Trucs om uw ogen te laten stralen

Ogen. Ze lachen, twinkelen en spreken boekdelen. En met een paar trucs kunt u uw ogen altijd laten stralen.

Slimme eyeliner

In de jaren zestig konden we niet zonder en ook nu maakt eye­liner de oogmake-up ‘af’.

Zo wordt het mooi:
• Breng eyeliner alleen aan op het bovenste ooglid. Het zorgt voor een krachtige oogopslag. Trek nooit boven én onder een lijntje, want dan lijken de ogen kleiner.
• Een dun lijntje oogt minder ‘hard’ dan een dikke lijn. Tip van ­visagiste Minke Boeyen: “Een fineliner is ideaal, al verschillen die onderling nogal. Even ­testen in de winkel dus.”
• Zwarte eyeliner staat niet bij ­iedereen mooi. Kies – voor een zachter effect – liever een tint die naar grijs neigt. Ook roodbruine eyeliner is een risico. Die kleur kan een vermoeide uitstraling geven.
• Door het lijntje bij de buitenste ooghoek iets naar boven te trekken, worden de ogen optisch subtiel gelift.

TIP: Geen vaste hand? Laat de elleboog rusten op de toilet­tafel en leg de muis van de hand tegen de wang.

eyeliner
Eyeliner

Dankzij de vilten stiftjes kunt u het lijntje ook op het ooglid ‘stempelen’. Clarins, 3-Dot Liner Black, €25.

Mascara-trucs

• Wimpers verliezen in de loop der jaren vaak volume en kleur. Een speciale volume­mascara biedt dan uitkomst. Sommige beloven wel acht keer meer volume.
• Dikke, donkere mascara op de bovenste wimpers zorgt ervoor dat je ogen optisch gelift worden.
• Last van overhangende oogleden? Gebruik dan liefst een waterproof mascara. Deze geeft minder snel af op de huid.
• Breng mascara zigzaggend aan, dan wordt geen haartje overgeslagen.

TIP: De schoonheidsspecialiste kan fletse wimpers ook verven. De kleur houdt zes weken en het kost zo’n €15 per keer.
mascara
Intense kleur

Voor lange, donkerbruine wimpers: Clarins Be Long Mascara Intense Brown, €26

 

 

Opmaakbril

Niet meer zo’n scherpe blik? Een speciale make-upbril heeft één glas op sterkte. Met het ene oog kunt u zien hoe u het andere oog opmaakt. Daarna draait u het glas om. Te koop bij de opticien of www.leukebril.nu voor €12,50.

 

wimperkruller
Krul

Mooie wimpers in een handomdraai. Leco Lash Curler €7,95 (via Douglas).

 

 

 

Vleugje kleur

Oogschaduw in trendy nude-tinten, zoals beige, bruin en karamel, is perfect voor een wat oudere huid. Hangende oogleden vallen minder op als je ze een tintje donkerder maakt. Donkerbruin dat naar grijs neigt is hiervoor ideaal. Visagiste Minke Boeyen: “Poeder het ooglid licht voordat je de oogschaduw aanbrengt, dan blijft die langer zitten. Gesprongen adertjes op de oogleden? Smeer er een heel dun laagje ­foundation overheen.”

makeup

Brown eyed girl
Roze trio, mooi bij bruine ogen. Bourjois, €13,49.

 

 

Wereldse wenkbrauwen

De grootste beautyblunder volgens een Brits onderzoek: te zwaar aangezette wenkbrauwen. Al te enthousiast geëpileerde wenkbrauwen staan op de vierde plaats. Teken de wenkbrauwen nooit bij in één rechte streep, dat oogt onnatuurlijk. Borstel ze liever eerst in model en vul ze op met fijn getekende streepjes. Daarna nog één keer naborstelen. Of gebruik wenkbrauwpoeder voor een natuurlijk effect. Borstel de haartjes eerst tegen de groeirichting in en strijk ze vervolgens in model met wat poeder op een penseel of applicator.

 

oogcreme
Wakkere blik

Oogcontourcrème met retinol en cafeïne. La Roche-Posay, Redermic Eyes, €23,95.

Oogcrème: hoeft niet, mag wel

De huid rond de ogen is voortdurend in beweging, alleen al doordat we zo’n tienduizend keer per dag knipperen. Bovendien is deze huid van nature vrij dun en droog. Niet gek dus dat er al vanaf ons 25ste kleine (en later grote) rimpeltjes ontstaan. Eigenlijk is voor de verzorging van de oogcontour geen aparte oogcrème nodig, vindt onderzoeksarts Jetske Ultee. De gezichtscrème moet zacht genoeg zijn. Toch willen veel vrouwen een speciale crème die extra voedend is of de huid strakker maakt. Of ze kiezen een intensief verzorgend oogserum. Crèmes en serums zijn er in diverse prijsklassen.
oppepper
Oppepper

Verstevigt de huid rond de ogen: Lancaster 365 Cellular Elixir Eye Serum, €59.

 

 

Van twee walletjes

Wallen zijn er in twee varianten. Zogenoemde vetwallen ontstaan door onderhuidse vetophopingen. Alleen een plastisch chirurg kan hier iets aan doen. Vochtwallen ontstaan doordat zich ’s nachts vocht ophoopt onder de ogen. Probeer eens een doe-het-zelf lymfedrainage om het vocht weg te werken: trommel zacht met de vingertoppen op de huid, van de binnenste ooghoek naar buiten. Er zijn ook oogcrèmes met vochtafdrijvende cafeïne om dit soort wallen te verminderen.

dior
Dag kring

Verdoezelt donkere kringen en hydrateert. Dior, Hydra Life BB Eye Crème, €42,50.

Beetje botox

Botox is een effectieve manier om rimpels te verzachten. Veel mensen hebben er bezwaar tegen omdat het de mimiek zou aantasten, maar een kleine hoeveelheid botox werkt ook goed en laat de mimiek intact. De SOAP Treatment Store biedt zo’n behandeling: No Trace Face. ­Cosmetisch arts Sophie Grasso: “Iedereen heeft andere spierkracht en andere wensen, daar kunnen we de hoeveelheid botox op aanpassen.” Vanaf €90. www.soaptreatmentstore.com

Ooglidcorrectie

Hangende oogleden belemmeren het zicht, kunnen hoofdpijn veroorzaken en geven een vermoeid uiterlijk. Met een ooglidcorrectie is dat te verhelpen. Van zo’n ingreep heeft u in de regel tien tot vijftien jaar plezier. Om de ingreep door de ziekteverzekering vergoed te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u aanvullend verzekerd zijn en de overhangende oogleden moeten klachten veroorzaken die zowel de huisarts als de specialist constateert. En dan nog ligt de beslissing bij de verzekeringsmaatschappij. Zelf betalen? Een bovenooglidcorrectie kost vanaf €1250; het onderooglid vanaf €1650.clarins


Palet

Vier op elkaar afgestemde tinten minerale oogschaduw in een mooi doosje.
Clarins, €44.

Krengen van kringen

De oorzaak van donkere kringen onder de ogen is vaak een dunner wordende huid waar de onderliggende adertjes doorheen schemeren. Helaas is er weinig tegen te doen; camoufleren is de beste oplossing. Nieuw zijn speciale BB-creams voor de ogen. Door de corrigerende pigmenten oogt de huid rond de ogen gladder en de huid wordt meteen gevoed. Een mogelijke cosmetische behandeling is Carboxy-therapie. Met behulp van een fijn naaldje wordt CO2-gas ­onder de huid gespoten. Dit activeert de aanmaak van collageen en elastine en verbetert de doorbloeding. Na één tot anderhalve maand is het resultaat zichtbaar. Vanaf €400. www.dokterfrodo.nl

Trudy Kunz:
"Mijn familie is qua uiterlijke kenmerken in twee overzichtelijke kampen in te delen. Het eerste bestaat uit de wenkbrauwborsteligen, het tweede uit de wenkbrauwlozen. Dankzij de wonderen der techniek bevind ik mij sinds een aantal jaren in kamp één, wat mijn zelfvertrouwen beslist ten goede komt. Een mens zonder wenkbrauwen is namelijk maar een half mens. Zeker als kind liet ik me snel intimideren door borstelige volwassenen. Met hun zwaar aangezette frons keken zij me de hele dag aan alsof ze boos waren, terwijl ik geen flauw idee had wat ik had misdaan.

Op de een of andere manier lijkt het aapachtige deel der mensheid behalve over een overdreven gezichtsbeharing ook over een hardere stem, steviger knuisten en een ontvlambaarder temperament te beschikken. Wij fletsogigen weten daar niet goed raad mee en kruipen er snel door in onze schulp, alsof er ieder moment een zwaar onweer kan losbarsten. Eenmaal kind-af volgde ik daarom hier en daar een cursusje in de hoop mijn weerbaarheid wat te vergroten. Totdat mij begon te dagen dat het veel simpeler kon. Als ik de wereld met dezelfde gorillablik tegemoet zou kunnen treden als de leden uit kamp één, hoefde ik niemand meer te vrezen. Ik bezocht een schoonheidssalon en liet twee indrukwekken­de wenkbrauwen tatoeëren. Misschien verbeeld ik me maar dat mensen hun ogen nu sneller voor mij neerslaan, maar het vóelt in ieder geval alsof ik de hele wereld aankan."