Nederlanders betalen 1,2 miljard euro minder premie in 2014 voor hun basisverzekering

Zorgverzekeraar Achmea heeft vandaag de zorgpremies voor 2014 van haar belangrijkste labels Zilveren Kruis en Agis bekend gemaakt. Gemiddeld  dalen de premies voor de basisverzekering met 7 procent oftewel circa 7,50 euro per volwassene per maand.

DSW maakte vorige maand als eerste verzekeraar haar nieuwe premies bekend. Daar daalt de premie met 7,3%. Deze drie labels vertegenwoordigen samen ongeveer een kwart van de gehele zorgmarkt.

Vergelijkingssite Independer verwacht dat de drie andere grote verzekeraars CZ,VGZ en Menzis met soortgelijke premieverlagingen gaan komen als marktleider Achmea. Uitgaande van een gemiddelde jaarpremie van 1.280 euro in 2013, bespaart een verzekerde op jaarbasis in 2014 bijna 90 euro ten opzichte van 2013.  Met 13,3 miljoen verzekerden die basispremie betalen, gaat  Nederland volgend jaar 1,2 miljard euro minder zorgpremie betalen.
 
Opmerkelijke daling
“De daling van 90 euro is opmerkelijk omdat minister Schippers van VWS in september in de Miljoenennota nog rekening hield met een daling van slechts 24 euro op jaarbasis. De werkelijke verlaging zal naar verwachting  dus bijna viermaal zo hoog worden.” aldus Ruud Martens van Independer.nl
 
Volgens Independer liggen de lager dan verwachte medicijnkosten, een scherpere zorginkoop door verzekeraars bij met name ziekenhuizen en een selectievere inkoop van zorg ten grondslag aan de verlaging van de premie.
 
Trendbreuk
De sterke premiedaling is een trendbreuk vergeleken met voorgaande jaren. In 2013 daalde de basispremie weliswaar ook, maar dat betrof slechts enkele euro’s en ging gepaard met een forse stijging van het eigen risico. Komend jaar stijgt het eigen risico slechts met 10 euro naar 360 euro per volwassene.  Daarmee lijkt de marktwerking in de zorg nu echt op gang te zijn gekomen.
 
Besparing kan nog hoger uitpakken
De totale besparing kan nog verder oplopen als veel mensen de komende maanden gaan switchen naar een goedkopere zorgverzekering. Uit het gisteren gepubliceerde onderzoek van Independer bleek dat maar liefst 1,4 miljoen mensen in 2014 gaan overstappen naar een andere zorgverzekering. Als belangrijkste reden om te switchen werd de hoge premie genoemd.
 
Bekijk ook het overzicht van alle gepubliceerde premiewijzigingen in 2014.

Bron: Independer

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl