Lief & Leed: ruzie over de verdeling van moeder's inboedel

Else-Marie van den Eerenbeemt (64) is familietherapeute en heeft verschillende boeken geschreven over familiebanden. Deze maand: ruzie over de verdeling van moeder's inboedel

Beste Else-Marie,

Een maand geleden overleed mijn moeder. Vorige week ging ik met mijn jongere broer en zus de spullen verdelen. Ik dacht dat het een gezellige middag zou worden – wij zijn een heel harmonieuze familie – maar het liep gelijk al mis. Mijn zus Sonja wilde moeders sieraden hebben omdat zij dochters heeft en ik kinderloos ben. Ik was sprakeloos. Mijn broer stak geen poot uit, maar deed heel agressief over de inboedel. “Allemaal oude troep, doe maar weg naar een opkoper.” Hij wilde maar één ding, een schilderijtje: ‘De schelpen-vissers’. Maar dát schilderijtje had moeder al aan mij gegeven. Ik liet Ton het etiket aan de achterkant zien met mijn naam erop, maar toen werd hij helemaal kwaad. “Moeder en Marieke spannen weer eens samen en ik hoor er als gewoonlijk niet bij”, riep hij. Toen wist ik het ook niet meer. Ik heb de verdeling beëindigd en ­gezegd dat ik eerst advies wilde inwinnen. Hoe moet dit nu verder?

Else-Marie geeft advies

Het is erg goed dat alles is stopgezet, want dit gaat zo niet. Om de lieve vrede te bewaren zou je misschien geneigd zijn Ton dat schilderij en Sonja de sieraden te geven, maar ik denk dat het belangrijk is dat je voor je rechten bent opgekomen. Al is er nu een risico dat je er een slepend conflict met Ton en Sonja aan overhoudt.

Ik krijg veel brieven van lezers over ruzies die ontstaan tijdens het verdelen van de erfenis. Het gaat bij een inboedel van overleden ouders nu eenmaal niet alleen om de spullen. Kinderen verrekenen de liefde van de ouders. Ogenschijnlijk praat je over glaswerk, een klok, een schilderij, maar in werkelijkheid gaat het over ouderliefde, miskenning, erkenning, afwijzing en noem maar op. Dat verklaart de heftigheid van de reacties en in dit geval beslist de houding van je broer Ton.

Met z’n drieën kom je er nu niet uit. Ik zou met Ton en Sonja apart praten, en dan adviseer ik je om met Sonja te beginnen. Sonja diskwalificeert jou omdat je geen dochters hebt. Begin met haar te zeggen dat je blij bent met je nichtjes en dat je van plan bent om bij jouw overlijden de sieraden aan de meisjes te vermaken. Maar nu heb jij, als dochter, dezelfde rechten als Sonja. Ik verwacht eigenlijk dat je Sonja in dat gesprek wel zult bereiken en overtuigen. En misschien is er nu al iets bij dat naar de dochters kan? Maak dat gebaar dan.

Als jullie elkaar weer hebben gevonden, zou ik Ton in een mailtje laten weten dat je Sonja hebt gesproken en dat jullie in goede harmonie het verdelen van de sieraden voortzetten. Hij moet daar uiteraard ook toestemming voor geven. Ik denk dat je een mooie brug slaat naar Ton met een sieraad voor zijn echtgenote. Reken maar, dat zo’n gebaar gewaardeerd zal worden. Ton heeft iets belangrijks gezegd: hij hoorde er als gewoonlijk niet bij. De grootste ruzies tussen broers en zussen gaan over het verschillende beeld dat ze van hun ouders hebben. Zeg tegen Ton dat je je nooit hebt gerealiseerd dat hij zich zo buitengesloten voelde en dat je graag zijn verhaal wilt horen. Vertel op jouw beurt op welk moment en om welke reden moeder het schilderij aan jou gegeven heeft.

En ja… wat gebeurt er dan met ‘De schelpenvissers’? Er zijn twee mogelijkheden. Ton kan het jou gunnen of jij kan het hem gunnen nu je zijn verhaal kent. Geef het hem alleen als je dat écht zo voelt en niet voor de lieve vrede, want dan blijft het toch knagen en ontstaan er over een paar jaar opnieuw conflicten. De andere spullen zijn nog steeds niet verdeeld, dus idealiter komt er nu weer een sessie met z’n drieën in beeld. Mijn advies: laat alles één keer door je handen gaan voordat het naar een opkoper gaat. Ook met Ton erbij, al wil hij niets.

Oproep

Wilt u ook advies van Else-Marie over een familiekwestie? Stuur uw brief naar de redactie van Plus Magazine, o.v.v. ‘Else-Marie’, Postbus 44, 3740 AA Baarn! U kunt uw verhaal ook insturen via de email. Uw brief kan, als u dat wilt, anoniem worden geplaatst (vermeld wel altijd uw naam en adres).

Uw brief kan, als u dat wilt, anoniem worden geplaatst (vermeld wel altijd uw naam en adres).

Lees ook oudere afleveringen van Lief en Leed in de familie:

Bron 
  • Plus Magazine