Oudere blijft werken bij boeiend werk

Uit promotieonderzoek van Dorien Kooij blijkt dat oudere werknemers langer door willen werken wanneer ze boeiend werk blijven houden, een hoog salaris is dan minder belangrijk.

Over doorwerken van oudere werknemers is al veel gezegd, nu heeft promovenda Dorien Kooij onderzoek gedaan naar gronden om te blijven werken. Zij onderzocht hoe motivatie verandert op de werkvloer naarmate men ouder wordt. Leuk blijven werken blijkt minder moeilijk dan gedacht.

Uit haar promotieonderzoek blijkt dat een goede gezondheid én het gevoel toekomstperspectief te hebben belangrijk zijn bij het langer willen werken. Daarmee hangt nauw samen de wens zich te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door training. Een hoger salaris is voor veel oudere werknemers in vergelijking tot hun jongere collega’s minder belangrijk, interessant werk doen des te meer.

Helemaal verrassend zijn de uitkomsten van het promotieonderzoek niet (Dorien Kooij promoveert vandaag bij de VU te Amsterdam). Wel is het interessant te zien dat bij werknemers langzaam maar zeker de sfeer van langer doorwerken verandert. Leuk en boeiend werk wordt belangrijker dan perse te willen stoppen met werken.