PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Typisch Zwitsers

Bij Zwitserland denkt u misschien al snel aan besneeuwde bergtoppen, kaasfondue en jodelaars. Maar wist u dat Zwitserland ook haar eigen unieke sporten heeft? En wat zijn nu typisch Zwitserse gerechten? Maak nader kennis met Zwitserland!

De typisch Zwitserse cultuur

Omdat Zwitserland uit veel verschillende regio's bestaat is het moeilijk om te spreken van één algemene cultuur. Het land wordt historisch gezien sterk beïnvloed door de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië. Deze drie landen met hun taal worden ook gesproken in het land en iedere 'taalgroep' heeft ook haar eigen cultuur in Zwitserland. Duits is de officiële taal, maar het is meestal niet het Duits wat u geleerd heeft op school. Er worden veel unieke Duitse dialecten gesproken in Zwitserland. De media berichten wel in het standaard Duits.

Maar er zijn wel een aantal typisch Zwitserse culturele eigenschappen zoals de muziek,  dans, poëzie, houtbewerking en borduurkunst. Jodelen is ook iets typisch Zwitsers maar wordt dan voornamelijk gedaan in de oostelijke berggebieden. De karakteristieke alpenhoorn en het Zwitsers accordeonspel is ook iets wat echt bij het land hoort, maar traditioneel is voor de berggebieden.

Typisch Zwitserse sporten

Naast skiën hebben de Zwitsers ook hun eigen sporten zoals de worstelsport Schwingen. Het wordt gespeeld in een ring van zaagsel, en vindt plaats tussen twee deelnemers die een korte broek van jute dragen. Het doel: de tegenstander met beide schouderbladen tegelijk tegen het zaagsel werken, terwijl men tegelijk de broek van de tegenstander stevig vasthoudt. Men verliest een ronde wanneer men met de hele rug, van het zitvlak tot het midden van beide schouderbladen, of van de nek tot het midden van beide schouderbladen in het zaagsel ligt. Hieronder een voorbeeld van een Schwingpartij:

Schwingen wordt in de Alpen beoefend sinds ongeveer 1600. Op talloze feesten op het land en in de bergen was Schwingen populair, waarbij de roem belangrijker was dan de prijs die men kon winnen. Aan het einde van de 19e eeuw ontdekte de grote steden deze worstelvariant, waardoor een nationale sport ontstond.

Ook gaat men in Zwitserland graag Hornussen: een bijzondere combinatie van golf en honkbal, dat ook wel ''boerengolf'' wordt genoemd. Men verdeelt het veld in twee kampen, met 100 meter ertussen. In elk kamp bevindt zich een apart soort lanceerbaan genaamd de ''Bock''. Men zwiept een puck, genaamd de ''Nouss'' met een soort zweep door de lucht. Deze puck maakt een zoemend geluid en kan zeer snel gaan: tot wel 300 km/u. Het doel van de tegenstander is om de Nouss te vangen voordat deze de grond raakt, anders scoort het team punten, afhankelijk van de plek waar de Nouss neerkomt.

In dit filmpje ziet u hoe het in zijn werk gaat:

Typisch Zwitserse gerechten

De Zwitserse keuken heeft invloeden uit keukens van naburige landen als Italië, Duitsland en Frankrijk. Er zijn echter ook een aantal zeer traditionele Zwitserse gerechten.

Het meest beroemde is de Zwitserse kaasfondue, ook wel raclette genoemd. Een ronde (raclette) kaas wordt doormidden gesneden. Deze wordt op een raclettestandaard geplaatst en verwarmd bij een vuur of bij een speciale racletteoven. Na een tijdje is de kaas gesmolten en wordt het afgeschraapt enmet een mes en op een bord geschept. Daarbij worden gekookte aardappels (met schil), augurken en zilveruitjes geserveerd. Op tafel staat een schaal met een paar soorten ham, salami en rookvlees, wat ook heerlijk te combineren is met de raclettekaas. Als extra staat er stokbrood op tafel. In het algemeen drinkt men er witte wijn of thee bij.

Meer typisch Zwiterse gerechten

  • Een ander populair is rösti, geraspte aardappelen die gebakken worden met spek, kaas, uien en appel.
  • Ovaltine is een drankje met chocolade als basis en is typisch voor Zwitserland. Ook in Nederland is deze drank inmiddels welbekend.
  • Zürcher geschnetzeltes is een traditioneel Zwitsers vleesgerecht, bestaande uit een kalfsragout met een pittige roomsaus.
  • Voor de zoetekauwen is Vermicelles een aanrader. Vermicelles is een gerecht bestaande uit gepureerde kastanjes, suiker, boter en kersendrank. Van het mengsel worden lange slierten geperst, die met slagroom als dessert geserveerd worden.
  • Een traditioneel nagerecht is gâteau du vully, een romige taart met een gele, stroperige vulling. De taart kent ook een hartige variant. Beide varianten worden gekenmerkt door het hoofdingrediënt: dubbele room met een vetgehalte van minimaal 45 procent.

Zwitserse wijnen
Zwitserland kent enkele wijngebieden, waaronder Valais, Ticino en Vaud. Uit Valais is het druivenras Fendant afkomstig. Van Fendant wordt een heerlijke witte wijn gemaakt, die men vaak bij de kaasfondue drinkt.

Bron(nen):
  • informatievooropvakantie.nl, schwingenonline.ch
Trefwoorden:

Reactie toevoegen