Verzorging van handen en voeten

Uw gezicht verzorgen is een tweede natuur, maar hoe zit het met uw handen en voeten? PlusOnline geeft u handige tips voor hand- en voetverzorging.

Voor veel mensen is het verzorgen van de (gezichts)huid een dagelijkse bezigheid. Jammer genoeg zijn handen, en vooral voeten, vaak ondergeschoven kindjes. Tijd om onze bezige handen en ijverige voeten extra aandacht te geven.

Leeftijd verraden

De huid van de handrug is, net als huid van hals en ogen, vrij dun. Op deze plekken bevat de huid ook minder talgkliertjes en onderhuids vet. Rimpels en losser vel zijn daardoor sneller zichtbaar en die drie gebieden verraden onze leeftijd dan ook eerder dan de rest van de huid. Ook ontstaan op oudere leeftijd vaak de zogenaamde ouderdomsvlekken. Deze kleine bruine plekjes, vooral zichtbaar op handen en gezicht, zijn het gevolg van een verstoorde werking van de aanmaak van melanine. Belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de ouderdomsvlekken is langdurige blootstelling van de huid aan de zon. Bescherming van de handen met een goed zonnebrandmiddel is dus belangrijk.

Handige weetjes voor handverzorging

Uw handen staan de hele dag letterlijk bloot aan invloeden van buitenaf. Zeep, schoonmaakmiddelen, kou en zon drogen uw huid uit. Meermalen per dag insmeren met een verzorgende handcrème is daarom geen overbodige luxe. Spoel uw handen goed af na het gebruik van schoonmaakmiddelen en smeer ze extra in. Draag liever nog beschermende huishoudhandschoenen tijdens schoonmaakklussen.

Hebt u last van klamme of zweterige handen, was ze dan regelmatig met koud water. Smeer ze daarna in met huidolie waaraan u een paar druppeltjes essentiële olie van munt, menthol of tijm toevoegt. Ook terwijl u slaapt kunt u uw handen verzorgen: smeer ze in met een dikke laag handcrème en trek vervolgens katoenen handschoenen aan. Door de warmte trekken de bestanddelen beter in, en worden uw handen zijdezacht.

Ontspan uw handen met een lekkere handmassage of een handbadje. Laat de handen weken in een bakje lauwwarm water waaraan u een dopje huidolie heeft toegevoegd. Smeer ze daarna goed in met crème.

Voeten, meer dan alleen maar onderdanen

Arme voeten. In de winter verstopt in schoenen en sokken en zomers letterlijk bloot in sandalen en slippers. Bovendien dragen ze nog eens uw hele gewicht. Geen wonder dat er al snel ruwe plekken en eelt op de voetzolen ontstaat. Niets meer of minder dan een verdedigingsmechanisme van de huid, die op de onderkant van de voet ongeveer vier keer dikker is dan de rest van de huid.

Op de bovenkant van uw voeten en net boven de hielen is de huid dunner en kan erg droog worden. U kunt uw voeten zelf prima thuis verzorgen door ze geregeld te verwennen met een lauwwarm voetenbadje waaraan u een speciaal voetverzorgingsproduct toevoegt. Met een puimsteentje verwijdert u daarna gemakkelijk de ruwe plekjes. Vergeet niet de voeten na het wassen goed af te drogen, ook tussen de tenen. Verzorg de huid van de voeten dagelijks met een verzorgende crème. Hebt u erg droge voeten dan is een voetenmaskertje een uitkomst. Net als bij de handen: rijkelijk aanbrengen, katoenen sokken aan en lekker een nachtje laten intrekken.

Voor zweetvoeten, koude voeten of vermoeide voeten zijn speciale crèmes of etherische oliën in de handel. Transpirerende voeten hebben baat bij een dagelijks voetbad waaraan ceder, cypres of denneolie is toegevoegd. Koude voeten genieten van een warm voetbad met rozemarijn of lavendel. Na het voetenbad inmasseren met massageolie.

Ook voor uw voeten geldt: in de zomer insmeren met zonnebrandcrème. Hebt u eksterogen, grote eeltplekken, probleemnagels of diabetische voeten dan is een regelmatig bezoek aan een pedicure geen overbodige luxe.

Tips voor uw nagels

  • Het is een fabeltje dat nagels kalk bevatten. Bij brosse of zachte nagels kunt u een speciaal voedingssupplement slikken. Ook een nagelverharder op uw nagels kan helpen ze sterker te maken.
  • Vijl uw nagels het liefst met een kartonnen vijl.
  • Gebruik een wattenstaafje om de nagelriemen voorzichtig terug te duwen. Knip nagelriemen niet af.
  • Wilt u uw nagels lakken breng dan eerst een basislak aan en daarna pas een kleurtje en gebruik een beschermende nagelcrème als u droge nagels heeft. Verwijder nagellak met een remover op lanolinebasis.
  • Knip teennagels zo recht mogelijk af om ingroei te voorkomen.

Voeten en voetverzorgers

Wat is het verschil tussen voetverzorger en orthopeed?

Voetverzorger/pedicure
Een pedicure kan gebruik maken van instrumenten en bepaalde medicijnen maar is geen arts. Belangrijkste activiteiten zijn verzorging van nagels en huid van uw voeten. Een pedicure behandelt lichte aandoeningen als ingegroeide nagels of kalknagels.

Podotherapeut
Dit is een paramedicus. Dat wil zeggen dat de podotherapeut werkt op verwijzing van arts of specialist. De podotherapeut stelt een diagnose en behandelt voetklachten als afwijkende stand van de voeten, tenen of nagels. Klachten die voortkomen uit overbelasting of sportblessures en klachten die samenhangen door afwijkend functioneren van de voeten (been- en rugklachten). Behandeling bijvoorbeeld door voorschrijven van inlegzolen, nagelbeugel, aangepaste schoenen of advies over voetverzorging en schoeisel.

Podoloog
Het werk van de podoloog overlapt voor een groot deel dat van de podotherapeut. Het beroep podoloog is echter niet beschermd. Om kwaliteit te garanderen is er een landelijke organisatie opgericht (LOOP). Hier worden alleen podologen ingeschreven die aan bepaalde eisen voldoen.

Orthopeed
Een orthopeed is een medisch specialist. Hij behandelt afwijkingen aan botten, pezen en spieren behandelt.

Mensen met diabetes die voetproblemen hebben kunnen daarvoor naar een voetverzorger/pedicure, podotherapeut met een diabetes-aantekening of naar een diabetesverpleegkundige.
www.loop.nl