Thee is goed voor uw gezondheid

Getty Images

Taart en thee: een ijzersterkt duo. Thee is er in vele smaken en kleuren, maar het is bijna altijd afkomstig van dezelfde struik. De Camellia Sinsis. Schenk een lekker kopje in en lees hier alles over thee. Lees alles over de positieve effecten.

Onze thee en smaak

Het klimaat, de oogstperiode, de bodem waarop de struik groeit en zelfs de manier van plukken zorgen voor de verschillen tussen de diverse theesoorten. Maar het grootste onderscheid maakt het fermentatieproces. Dit houdt in dat de bladeren nadat ze zijn geplukt, aan zuurstof worden blootgesteld. Dit proces geeft elke soort een eigen smaak en geur, en maakt de thee langer houdbaar.

Witte en groene thee zijn voorbeelden van ongefermenteerde thee. Zwarte thee heeft dit oxidatieproces wel ondergaan. En dan zijn er nog een heleboel soorten die eigenlijk geen thee, maar bijvoorbeeld een platenaftreksel zijn. Overigens: de meeste soorten zijn melanges. Vaak wel afkomstig uit hetzelfde gebied, maar geoogst uit verschillende theetuinen.

Getty Images

Verschillende soorten thee

Earl Grey
Dit is zo'n melange van verschillende theesoorten. Extra gearomatiseerd door toevoeging van bloemen, vruchten, specerijen of kruiden.

Groene thee
Deze ongefermenteerde soort is van oudsher populair in het Verre Oosten. Hij bevat alleen de eerste blaadjes en bladknoppen, die worden kort verhit. Hiervan krijgt deze thee zijn frisse geur en lichte kleur. Een populaire variant is jasmijnthee, waarbij jasmijnbloesem aan de groene thee is toegevoegd.

Muntthee
De basis van orginele Marokkaanse muntthee is groene thee, waaraan later wat munt wordt toegevoegd. Alleen in Nederland krijgt een glas heet water met daarin wat takjes munt de benaming muntthee.

Oolong
Gemaakt van bladeren die kort gefermenteerd worden: daardoor zit de (noodachtige) smaak tussen de zwarte en groene thee in.

Rooibos
In deze thee zitten geen blaadjes van de Camillia Sinesis, maar van de Zuid-Afrikaanse rooibosstruik. Het is dus feitelijk geen thee, maar een aftreksel van een plant. De stevige maar zachte smaak maakt het een van de populairste theesoorten. Bijzonder: Rooibos bevat geen theíne.

Witte thee
Deze verfijne, zachte, tikje bloemige Chinese thee wordt ook wel Pekoe genoemd. De piepjonge, donzige blaadjes worden binnen 48 uur na het uitkomen geplukt, als ze nog zilverkleurig zijn. Na het plukken worden ze aan de zon gedroog en niet geperst of verhit.

Zwarte thee
Voor deze variant worden alleen bepaalde blaadjes en bladknoppen gebruikt. Fermentatie geeft de thee zijn kleur. Hij heeft een sterke smaak en bevat van alle soorten het hoogste gehalte theíne. Een volwassen die hier gevoelig voor is (zeg maar gevoelig voor cafeíne) wordt aangeraden zich te beperken tot ongeveer 400 mg per dag. Dat zijn circa tien kopjes zwarte thee.

Hoe gezond is uw thee? Kijk op www.plusonline.nl/thee 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine