Kinderopvang: 13 veel gestelde vragen over oppassen en de gastouderregeling

Hoeveel verdien je als gastouder per uur? En nog 12 andere veel gestelde vragen over oppassen op uw (klein)kinderen.

 1. Wat is het verschil tussen oppassen en kinderopvang?
 2. Wat is gastouderopvang?
 3. Wat is de oma-regeling?
 4. Bestaat deze regeling volgend jaar nog wel?
 5. Ben ik als oppasoma of -opa werknemer van mijn kind?
 6. Kan iedereen zomaar gastouder worden?
 7. Moet ik eerst nog een cursus volgen?
 8. Hoeveel verdienen gastouders per uur?
 9. Wat gaat er de komende tijd veranderen?
 10. Hoeveel belasting moet een gastouder betalen?
 11. Waar kan ik meer informatie vinden over oppassen of gastouderbureaus?
 12. Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag en waar vraag ik dit aan?
 13. Kan ik als gastouder bij meerdere gastouderbureaus worden ingeschreven?

Wat is het verschil tussen oppassen en kinderopvang?
Van oppassen is sprake als ouders hun kind incidenteel toevertrouwen aan vrienden, familie of kennissen, al dan niet tegen een (kleine) vergoeding. Met kinderopvang wordt bedoeld dat kinderen tijdens werktijd of na schooltijd structureel en betaald worden opgevangen. Kinderopvang wordt professioneel georganiseerd en vindt meestal plaats in kinderdagverblijven (crèches) en in lokalen van de naschoolse opvang. De financiering komt deels van het Rijk, deels van de ouders die gebruik maken van de opvang, en deels van de werkgevers van de ouders (via de bedrijfstakfondsen). Voorwaarde is dat de kinderen zijn ingeschreven bij een geregistreerd opvangbedrijf.

Wat is gastouderopvang?

Een vorm van kinderopvang. Niet alle werkende ouders vinden het prettig om hun kinderen naar een professionele kinderopvang te sturen. Ze willen liever dat de kinderen thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, opgevangen worden. Daarom subsidieert de overheid ook de zogeheten gastouderopvang. Opvang vindt dan plaats in het huis van het kind. Een gastouder mag maximaal vier kinderen onder zijn of haar hoede nemen. De ouders van het kind bepalen zelf wie ze als gastouder inhuren; dat kan dus opa of oma zijn, maar ook vrienden of kennissen.

Wat is de oma-regeling?
Wat in de volksmond de ‘oma-regeling’ of ‘oma-subsidie’ heet, is in feite de regeling voor gastouderopvang. Voor deze regeling is geen maximum aan het aantal dagen/uren van opvang in de wet opgenomen. U moet echter wel geregistreerd staan bij een gastouderbureau en er geldt een  maximum voor het aantal kinderen dat u mag opvangen. Deze bijverdiensten kunnen ook fiscale gevolgen hebben. 

Bestaat deze regeling volgend jaar nog wel?
De subsidie voor gastouderopvang is wel al versoberd, maar (nog) niet afgeschaft. Dat zal zeker volgend jaar ook nog niet gebeuren.

Ben ik als oppasoma of -opa werknemer van mijn kind?

Ja. De constructie is als volgt: u schrijft zich in bij een erkend gastouderbureau. Dat kost gemiddeld €100. In ruil daarvoor regelt het bureau de papieren rompslomp die een subsidieaanvraag met zich meebrengt. De ouders van het kind schakelen u vervolgens via het gastouderbureau in voor de benodigde oppasuurtjes. De inschrijving bij het bureau zorgt ervoor dat de Belastingdienst de gastouder als een gewone werknemer ziet én dat de ouders van het kind recht hebben op overheidssubsidie.

Kan iedereen zomaar gastouder worden?

Nee. Er worden eisen gesteld aan de opvoedkundige kwaliteiten van gastouders en aan de hygiëne. Daarnaast moet de oppas een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ overhandigen, meewerken aan een pedagogisch beleidsplan, een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en liefst ook deelnemen aan een van de opvoedkundige cursussen die het gastouderbureau vaak geeft.

Moet ik eerst nog een cursus volgen?
Sinds 1 april 2008 moeten gastouders een EHBO-diploma hebben en zijn de gastouderbureaus verplicht om dit te controleren. De meeste bureaus bieden nu EHBO-cursussen aan. Die kosten meestal rond de €150; soms komt dit voor eigen rekening van de gastouder, soms bieden bureaus een flinke korting.

Hoeveel verdienen gastouders per uur?
Gemiddeld €4 per uur, maar €6 per uur komt ook voor. Het ligt er maar net aan wat de ouders willen betalen, wat de gastouder wil verdienen, en hoeveel subsidie de overheid geeft aan de ouders. Dat laatste is vooral afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Veel gastouderbureaus hebben op hun website een subsidiecheck voor ouders. In totaal kan de overheidsubsidie oplopen tot ruim €5000 netto per jaar. Goed om te weten: als een gastouder een inkomensafhankelijke uitkering ontvangt (zoals WW of WAO) worden de oppasverdiensten gekort op de uitkering.

Wat gaat er de komende tijd veranderen?

Vanaf 2010 zijn er twee vormen van gastouderopvang mogelijk: professionele kleinschalige opvang (zogeheten thuiscrèches) en informele opvang (door grootouders of andere familieleden). De overheidssubsidie wordt verlaagd naar maximaal €4 per uur bij de professionele opvang en maximaal €2,50 bij de informele opvang. Bij de informele opvang komt er ook een maximum voor het aantal uren dat ouders kinderopvangtoeslag krijgen.

Hoeveel belasting moet een gastouder betalen?
Iedereen in Nederland is verplicht inkomsten op te geven bij de Belastingdienst. Dat geldt dus ook voor gastouders die geld verdienen met oppassen. In de meeste gevallen geeft een gastouder de verdiensten aan als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Grofweg mag u ervan uitgaan dat u over de eerste €6000 die u in een jaar verdient geen belasting hoeft te betalen. Over het meerdere (tot zo’n €17.000) betaalt u ongeveer één derde belasting. Let op: u moet altijd aangifte te doen van uw verdiensten, ook als het om een klein bedrag gaat. Bent u door de Belastingdienst erkend als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan gelden voor u afwijkende belastingregels. Voor meer informatie: www.belastingdienst.nl.

Waar kan ik meer informatie vinden over oppassen of gastouderbureaus?

Op www.regering.nl staat onder het zoekwoord ‘kinderopvang’ uitgebreid beschreven waar het met de subsidie voor kinderopvang of gastouderschap naartoe gaat. Zoekt u een gastouderbureau? Koah Nederland is een groot gastouderbureau met tientallen vestigingen in het hele land. Op www.koah.nl staat een rekenmodule om na te gaan of u voor subsidie in aanmerking komt en voor hoeveel.

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag en waar vraag ik dit aan?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van de Gastouder geen bezwaar oplevert bij het oppassen van kinderen. Een Verklaring Omtrent het Gedrag vraagt u aan bij de gemeente en daarbij wordt er vooral gekeken naar het mogelijk strafrechterlijke verleden. De kosten verschillen per gemeente, maar meestal gaat het om enkele tientallen euro’s. Deze kosten zijn meestal voor eigen rekening.

Kan ik als gastouder bij meerdere gastouderbureaus worden ingeschreven?
In principe kunt u zich bij ieder geregistreerd gastouderbureau inschrijven. De kans van slagen voor het opvangen van een gastkindje wordt hierdoor groter. Wel kunnen er per gastouderbureau verschillen zijn in werkwijze. Informeert u zich vooraf goed over de verschillende mogelijkheden die gastouderbureaus bieden en kies uiteindelijk een gastouderbureau dat het beste aansluit bij uw wensen. Ook wanneer u via meerdere gastouderbureau's opvangt mag u niet meer gastkindjes opvangen dan wettelijk is toegestaan. Per 1 april 2008 is dat voor de reguliere gastouder maximaal vier gastkindjes inclusief eigen kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. U mag maximaal twee (gast)kindjes onder de 18 maanden opvangen.

Plus Magazine onderzocht eerder de verschillen tussen gastouderbureaus. De resultaten leest u op www.plusonline.nl/gastouders


In de special 'Alles over geld':

 • Naar de beginpagina van 'Alles over geld'
 • Banksparen: uw geld fiscaal vriendelijk opzij gezet
 • Huur- en zorgtoeslag
 • Kinderopvang: 13 veel gestelde vragen over oppassen
 • Vermogensbeheer: 15 vragen en antwoorden
 • Een woekerpolis, wat nu?
 • Lijfrente: 15 vragen en antwoorden
 • Internetbankieren: veel gestelde vragen
 • Overwaarde. Wat is het en wat kan ik er mee?
 • Energiegebruik in huis: waar kan het best een beetje minder?
 • Zorgverzekering: pakketten voor 50-plussers
 • Verzekeringen: wat is verplicht, wat is nuttig
 • Goede doelen: waar kan ik mijn geld kwijt?
 • Pensioen: hoeveel krijg ik en kan ik het daarmee doen?
 • Erven en schenken: praktische vragen en antwoorden
 • Telefoneren en internet: veel gestelde vragen
 • Pensioen en echtscheiding
 • Sparen: veel gestelde vragen en antwoorden
 • Duurzaam beleggen
 • Zorgverzekering: het basispakket, de aanvullingen etc
 • Wat dekt uw uitvaartpolis?
 • Doe de SpaarQuiz en win een spaarrekening met 5000 euro

 • Bron(nen):
  • Plus Magazine

  Reactie toevoegen