Pigmentvlekjes: bijna onvermijdelijk

Ze komen met de jaren, de donkere pigmentvlekjes. Vooral in het gezicht en op de handruggen. Hoe ontstaan ze eigenlijk? En hoe komt u er weer vanaf?

Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Een benaming die overigens misleidend is. Pigmentvlekken ontstaan namelijk door de zon. Dat u er vooral op ­latere leeftijd last van krijgt, komt omdat de huid dan inmiddels aan meer zonuren heeft blootgestaan. Simpel gezegd worden pigmentvlekken gevormd doordat de pigmentcellen onder invloed van zon plaatselijk te veel pigment aanmaken.

Verstoorde pigmentvorming
Waardoor komt dat? UV-stralen zetten melanocyten (pigmentcellen) aan tot de aanmaak van melanine (pigment). Dit proces kan echter verstoord raken door bijvoorbeeld hormonale invloeden (zwangerschap, overgang, anticonceptiepil), het slikken van bepaalde medicijnen, stress, een huidtrauma (littekens, wondjes, acne) of fotosensibele (lichtgevoelige) crèmes. Er zijn dus diverse pigmentontregelende oorzaken waardoor er plaatselijk pigmentvlekken ontstaan.

Wie krijgt het?
In principe kan iedereen pigmentvlekken krijgen. Mensen met een lichte huid moeten extra oppassen. Want een (in de jeugd) vaak verbrande huid kan op latere leeftijd eerder verstoringen in het pigment veroorzaken. Dat komt doordat zonneschade ‘in de huid wordt opgeslagen’. Ook zijn vrouwen gevoeliger voor de vlekjes dan mannen. Logisch, want overmatige pigmentvorming kan ontstaan door veranderingen in de hormoonhuishouding. Maar ook mensen met een donkere, negroïde huid zijn gevoelig voor pigmentvlekken. De vlekjes zijn niet erfelijk overdraagbaar en gewone pigmentvlekken zijn, behalve soms ontsierend, verder onschuldig. Veranderen de vlekjes van grootte of kleur – naar donkerbruin of bijna zwart – gaan ze open zonder aanleiding of jeuken ze, ga dan wel naar uw huisarts of dermatoloog.

Voorkomen is beter dan genezen
Als de zon de veroorzaker is, dan zijn de vlekjes dus ook te voorkomen, zou je denken. Maar omdat de een er gevoeliger voor is dan de ander, is dat niet helemaal waar. Verstandig is wel dagelijks een dagcrème met een hoge beschermingsfactor, minimaal SPF 15, te gebruiken. Veel handcrèmes zijn tegenwoordig ook uitgerust met een beschermingsfactor. De volle zon kunt u beter helemaal vermijden. Op zonnige dagen is een zeer hoge beschermingsfactor van 50 absoluut aan te raden. Ook voor uw handen. Daarbij is het aan te raden dat u zich regelmatig opnieuw insmeert. Na een paar uur zijn de beschermende filters immers uitgewerkt.

Weg met die vlekjes
Hebt u last van de vlekjes omdat u ze ontsierend vindt? De snelste manier om ze onzichtbaar te maken is met een camouflagecrème, die u al deppend gelijkmatig over de vlekjes aanbrengt. Op langere termijn zouden pigmentvlekken iets lichter kunnen worden door het gebruik van zogenaamde antipigmentcrèmes. Ze werken vooral preventief, maar beloven ook bestaande pigmentvlekken lichter te maken.

Wilt u echt korte metten maken met hinderlijke pigmentvlekken, dan is een specialistische behandeling nodig. Bijvoorbeeld met de zogenaamde cryotherapie. Met behulp van een spray met stikstof worden pigmentvlekken bevroren, waarna ze na verloop van tijd verdwijnen. De kosten van deze behandeling bij de dermatoloog worden meestal vergoed.

Veiliger en zekerder is een behandeling met laser. De pigmentlaser verpulvert het pigment, waardoor pigmentvlekken verdwijnen dan wel lichter worden. De huid is na de behandeling warm en rood, maar dat verdwijnt snel. Omdat de huid daarna weer nieuwe pigmentvlekken kan vormen, is een jaarlijkse behandeling meestal noodzakelijk. Doorgaans wordt zo’n laserbehandeling niet vergoed. Gemiddeld kost een behandeling ongeveer €175, maar de prijs hangt vooral af van de kliniek en de hoeveelheid pigmentvlekken. (U kunt bijvoorbeeld ­terecht bij Medisch Centrum voor Laser- en Rimpel­behandelingen, www.medischlasercentrum.nl)

Meer weten over huid & huidveroudering?

Bron(nen):
  • Plus Magazine