Transpiratie: Vaarwel geurtjes!

Transpireren doen we allemaal, maar we lopen er niet mee te koop. Hoe komt het dat we zweten? En hoe beperken we de nare geuren?

Voor westerlingen houdt een goede lichaamshygiëne in de eerste plaats in dat we geen nare geurtjes verspreiden. We doen er alles aan om zweetgeurtjes te verbergen. Toch is dit geen universele bekommernis. In sommige culturen is de lichaamsgeur ook vandaag nog erg belangrijk en bijna een teken van herkenning.

Het nut van transpiratie

Door te zweten houden we onze lichaamstemperatuur op peil. We noemen dit thermoregulatie: een systeem dat ervoor zorgt dat onze lichaamstemperatuur niet meer dan 37°C bedraagt. Dat is de voornaamste functie van zweten. Wanneer het warm is of wanneer we aan sport doen, stijgt onze lichaamstemperatuur. Dan schieten de zweetklieren in onze huid in actie: ze maken zweet aan dat bij het verdampen calorieën verbruikt. Daardoor daalt onze lichaamstemperatuur.

Een opmerkelijk mechanisme, gestuurd door het sympathische zenuwstelsel. Maar deze sympathische keten kan ook in andere omstandigheden op gang komen. Bij het eten van couscous, bijvoorbeeld. We weten niet precies wat dit fenomeen veroorzaakt. Wellicht heeft het te maken met specerijen die de darm prikkelen. Ook wie krampen heeft of wie van nature angstig is en een belangrijke afspraak heeft, gaat zweten. De boosdoeners zijn bacteriën. Die leven massaal (vooral) in onze warme okselholtes en breken de transpiratie af. Niet het zweet zelf is dus verantwoordelijk voor de nare luchtjes, wel de afbraak ervan door bacteriën.

Twee problemen, twee oplossingen

De meesten van ons gaan nare geurtjes met een deodorant te lijf. Een deo bestrijdt vooral de bacteriën, en minder bacteriën betekent minder zweetafbraak en dus minder geurtjes. Een invloed op de hoeveelheid geproduceerde transpiratie heeft een deodorant niet.

Is een deo met alcohol beter dan een zonder? Dat is een kwestie van voorkeur. Alcohol heeft een lichte antibacteriële werking. Bij het verdampen laat een product met alcohol een droog laagje achter op de huid en dat vinden sommige mensen prettiger. Het enige nadeel is dat zo’n deo kan irriteren wanneer u hem aanbrengt op een pasgeschoren huid. Alcohol prikt omdat het een ontsmettingsmiddel is. Maar alcohol is niet giftig. Het is dus enkel een kwestie van comfort.

Wie veel zweet, heeft aan een gewone deo niet genoeg. In dat geval kiest u beter voor een antitranspiratiemiddel. Zo’n product bevat aluminiumzouten die de zweetafscheiding door de zweetklieren beperken. Overigens zijn de meeste van deze middeltjes bacteriebestrijdend. Een roller? Een spray? Een tube? Ook dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. 

Laat u niet opjutten...

Sinds enkele jaren circuleren er alarmerende geruchten over deodorants, parabenen, aluminiumzouten en talk. Laat u vooral niet opjutten: ze zijn volkomen uit de lucht gegrepen. Het klopt dat er parabenen zijn ontdekt in de borstklier van sommige vrouwen met borstkanker die een deodorant met parabenen hadden gebruikt. Maar dat was puur toeval. En er is evenmin een verband tussen kanker en talkpoeder (soms gebruikt om een klamme okselhuid tegen te gaan) of tussen kanker en aluminiumzouten.

Leren leven met vlekken

Wie van ons heeft er nog nooit gevloekt bij het ontdekken van lelijke gele zweetvlekken op zijn kleding, ter hoogte van de oksels? Daar valt helaas niets aan te doen. Dergelijke vlekken zijn te wijten aan de aluminiumzouten in de antitranspiratiemiddelen die u gebruikt. Kortom, indien u dergelijke vlekken ontdekt nadat u van antitranspiratiemiddel bent veranderd, moet u een ander middel uitproberen. Zo niet gaat heel uw garderobe eraan.
Witte vlekken zijn dan weer te wijten aan deodorants die lavasteen bevatten. Dat is een nieuwe trend: veel cosmeticaproducenten voegen aan hun deodorants lavasteen toe omdat die het zweet absorbeert. Maar lavasteen laat nu eenmaal witte sporen na op kleding.

Slimme tips

Wie niet overmatig wil zweten, past zich maar beter aan de omstandigheden aan. Bij warm en vochtig weer bijvoorbeeld verdampt het zweet minder vlot. Draag dan losse en ademende kleding en vermijd wat nauw aansluit. Kies voor weefsels die ademen: katoen, zijde, wol. Ook nieuwe vezels zoals gore-tex zijn interessant omdat ze de transpiratie doorlaten.
Tot slot belet niets u om u af en toe even af te zonderen en uw oksels discreet te verfrissen met wat antiseptische zeep. Daarna voelt u zich weer super fris! 

Bron(nen):
  • Plus Beauty Special
Trefwoorden: