PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Lagere WOZ is goed voor de portemonnee

In het begin van het jaar ontvangen huiseigenaren van hun gemeente de WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde van hun huis. Het kan de moeite waard zijn om hiertegen bezwaar te maken

Want hoe lager de WOZ-waarde des te minder belasting u betaalt.

De WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken) vormt de grondslag voor onder andere de Onroerendezaakbelasting (OZB), watersysteemheffing en eigenwoningforfait. Het bepalen van de WOZ-waarde gaat een beetje uit de losse pols. Er komt geen taxateur naar het huis kijken, maar de waarde wordt bepaald aan de hand van enkele vergelijkbare woningen in de wijk. Belangrijk om te weten is dat het niet gaat om de huidige verkoopwaarde, maar om de waarde op de peildatum. Voor dit belastingjaar is die peildatum 1 januari 2011.

Bezwaar
Als de geschatte WOZ-waarde naar uw mening te hoog is, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken bij de gemeente. Vraag om te beginnen een taxatierapport bij de gemeente aan, als dat niet is meegestuurd. In dit taxatierapport staat welke vergelijkbare huizen zijn geselecteerd.

Zet vervolgens op papier waarom de werkelijke waarde van uw huis afwijkt van de geschatte WOZ-waarde. Zijn de vergelijkbare huizen echt vergelijkbaar, of zijn er specifieke omstandigheden waardoor de waarde van uw huis afwijkt? Kijk naar huizen die recent in de buurt zijn verkocht voor een lagere prijs of van de geselecteerde huizen. Dan stuurt u dit bezwaarschrift op naar de gemeente. Meestal moet dat per brief, maar in sommige gemeenten kan het ook elektronisch.

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl

Reactie toevoegen