw buren of met uw werkgever. Misschien wilt u weten of u recht hebt op huur- en/of zorgtoeslag. Of overweegt u letselschade te claimen na een ongeval.

De medewerkers zijn juridisch geschoold, op minimaal HBO-niveau. Zij schatten in of uw probleem is op te lossen via het Juridisch Loket of dat u beter af bent bij een advocaat, mediator of andere dienstverlenende instantie.
Als blijkt dat uw vraag meer tijd nodig heeft en niet per telefoon, per mail of bij de balie beantwoord kan worden, dan kunt u een afspraak maken om naar het spreekuur te komen voor een gesprek van maximaal een uur. Uit cijfers van het Juridisch Loket blijkt dat in 94 procent van de gevallen het probleem dan wordt opgelost.

De meeste vragen gaan over het verbintenissenrecht (23 procent). Dit recht regelt contractuele afspraken tussen particulieren, rechtspersonen (bijvoorbeeld een bedrijf of de gemeente) of overheden. Bekende overeenkomsten zijn koopcontracten, huurcontracten en arbeidscontracten. Op nummer twee staat het arbeidsrecht (19 procent) en op nummer drie het personen- en familierecht (16 procent).

Als blijkt dat uw conflict te groot of te ingewikkeld is voor het spreekuur, dan kunt u kiezen voor een zogeheten ‘lichte adviestoevoeging’. Voor €13,50 krijgt u dan een advies dat tot zo’n drie uur kan duren. Voorwaarde is wel dat u niet te veel verdient en niet te veel spaargeld hebt.

Is dit eenvoudige advies onvoldoende, dan kijkt het Juridisch Loket welke advocaat het best bij uw zaak past en krijgt u een verwijsbrief mee waarin uw geschil wordt uitgelegd. (Inderdaad, net als bij de dokter.) In 2008 verwees het Juridisch Loket 37.390 klanten naar een advocaat.

Naar de advocaat?

Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt, kijk dan goed wat er onder uw dekking valt. Meestal wordt een bezoek aan een advocaat die u zelf kiest niet vergoed en echtscheidingen zijn vaak uitgesloten. Overleg dus altijd met uw verzekeraar.

Daarnaast kunt u uitzoeken of u recht hebt op ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’ van de overheid. Uw inkomen bepaalt hoeveel eigen bijdrage u moet betalen voor een advocaat. Als u daar in 2009 gebruik van wilt maken, wordt gekeken naar uw jaarinkomen van 2007 zoals die bekend is bij de Belastingdienst.

Bent u alleenstaand en was uw verzamelinkomen in 2007 hoger dan €23.800, dan komt u er niet voor in aanmerking. De grens bij gehuwden, samenwonenden en eenoudergezinnen ligt op een gezamenlijk inkomen van €33.600. Het verzamelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in de drie boxen. Hoeveel u zelf moet betalen staat op www.juridischloket.nl. Meteen op de homepage staat rechts in de balk het onderwerp rechtsbijstand.

In 2007 verleenden 6680 advocaten gesubsidieerde bijstand, blijkt uit de Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand 2007. Dat is 45 procent van alle advocaten die bij de Orde van Advocaten zijn ingeschreven. Alleen voor problemen die vallen onder het vermogensrecht en ondernemersrecht kunt u niet bij het Juridisch Loket terecht. Vaak gaat het dan om geschillen rondom aandelen of problemen die kunnen ontstaan wanneer u een eigen bedrijf hebt.

Het Juridisch Loket is eind 2003 ontstaan vanuit de Bureaus voor Rechtshulp. Het ministerie van Justitie financiert het Juridisch Loket via de Raad voor Rechtsbijstand. Rondom de gesubsidieerde rechtsbijstand rommelt het flink. Het ministerie van Justitie moet 50 miljoen euro per jaar bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Minister Hirsch Ballin wil dit onder andere bereiken door de eigen bijdrage van burgers te verhogen. Daarnaast wil hij dat er meer geschillen, conflicten en ruzies worden opgelost voordat er een advocaat aan te pas komt. Hij wil dat het Juridisch Loket hier een grote rol in gaat spelen. Er ligt een voorstel om klanten van het Loket 10 procent korting te geven op hun eigen bijdrage als er daadwerkelijk een advocaat moet worden ingeschakeld.

Ook wordt er over gedacht om een echtscheidingsspreekuur te openen bij het Juridisch Loket. Daar kunnen echtscheidingszaken dan gemakkelijk en relatief eenvoudig in gang worden gezet. Dure echtscheidingsmakelaars, die duizenden euro’s vragen, worden dan waarschijnlijk stukken minder interessant.

Lees meer: Naast de gratis wegwijzer- en adviseursfuntie van het Juridisch Loket, richten zij zich ook op mediation en het aanvechten van onterechte boetes.

Bron(nen):
  • Plus Magazine
Trefwoorden:

Reactie toevoegen

4 Comments

Door Jan van Baalen (niet gecontroleerd) op do, 20-11-2014 - 08:43

via uitzendbureau naar een werkbedrijf dit bedrijf rijd naar de franse grens om een opdracht uit te voeren, de uitzendkracht krijgt hiervoor een uur compensatie voor de gereden uren.

Door Leo (niet gecontroleerd) op do, 20-2-2014 - 19:52

Mijn vrouw en ik willen scheiden.Nu ben ik 2 dagen uit huis geweest om haar tot rust te laten komen.Zij heeft een ander slot op de deur gezet zodat ik er niet meer in kan.We hebben een koophuis en ik betaal nog steeds hypotheek mee.

Door Harr (niet gecontroleerd) op wo, 19-2-2014 - 20:32

Van wie moet u aan het werk?.
Van de arbeidsbemiddelaar?
Toch ook u even naar het juridich loket of bel even.
Toch is het verstandig om uw medische dossier eens op te vragen en kan u zich nzelf overtuigen of de waarheid hierin staat.
Kijk u ook even hoe het met uw pensioen gesteld is bij uw oude werkgever.
Waarom maar 32,82% en geen 80 a 100%?.

Door kruisenga 100... (niet gecontroleerd) op wo, 19-2-2014 - 16:46

Ik heb bij het uwv een bezwaar igediend tegen de uitslag van een medisch raportage, deze is afgewezen .de verzekeringsarts geeft aan dat ik arbeidsongeschikt ben en vervolgens moet ik toch wederom aan het werk wat voor mij lichamelijk niet meer te doen is,ben 32.82% afgekeurd ik heb de mogelijkheid om de rechter in te schakelen maar wou eerst
weten wat voor advies u zou geven