Van eigen bodem: lavendel

Het is het laatste dat je in de Noordoostpolder verwacht: lavendel. Toch gelooft Viva Lavandula in deze mooie paarse bloeier. Provence in de polder.

Tussen de koeien van de buren-veehouders bij Marknesse hebben Elsbeth van Andel en Joop van der Molen van Viva Lavandula tweehonderdduizend lavendelplanten aangeplant. “Nee, dat verwacht je hier niet meteen”, beaamt Elsbeth, “lavendel op de zeebodem. Maar we zitten hier op het voormalige strand van Blokzijl en dat is precies goed. Lavendel kan er niet tegen om met zijn wortels in het water te staan en zandgrond laat overtollig water goed wegvloeien.”

Missing media-item.Missing media-item.

Twee soorten zijn er aangeplant: de Lavandin en de Lavandula Angustifolia. De olie van de Lavandin bevat meer kamfer dan die van de Angustifolia en is dus heel geschikt voor parfums, geurzakjes en potpourri’s. De Angustifolia, die een diepere paarse kleur heeft, is juist geschikt voor in de keuken. Elsbeth: “Van lavendel weet iedereen dat het gebruikt wordt voor zeep, parfum en geurkaarsen, maar dat je er ook prima mee kunt koken, is voor de meeste mensen onbekend.” Viva Lavandula verkoopt een breed assortiment van eetbare lavendel-producten: van bier, kaas en worst tot taart, chocola en koekjes.

Afhankelijk van het weer bloeit de lavendel van begin juni tot eind september/half oktober. Globaal rond half juli is het tijd om te oogsten. Dagelijks bekijken Elsbeth en Joop of de individuele knopjes al opengaan. De planten die voor de productie van droogbloemen bestemd zijn, moeten geoogst worden voordat alle knopjes in bloemen zijn veranderd; de andere zijn iets later aan de beurt, als ongeveer een derde deel van de bloempjes bloeit. “We kijken elke dag hoeveel bloempjes al uit zijn.”

Missing media-item.Missing media-item.

Het oogsten gebeurt deels met de hand, deels met de machine. Na de oogst worden de bloemen tot bosjes opgebonden en twee dagen te drogen gehangen. Is dat gebeurd, dan zijn ze klaar om verder verwerkt te worden. “Wat ik zo mooi vind van lavendel”, besluit Elsbeth, “is dat het zo veelzijdig is. Je kunt het eten, het ruikt lekker, je kunt er de mooiste decoraties mee maken en je kunt het op je huid smeren.”

De bloemen van lavendel zijn overal terug te vinden. Is het niet in taart of thee, dan ‘gewoon’ in de tuin of als geurzakje in de kast. Tip voor het laatste geval: wel in blijven knijpen om de geur los te krijgen!

Missing media-item.Missing media-item.

Doen!

  • Bij Viva Lavandula kunt u niet alleen lavendel zien en ruiken, maar ook een rondleiding krijgen, meemaken hoe de olie uit de bloemen gedestilleerd wordt, en zelf lavendel plukken. In de tuin vlak achter het grand café staan vijftig lavendelvariëteiten. Planten en lekkernijen zijn te koop in de winkel. Ook kunt u diverse workshops volgen. Geopend: t/m 31 oktober, van dinsdag t/m zondag, van 10 tot 18 uur. Uiterdijkenweg 45, Mark­nesse. T 0527-29 25 53 of www.viva-lavandula.nl
  • Er loopt een wandelpad langs en door de lavendelvelden tot aan de oude Zuiderzeedijk. Heen en terug is dit ongeveer 2 kilometer. Voor wie een stukje verder wil lopen, is er een mooie route naar Blokzijl, een van de charmantste oude Zuiderzeestadjes. Viva Lavandula heeft nog meer fiets- en wandelroutes beschikbaar, van 4 tot 30 kilometer lang. Ook Nationaal Park Weerribben-Wieden is vlakbij.

Lees ook: