Waar vindt u nog een goede kluis?

Kostbaarheden veilig opbergen: dat kan het beste in een kluis, thuis of bij de bank. Tenminste: áls u een goede vindt. Een goede kluis voor thuis vinden blijkt lastig. Er eentje huren bij een bank is ook niet eenvoudig...

‘Nee, helaas mevrouw. De kluizen op al onze kantoren in Utrecht zijn weggehaald”, vertelt een medewerker van het ABN Amro-kantoor in Utrecht. Een stukje verderop bij Rabobank vertellen de medewerkers hetzelfde en in een ander filiaal geeft Rabobank zelfs het advies om een kluis te kopen bij de bouwmarkt om de hoek. Ook in Amsterdam valt het niet mee om een kluis te vinden. Bij alle kantoren van ING Bank in het centrum van Amsterdam is de wachttijd opgelopen tot een jaar. En ook de kluizen van SNS Bank in Arnhem zitten vol.

Via de klantenservice

Enig speurwerk leert dat bij slechts negen banken in een deel van de filialen nog kluizen worden verhuurd (onder meer Postbank en Staalbankiers verlenen deze service helemaal niet meer). De banken stellen als minimale voorwaarde voor het huren van een kluis dat u al klant bent. Alleen bij SNS Bank zijn ook ‘vreemden’ welkom.

Wie op zoek is naar een veilig onderkomen voor kostbaarheden, kan overigens beter niet in het wilde weg vestigingen gaan bellen. Veel sneller werkt een telefoontje naar de klantenservice. Het doorgeven van het rekeningnummer en de woonplaats is vaak voldoende om te worden doorverbonden met het dichtstbijzijnde kantoor dat kluisjes verhuurt. Als deze vol zitten, zoekt de klantenservice net zo lang door totdat een geschikte locatie is gevonden.

Koploper is ABN Amro met kluizen (ook wel safeloketten genoemd) in meer dan de helft van de 560 kantoren. Daarna volgt ING Bank met iets minder dan de helft van haar 260 kantoren. SNS Bank biedt een veilig onderkomen in 60 van haar 180 kantoren. En Fortis Bank heeft in slechts een kwart van de filialen kluizen. Maar al met al is het aanbod beperkter dan de vraag en loopt u ondanks de inspanningen van de klantenservice het risico dat een ‘dichtstbijzijnde kluis’ toch een heel eind uit de buurt kan zijn. Uit een door Plus Magazine uitgevoerde steekproef bij twintig filialen ontstaat de indruk dat u iets meer kans maakt bij de grotere kantoren. Bovendien is een kluis niet altijd voor ‘kleine’ klanten. Zo bewaart ABN Amro alleen het geld van klanten met een netto maandinkomen van €5000 of meer. Kas Bank biedt de service alleen aan effectenbezitters en Fortis Bank stelt als voorwaarde dat klanten minimaal van drie producten gebruikmaken.

Grootte en prijs

De prijzen van de kluizen verschillen van bank tot bank en de maten vaak van filiaal tot filiaal. De laagste huurprijs is te vinden bij Friesland Bank die kluisjes verhuurt voor €29,41 per jaar. Dit type kluis (20 x 50 cm met een wisselende hoogte) is vooral geschikt voor documenten en sieraden. Ter vergelijking: bij Rabobank kost zo’n kluis €55. De hoogste huurprijs van €1663 vonden we bij Kas Bank die als enige bank nog brandkasten verhuurt van ruim twee meter hoog die zowel brand- als waterbestendig zijn.

Naast de grootte en de prijs van de kluis is het vooral van belang of uw kostbaarheden op een veilige plek terechtkomen. Dat het huren van een kluisje bij een bank niet altijd de beste locatie is om spullen op te slaan, bleek in 2001 toen bij Fortis Bank in Breda vrijwel alle kluisjes werden gekraakt en voor €940.000 aan sieraden en waardepapieren verdween. Al eerder in 2001 was het raak bij ING Bank in Driebergen waar voor miljoenen aan spullen werd gestolen. En in 1998 kraakte een Amsterdammer honderden kluisjes bij ABN Amro in Eindhoven. Eén troost: de gedupeerden van zo’n bankkraak zijn wel verzekerd.

Een kluis in huis

De stagnerende verhuur van bankkluizen heeft tot gevolg dat consumenten steeds vaker zelf een kluis kopen. Volgens Laurens Miedema van Intergamma, die winkelformules als Gamma en Karwei exploiteert, stijgt de verkoop van kluizen explosief. Waren dat er in 2004 nog 180.000 bij Karwei/Gamma, in 2005 was het aantal verkochte kluizen al gestegen tot 250.000.

Rob Zomer van het bedrijf Kluizen Service Nederland adviseert consumenten die een kluis willen kopen goed te kijken of de kluis is gecertificeerd tegen brand en braak. De kluizenverkoper, die ook brandkasten opent voor mensen die de sleutel kwijt zijn, noemt veel van de kluizen die doe-het-zelfzaken verkopen troep. “Het merendeel van die dingen open ik binnen tien minuten zonder sleutel. Vanaf €150 maak je pas kans op een echt goede kluis. Wil je geheel verzekerd zijn tegen braak en brand? Koop dan een oude brandkast uit de boedel van een bank.”

Voorzitter Barry Wels van Toool (The Open Organisation Of Lockpickers) is van mening dat het opslaan van kostbare spullen bij de bank de veiligste keuze is. De leden van zijn vereniging zijn liefhebbers van ingewikkelde sloten en houden zich bezig met het schadevrij openen van de nieuwste kluissystemen. “Veel van de kluizen die te koop zijn bij de bouwmarkten hoef je maar op grond te laten stuiteren of ze gaan open. Duurdere kluizen zijn vaak van een betere kwaliteit, maar de kans dat wordt ingebroken bij een bank die kluizen beschermt met een deur van een meter dik en extra beveiliging, is natuurlijk veel kleiner.”

Een alternatief voor kopen is huren voor thuisgebruik. Dat kan bij bedrijven als Safety Brandkasten BV en Kluizen Service Nederland. Kosten: vanaf ongeveer €10 per week of €200 per jaar.

De Plus Kluizenkraak Test

Onder de €150 koopt u geen goede kluis volgens Rob Zomer van Kluizen Service Nederland. Plus Magazine nam de proef op de som en liet hem met zo min mogelijk schade vier kluizen kraken.


1. Te koop bij Karwei

Type kluis: Home security fire resistant safe (artikelnr. 5015 EU)
Merk: Brinks
Maat: 40x14,5x32 cm
Prijs: €93,95
Commentaar: Deze kofferkluis ziet er indrukwekkend uit, maar blijkt voor Zomer een makkie. Het is niet mogelijk om de koffer vast te zetten. Hij is binnen een paar seconden open met behulp met een lockpicker (gereedschap om sloten te openen), schroevendraaier of ander scherp voorwerp. En op de verpakking staat nergens aangegeven dat de kluis niet braakveilig is.

2. Te koop bij Kijkshop
Type kluis: Electronic digital safe for home and office use (artikelnr. 038030)
Merk: Onbekend
Maat: 35x25x25 cm
Prijs: €39,99
Commentaar: De bijgevoegde boutjes om de kluis aan de muur vast te maken, zijn een pluspunt. Maar voor de rest is het geen aanrader. Een lockpicker is alles wat een ervaren hand nodig heeft om de opgeslagen spullen binnen een minuut te ontvreemden en de kluis vervolgens weer netjes op slot te draaien. Een schroevendraaier met een rotklap in het slot slaan, heeft volgens Zomer hetzelfde effect.

3. Te koop bij Gamma
Type kluis: Inbraakwerende kluis (artikelnr. S30EFBIOM)
Merk: Duralock
Maat: 30x38x30 cm
Prijs: €149
Commentaar: Het is even wroeten met een lockpicksetje (dat voor €200 te koop is) maar dan vliegt de inbraakwerende kluis geheel onbeschadigd open. En dat terwijl hij er nog wel zo mooi uitzag met een geavanceerde opening die de vingerafdruk van de gebruiker analyseert. Helaas is een slimme inbreker hiervan niet onder de indruk. Onder het metalen plaatje op de voorkant van de kluis moet hij zijn. Even draaien en klaar is Kees.

4. Te koop bij Praxis
Type kluis: Inbouwkluis (artikelnr. 95792/SFW29K)
Merk: Zandstra De Leeuw BV
Maat: 31x15x21 cm
Prijs: €69,95
Let op: Niet schadevrij te openen, maar met schade in 5 minuten
Commentaar: Een boormachine is voor een slimme dief voldoende om deze kluis in 5 minuten te openen. Toch geeft Zomer de inbouwkluis van de Praxis het voordeel van de twijfel. Zijn redenatie: “Je moet wel een heel gespecialiseerde inbreker zijn, wil je precies weten welke boor je nodig hebt. Mits deze kast goed in de muur wordt bevestigd, is het een goede koop.”

Bron(nen):
  • Plus Magazine
Trefwoorden:

10 Comments

Door John (niet gecontroleerd) op wo, 14-11-2018 - 20:55

Voor mijn kluis heb je zeker een halve dag tot een dag nodig om die open te krijgen met een haakse slijper.
Alleen de deur ervan weegt 150 kilo.

Door John (niet gecontroleerd) op wo, 14-11-2018 - 18:22

Denk je nou écht dat een koekblik van de Gamma enige veiligheid biedt?
Banken verhuren geen kluizen meer, omdat er strengere eisen gesteld worden aan veiligheid (alarminstallaties en dergelijke) door verzekeringen.
Ik verzamel grote kluizen, en heb afgelopen weekend nog een grote kluis (1300 kg) met eerder verhuurde kleine kluisjes erin gratis op kunnen halen.
Heb diverse grote kluizen in mijn garage staan omdat ik die verzamel.

Door H de Veer (niet gecontroleerd) op di, 27-3-2018 - 14:57

Kom snel naar de rabo bank in Oudenbosch, daar zijn er nu een heleboel leeg en is er zeker plaats voor U

Door Paul visser (niet gecontroleerd) op za, 7-10-2017 - 16:09

Ben ook recent bij Kluisverhuur Voorne Putten in Brielle geweest. Prettige ontvangst en duidelijke informatie.Zijn gevestigd in de vroegere Rabobank.
Voordeel is tevens dat zij een eigen parkeerplaats hebben dus geen parkeerproblemen. Ik vind deze locatie een verbetering ten opzichte van mijn huidige bank waar ik met al mijn spullen over straat moest.

Door I. Teeven (niet gecontroleerd) op do, 27-7-2017 - 21:39

Bij Kluisverhuur Voorne-Putten in Brielle geweest http://www.kluisverhuur-vp.nl . Zij hanteren iets hogere tarieven dan de bank, maar nemen het eerste jaar het tarief over van mijn huidige kluis bij de bank welke binnenkort stopt.

Door I.Meijer (niet gecontroleerd) op wo, 3-5-2017 - 15:36

Bij DomburgvandePanne in Bodegraven (vlakbij Gouda en Woerden) verhuren ze ook kluisruimte. Lekker kleinschalig en redelijk geprijsd. Ze hebben ook ruime openingstijden en je hoeft geen klant te worden.

Door Johnny deB (niet gecontroleerd) op vr, 24-2-2017 - 18:57

In Amsterdam kun je nog wel terecht bij enkele bedrijven. Mijn zus heeft nog een kluisje kunnen krijgen via www.kluisjehurennederland.nl dus het kan nog wel

Door Erik van der Waal (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 13:23

Vorig jaar hebben dieven bij mij thuis behoorlijk buitgemaakt. Direct diezelfde dag een kluis gekocht bij http://www.kluis-kopen.nl/ . Eerlijke partij, kreeg netjes advies!

Door Bart de Winter (niet gecontroleerd) op wo, 16-9-2015 - 22:47

www.bankkluisjehuren.nl is een mogelijkheid. Redelijke prijzen vond ik, mijn broer had er al een kluisje en had er goede verhalen over.

Door Linda (niet gecontroleerd) op ma, 5-5-2014 - 16:39

Mijn man en ik waren al geruime tijd op zoek naar een kluis. Onze waardevolle spullen hebben altijd bij de ABN-AMRO in de kluis gelegen. Helaas hielden zij er mee op.
We hebben toen alle spullen in huis genomen maar hierdoor had ik altijd een rusteloos gevoel. Als we op vakantie gingen kon ik mij niet goed ontspannen omdat ik wist dat er waardevolle spullen huis lagen.
Ik ben toen opzoek gegaan naar een bank die nog wel safeloketten leverde maar deze was bijna niet te vinden,
toen sprak ik een vriendin die vertelde over De Nederlandse Kluis, een bedrijf dat safeloketten verhuurd.
Na een afspraak te hebben gemaakt zijn we langs gegaan. We werden zeer netjes behandelt en hun locatie in Rotterdam ziet er schitterend uit. Echt een aanrader!
https://www.denederlandsekluis.nl/