Ontgiften? Gezuiverd de zomer in

Twee keer per jaar onze huid grondig schoonmaken is gezond. Maar moeten we ons lichaam ook echt ontgiften?

De zomer is het ideale moment om grote schoonmaak te houden. Want zon en zeelucht zijn zonder verzorging bijzonder nefast voor de huid. Maar laat u niet te ver meeslepen in het detox-verhaal.

Scrubbing met of zonder korrels

Met een tweetal scrubbings per week doen we onze huid een plezier. U kunt zowel voor een formule met als zonder korrels kiezen. En voor de ruwere plekken (knieën en ellebogen), zijn er washandjes van touw of kokosvezel. Voor gelaat en hals kiezen we een peeling zonder korrels. Want daar is de huid gevoeliger. En het is niet nodig om te wrijven tot de huid rood wordt. Enkele cirkelvormige bewegingen volstaan voor een intensere teint worden. Ook belangrijk is het om de huid te voeden en te herstellen in de diepte. Geef haar dus alle zorg die ze nodig heeft, met als basis een goede hydratering. Een gevoelige huid is gebaat bij een olie, bij voorkeur een natuurproduct, waaraan een voedend antiverouderingsserum is toegevoegd.

 

Gezond drinken

De zomers aperitiefjes, het roomijs en de gezellige etentjes met vrienden belasten de lever. Gezond drinken, is dus de boodschap! Leve de fruit- en groentesappen, thees en melkdrankjes als u ze verdraagt. Maar er gaat natuurlijk niets boven een glas mineraal water.

 

Detox-dieet?

Op het internet vindt u talloze kuren en diëten die gebaseerd zijn op vasten in combinatie met sapjes, plantenextracten of kruidenthee. De zogenaamde detox-diëten zouden het lichaam ontgiften of ontslakken. Er wordt beweerd dat ze de cellen zuiveren van chemicaliën die we in ons lichaam hebben opgeslagen via onze voeding. Maar voor deze theorie ontbreekt elke wetenschappelijke basis. Een gezond lichaam beschikt trouwens zelf over de capaciteiten om gifstoffen te verwijderen. Onder andere via de lever en de nieren. Om ze te stimuleren volstaat het voldoende water te drinken. Als uw nieren of lever zijn aangetast is een behandeling nodig en geen ontgiftingskuur.

Een aantal dagen niet eten, extreem weinig eten of maaltijden overslaan, zoals veel van die detox-diëten voorschrijven, kan zelfs gevaarlijk zijn. Want uw lichaam krijgt dan te weinig voedingsstoffen en vitamines. Ook is het mogelijk dat u te snel gewicht verliest.

Een heel jaar door gezond

Als u een heel jaar door ongezond eet en leeft, zal een ontgiftingskuur dat trouwens niet goedmaken. Het is belangrijk dat u altijd voldoende fruit en groenten op het menu hebt staan, de opname van verzadigde vetten beperkt en genoeg beweegt. Niet overdrijven met cafeïne en alcohol is natuurlijk een goede zaak. En ten slotte: voldoende slapen doet wonderen voor de huid.

Bron(nen):
  • Plus Beauty Special